Πέτρινα σπίτια: Ένας Συνοπτικός Οδηγός | Neadomisi
Τηλέφωνο: 231 620 4488 - 231 062 2352 - 6985 998 226 info@neadomisi.gr

Τα πέτρινα σπίτια αποτελούν μέρος της Ελληνικής παράδοσης. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να έχετε αποκτήσει ένα παλιό πετρόχτιστο σπίτι. Ορισμένα είναι καλοδιατηρημένα και η διαδικασία αποκατάστασής τους είναι σχετικά απλή. Άλλα πέτρινα σπίτια, όμως, έχουν υποστεί μεγάλες βλάβες από την πάροδο των χρόνων. Οι εργασίες για την στήριξη πέτρινου σπιτιού διαφέρουν ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Ανακαίνιση Παλιών Σπιτιών

Ανακαίνιση Παλιών Σπιτιών

Ο μηχανικός στον οποίο θα απευθυνθείτε για την στατική αποκατάσταση του σπιτιού θα σας καθοδηγήσει σε κάθε βήμα της. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε αναλυτικά τι περιλαμβάνει η στήριξη πέτρινου σπιτιού.

Ποιες είναι οι Ενδείξεις ότι το Πέτρινο Σπίτι σας Χρειάζεται ανακαίνιση σπιτιού Θεσσαλονίκη;

Όπως αναφερθήκαμε παραπάνω, υπάρχουν πετρόχτιστα σπίτια που δεν είναι κατοικήσιμα, εξαιτίας της επικινδυνότητάς τους. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις σπιτιών που βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση. Αυτά τα σπίτια είναι και τα πιο δύσκολα για να καταλάβετε εάν χρειάζονται εργασίες αποκατάστασης. Ένας έμπειρος τεχνικός μπορεί εντοπίσει κάθε πρόβλημα στους τοίχους, ώστε να αντιμετωπιστεί νωρίς και να μην αποτελέσει κίνδυνο στο μέλλον.

Πριν όμως καλέσετε έναν μηχανικό, μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας εάν το ακίνητό σας χρειάζεται αποκατάσταση. Ορισμένες εμφανείς ενδείξεις είναι οι εξής:

 • Η υφή της πέτρας έχει αλλοιωθεί. Αυτό οφείλεται στα καιρικά φαινόμενα. Η διάβρωση της πέτρας συμβάλλει στην απορρόφηση υγρασίας από το υλικό αυτό.
 • Υπάρχουν ρωγμές στους αρμούς.
 • Οι πλάκες έχουν εμφανίσει φουσκώματα. Αυτό μπορεί να σχετίζεται άμεσα με την πρώτη ένδειξη, μιας κι η υγρασία ευθύνεται για αυτό το πρόβλημα.

Αυτές οι πρώτες ενδείξεις σας φανερώνουν την ανάγκη για επέμβαση. Τον τελικό λόγο όμως θα πρέπει πάντα να έχεις ένας εξειδικευμένος μηχανικός. Είναι πολύ πιθανό πως στον σκελετό του σπιτιού υπάρχουν και άλλα λανθάνοντα προβλήματα.

Συνήθεις Εργασίες για τη Στήριξη Πέτρινου Σπιτιού

Μια αποκατάσταση μιας πετρόχτιστης κατοικίας περιλαμβάνει διάφορες εργασίες. Κάθε μία από αυτές έχει ως βασικό στόχο τη στατική βελτίωση του κτιρίου. Παράλληλα όμως, ο μηχανικός που θα αναλάβει το έργο θα φροντίσει και για το αισθητικό αποτέλεσμα. Όλα τα υλικά θα δένουν αρμονικά μεταξύ τους για ένα σπίτι που σέβεται την παράδοση. Ας δούμε όμως, πιο αναλυτικά τι περιλαμβάνουν οι πιο συχνές εργασίες αποκατάστασης.

Αποκατάσταση της Πέτρας

Με την πάροδο των χρόνων, η πέτρα ενός τέτοιου οικήματος φθείρεται και θαμπώνει. Σε μια τέτοια περίπτωση, μπορούν να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες εργασίες για την ανάδειξη του υλικού. Πιο συγκεκριμένα, οι εξειδικευμένοι τεχνικοί χρησιμοποιούν υδροπλυστικά μηχανήματα, με τα οποία ασκούν υψηλή πίεση στην πέτρα. Το ζεστό νερό σε συνδυασμό με τα ειδικά καθαριστικά μπορούν να αφαιρέσουν σε μεγάλο βαθμό τη θαμπάδα της πέτρα. Ωστόσο, αν το πρόβλημα είναι εκτεταμένο μπορεί να εφαρμοστεί και αμμοβολή.

Παράλληλα, οι εργασίες αποκατάστασης της πέτρας δεν επικεντρώνονται μόνο στην ανάδειξη του υλικού. Στοχεύουν επίσης και στη θωράκισή του, ώστε να βγει ένα αποτέλεσμα με μεγάλη διάρκεια ζωής. Η αρμολόγηση πραγματοποιείται με ρητίνες και άλλα υλικά, ώστε οι αρμοί να είναι καλά δεμένοι μεταξύ τους. Έτσι, οι τοίχοι προστατεύονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και δεν εισέρχεται υγρασία στο εσωτερικό των τοίχων.

Στατική Αποκατάσταση

Ειδικά τα παλαιότερα πετρόχτιστα σπίτια, έχουν ανάγκη από αποκατάσταση της στατικότητάς τους. Τα προβλήματα αυτά είναι αρκετά σοβαρά και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Πιο συγκεκριμένα, εμφανίζονται ρωγμές ανάμεσα στις πέτρες πράγμα που αυξάνει την επικινδυνότητα του οικήματος. Η στατική αποκατάσταση, λοιπόν, δίνει προτεραιότητα σε αυτές τις ρωγμές. Ακόμα μια κοινή εργασία στο κομμάτι αυτό είναι η ενίσχυση της σύνδεσης των γωνιών των τοίχων. Αν μάλιστα το σπίτι περιλαμβάνει ξύλινες κατασκευές, τότε είναι αναγκαία η αντικατάστασή τους.

Αντιμετώπιση Υγρασίας

Η υγρασία έχει διάφορες πιθανές διόδους στο εσωτερικό των τοίχων ενός πέτρινου σπιτιού. Αρχικά, η διάβρωση της πέτρας  οδηγεί στην εμφάνιση πόρων πάνω στο υλικό, οι οποίοι απορροφούν την υγρασία της ατμόσφαιρας. Παράλληλα, οι ρωγμές ανάμεσα στους αρμούς επιτρέπουν στην υγρασία να εισχωρήσει στο εσωτερικό των τοίχων. Περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο έχουν σημαντικό πρόβλημα με την υγρασία στα πετρόχτιστα σπίτια.

Ευτυχώς υπάρχουν διάφορες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Οι εργασίες που μπορούν να γίνουν ποικίλλουν σημαντικά η μία από την άλλη και είναι ξεχωριστή για κάθε περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη πέτρινου σπιτιού πρέπει να περιλαμβάνει και αντιμετώπιση της υγρασίας.

Στήριξη Πέτρινου Σπιτιού

Όπως αντιλαμβάνεστε, το εύρος των εργασιών που πραγματοποιούνται για την στήριξη πέτρινου σπιτιού είναι μεγάλο. Η ιδιαιτερότητα ενός τέτοιου έργου είναι η παλαιότητα του κτιρίου, αλλά και η τελική αισθητική. Παρακάτω, θα βρείτε τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε για την αποκατάσταση του πετρόχτιστού σας.

Υλικά που Χρησιμοποιούνται

Ο μηχανικός που θα είναι υπεύθυνος του έργου θα προσπαθήσει να βρει υλικά με την ίδια σύνθεση που έχουν τα αρχικά. Αυτό θα εγγυηθεί την ομοιομορφία και τη συνοχή του αποτελέσματος. Παρ’ όλα αυτά, πολλά από τα παραδοσιακά υλικά δεν μπορούν πλέον να βρεθούν. Έτσι, ο μηχανικός θα περάσει στις καλύτερες λύσεις για κάθε περίπτωση.

Για την πλήρη στήριξη πέτρινου σπιτιού χρησιμοποιούνται τόσο μεταλλικά όσο και μη μεταλλικά υλικά. Τα μη μεταλλικά υλικά είναι οι πέτρες, οι πλίνθοι, τα κονιάσματα, τα ενέματα, και το σκυρόδεμα. Η συμβατότητα όλων αυτών των υλικών με τα αρχικά είναι δύσκολο να επιτευχθεί, και πιο ειδικά η σύνθεση των κονιασμάτων και των ενεμάτων. Ωστόσο, τα ποζολανικά κονιάσματα και ενέματα παρουσιάζουν την καλύτερη συμβατότητα.

Στα μεταλλικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των πέτρινων οικημάτων υπάρχουν πολλές επιλογές. Οι πιο δημοφιλής και οικονομική από αυτές είναι ο χάλυβας 600. Επιπρόσθετα, μια μοντέρνα προσέγγιση στη στήριξη πέτρινου σπιτιού προτείνει τη χρήση καλωδίων που αποτελούνται από ανόργανες και οργανικές ίνες. Ωστόσο, η τεχνική αυτή βρίσκεται ακόμα υπό μελέτη αν και τα πρώτα δείγματα δείχνουν  ότι θα φέρει επανάσταση στις εργασίες αποκατάστασης.

Από τα υπόλοιπα μεταλλικά υλικά, οι επιλογές σας είναι οι παρακάτω:

 • Επικαλυμμένος χάλυβας. Ο επικαλυμμένος χάλυβας είναι το υλικό με τη μικρότερη αντοχή στη διάβρωση και αποτελεί την οικονομικότερη λύση που έχετε. Η επικάλυψή του είναι συνήθως από ψευδάργυρο, μόλυβδο, ή ρητίνη. Αν και αυτό το υλικό είναι οικονομικό, δεν προσφέρει μεγάλη διάρκεια ζωής στο οίκημά σας.
 • Ανοξείδωτος χάλυβας. Αυτός ο τύπος χάλυβα είναι ο καλύτερος για τη χρήση σε κατοικίες, σε σχέση με την αντοχή του και την τιμή του. Το καλύτερο είδος είναι ο ωστενιτικός χάλυβας που είναι πρόσμειξη χάλυβα με χρώμιο, νικέλιο και μολυβδαίνιο.
 • Ράβδος τιτανίου. Πρόκειται για το υλικό με την μεγαλύτερη αντοχή στη διάβρωση. Ωστόσο, το κόστος αυτού του υλικού είναι απαγορευτικό για την στήριξη ενός πέτρινου σπιτιού. Συνήθως, το υλικό αυτό προτιμάται σε μνημεία.

Διαδικασία της Δομικής Αποκατάστασης Πέτρινου Σπιτιού

Η διαδικασία για την στήριξη πέτρινου σπιτιού είναι η εξής:

 1. Έκδοση τοπογραφικού. Αρχικά, πριν από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, θα πρέπει να έχετε φροντίσει για την έκδοση ενός τοπογραφικού. Η αποτύπωση του οικοπέδου σας μπορεί να γίνει από έναν τοπογράφο μηχανικό. Καλό θα ήταν η έκδοση του εγγράφου να έχει ολοκληρωθεί πριν από την έκδοσης της οικοδομικής άδειας από την πολεοδομία. Σε πολλά χωριά, όπου βρίσκονται πετρόχτιστα κτίρια, πολλά σπίτια είναι εκτός σχεδίου. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κάνετε την απαραίτητη διαδικασία που προβλέπεται από το νόμο για να μπορέσετε να προχωρήσετε στο έργο.
 2. Επικοινωνία με τον μηχανικό. Κατά την αρχική σας επικοινωνία με τον μηχανικό θα πρέπει να του παρέχετε όσο το δυνατόν καλύτερη απεικόνιση του ακινήτου. Έτσι, καλό θα ήταν να στείλετε το τοπογραφικό, συνοδευόμενο με φωτογραφίες του οικήματος. Αν κάτι δεν αποτυπώνεται σε αυτά τα δύο, φροντίστε να το περιγράψετε με κάθε λεπτομέρεια.
 3. Επιτόπια έρευνα. Στη συνέχεια, ο μηχανικός θα επισκεφτεί το ακίνητο για να διαπιστώσει την κατάστασή του. Αν το οίκημα βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και είναι έτοιμο να καταρρεύσει, τότε θα προηγηθεί μια προσωρινή υποστύλωση. Αν όμως το κτίριο έχει αντοχή, τότε ο μηχανικός θα κάνει διάφορες έρευνες για να εντοπίσει όλα τα λανθάνοντα προβλήματα. Τέτοιες έρευνες είναι ο έλεγχος με τη χρήση σφυριού, η μέτρηση με τη χρήση υπερήχων, εδαφικές έρευνες δίπλα από τα θεμέλια, κλπ.
 4. Εργαστηριακή μελέτη. Σε αυτό το κομμάτι ο μηχανικός θα αναλύσει τη σύνθεση των αρχικών υλικών, ώστε να καταφέρει να βρει καινούργια υλικά συμβατά με τα παλιά. Έτσι, θα καθορίσει τις χημικές και ορυκτολογικές ιδιότητες των αρχικών υλικών, όπως και τις μηχανικές τους ιδιότητες. Παράλληλα, θα αναλύσει τη σύνθεση των κονιασμάτων και των ενεμάτων, ώστε να βρει αυτά με την καλύτερη συμβατότητα.
 5. Διαστασιολόγηση. Το επόμενο βήμα, κι ένα από τα πιο σημαντικά για την στήριξη πέτρινου σπιτιού, είναι η διαστασιολόγηση του οικήματος. Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, ο μηχανικός θα διαπιστώσει χρήσιμα δεδομένα για την τοιχοποιία. Πιο συγκεκριμένα, θα μελετήσει το μέτρο ελαστικότητας, τις επιδημικές και τις εφαπτόμενες καμπύλες. Στην ίδια έρευνα, ο μηχανικός θα πραγματοποιήσει και ανάλυση σεισμικού ρίσκου για να διαπιστωθεί η ασφάλεια του οικήματος. Όλα αυτά τα νούμερα θα βοηθήσουν για την κατασκευή ενός στερεού ακινήτου με μακρά διάρκεια ζωής.
 6. Πρόταση αποκατάσταση κτιρίου. Μετά από όλες τις μελέτες, ο μηχανικός αποφασίζει το σχήμα των παρεμβάσεων. Σημειώνει εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και σχεδιάζει την τελική του πρόταση. Μόλις είναι έτοιμη η πρόταση, θα κληθείτε να πείτε τη γνώμη σας. Αν είστε σύμφωνοι, το έργο θα συνεχίσει, αλλιώς θα αλλάξει το σχέδιο σύμφωνη με μια από τις εναλλακτικές.
 7. Πραγματοποίηση του έργου. Ο μηχανικός έχει στη διάθεσή του ειδικά συνεργεία για κάθε εργασία που πρέπει να ολοκληρωθεί. Το έργο θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που έχετε συμφωνήσει.

Επίλογος

Η στήριξη πέτρινου σπιτιού είναι μια διαδικασία που απαιτεί την πραγματοποιήσει πολλών μελετών. Οι εργασίες και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν πρέπει να σέβονται τον παραδοσιακό τόνο του οικήματος.

Η αγάπη μας για την παράδοση και το μεράκι μας σας εγγυώνται ένα ποιοτικό αποτέλεσμα. Επικοινωνήστε μαζί μας, για όποια απορία έχετε σχετικά με την στήριξη πέτρινου σπιτιού.

Κατεδάφιση Τοίχου – Τι Πρέπει να Προσέξετε