Ανανέωση Περιεχομένου 20/4/2022

Είχες σκεφτεί ποτέ πως τα παλιά ντουλάπια της κουζίνας σου μπορούν να μεταμορφωθούν σ’ έναν υπέροχο μαυροπίνακα ή σε πίνακα ανακοινώσεων;

Στην πραγματικότητα, μόλις διαβάσεις το άρθρο μας θα δεις πως αυτές είναι μόνο μερικές από τις έξυπνες και πρωτότυπες ιδέες  που σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσεις αν σκέφτεσαι να αλλάξεις τα ντουλάπια σου.

Ξέρουμε καλά πως η απόφαση για αλλαγές στο σπίτι δεν είναι πάντα εύκολη. Η κουζίνα μάλιστα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους γιατί σίγουρα θέλεις να αισθάνεσαι όμορφα όταν μαγειρεύεις ή όταν καλείς τα αγαπημένα σου πρόσωπα για φαγητό.

Η ανανέωση στα ντουλάπια είναι μια μικρή παρέμβαση που μπορείς να κάνεις εντελώς μόνος σου για να φρεσκάρεις το σπίτι σου. Πιάνουν τη μεγαλύτερη έκταση σε μια κουζίνα και έτσι είναι ένα λογικό σημείο που μπορείς να στοχέψεις,

Εκτός από τα ντουλάπια, μ’ ένα κλικ στο ανακαίνιση κουζίνας Θεσσαλονίκη, θα βρεις ό,τι μπορεί να σε ενδιαφέρει για τα βήματα της ολικής ανακαίνισης της κουζίνας σου.

Οι προτάσεις μας για ανανέωση των ντουλαπιών

Όπως υποσχεθήκαμε, παρακάτω θα βρεις όλες τις προτάσεις μας για να διαμορφώσεις τα ντουλάπια της κουζίνας σου. Ίσως ενδιαφέρεσαι να καλύψεις φθορές ή απλά πέρασε ο καιρός και τα ντουλάπια πάλιωσαν, οπότε σκέφτηκες να αλλάξεις την όψη τους. Στη Neadomisi, έχουμε ό,τι ψάχνεις.

Σκέφτηκες το βάψιμο;

Η πρώτη επιλογή στη λίστα με τις προτάσεις μας, είναι το βάψιμο. Σε περίπτωση που το ξέχασες μια από τις πιο συνηθισμένες και αποτελεσματικές μεθόδους για να ανανεώσεις τα ντουλάπια σου, είναι να τα βάψεις.

Δεν είναι ανάγκη να περιμένεις να ξεφτίσει εντελώς το χρώμα, ούτε να δεις μεγάλη διάβρωση από την υγρασία για να πάρεις την απόφαση να το κάνεις. Εμπρός λοιπόν, διάλεξε το αγαπημένο σου χρώμα και δημιούργησε!

Η ποικιλία σε χρώματα και αποχρώσεις που θα βρεις στην αγορά είναι χωρίς υπερβολές ατελείωτη. Αυτό σημαίνει πως θα βρεις σίγουρα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μια οικονομική και απόλυτα ταιριαστή επιλογή για τα ντουλάπια της κουζίνας σου.

Μπορείς να τα βάψεις σε όποιο σημείο και με όποιον τρόπο θέλεις. Μην ξεχάσεις μόνο πριν ξεκινήσεις, να ξεβιδώσεις τα ντουλάπια από τον τοίχο για να μπορείς να εργαστείς πιο ελεύθερα και να δημιουργήσεις το τέλειο αποτέλεσμα.

Αν τα ντουλάπια σου έχουν τζάμι, να θυμάσαι πως είναι ιδανικά για να τα βάψεις από μέσα. Ένα έντονο χρώμα που αχνοφαίνεται πίσω απ’ τη τζαμαρία δίνει θαυμάσια αίσθηση στο χώρο. 

Χρησιμοποίησε Αυτοκόλλητα

Η πιο οικονομική και γρήγορη ιδέα για την ανακαίνιση στα ντουλάπια της κουζίνας είναι τα αυτοκόλλητα. Θα σου λύσουν κυριολεκτικά  τα χέρια, γιατί είναι ιδανικά και για να αλλάξεις τη διακόσμηση αλλά και για να καλύψεις τις τυχόν φθορές.

Επειδή μπορεί να σου φανεί κομματάκι δύσκολο να επιλέξεις το κατάλληλο αυτοκόλλητο και να το επεξεργαστείς ώστε να ταιριάζει απόλυτα στην κουζίνα σου, έχουμε γράψει μερικά πράγματα που μπορεί να σου χρειαστούν.

Πώς να διαλέξεις αυτοκόλλητα για ξύλινα, μεταλλικά και ντουλάπια ανοιχτού χρώματος

Υπάρχουν λύσεις για να επιλέξεις το ιδανικό αυτοκόλλητο και για να το προσαρμόσεις σωστά, όποιο και να είναι το υλικό κατασκευής των ντουλαπιών σου.

Για ένα παραδοσιακό ξύλινο ντουλάπι, ένα μονόχρωμο αυτοκόλλητο κομμένο σε οποιοδήποτε σχέδιο προτιμάς  είναι ό,τι πρέπει. Αν ξέμεινες από ιδέες, η άποψή μας είναι πως το τριγωνικό σχήμα ταιριάζει απόλυτα σ’ αυτήν την περίπτωση.

Βέβαια μην ξεχνάς πως το σχήμα που θα κόψεις το αυτοκόλλητο πρέπει να έχει σχέση με την φθορά που θέλεις να καλύψεις.

Αν η κουζίνα σου είναι μεταλλική, διάλεξε ένα χρυσαφί  ή ασημένιου χρώματος αυτοκόλλητο. Εδώ, οι διακοσμητές προτείνουν να χρησιμοποιήσεις την τεχνική της αντίθεσης. Το χρυσαφί και το ασημί θα κάνουν την τέλεια αντίθεση που θα φέρει ένα άψογο  αισθητικό αποτέλεσμα στα μεταλλικά ντουλάπια σου.

Τέλος, για τα ανοιχτόχρωμα ντουλάπια σου η καλύτερη λύση είναι τα πολύχρωμα αυτοκόλλητα με διάφορα γεωμετρικά σχήματα της επιλογής σου.

Κάτι που δεν πρέπει να σου ξεφύγει είναι πως στα τελευταία, πρέπει να φροντίσεις το αυτοκόλλητο να καλύπτει όλη την επιφάνεια του ντουλαπιού.

Μερικές συμβουλές για τα αυτοκόλλητα με σχέδια

Αν σκέφτεσαι να ξεφύγεις από τη μονοτονία και σου αρέσουν τα αυτοκόλλητα με σχέδια, τότε θα μοιραστούμε μαζί σου μερικά μυστικά.

Το κλειδί για να δημιουργήσεις τέλεια αποτελέσματα κρύβεται και πάλι στην αντίθεση. Έτσι αν θέλεις να ανακαινίσεις ένα σκουρόχρωμο ντουλάπι πρέπει να βρεις ένα ταιριαστό ανοιχτόχρωμο αυτοκόλλητο, και το ανάποδο.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο, πρέπει να επιλέξεις ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς που έχεις να καλύψεις.

Άσε τη φαντασία σου να επιλέξει το σχέδιο. Η ποικιλία είναι απεριόριστη. Διάλεξε κάτι Vintage ή χαλκομανίες γεωγραφικών μοτίβων αν θέλεις να δώσεις κύρος και υπόσταση στην ανακαίνισή σου. Σκέψου τα ανοιξιάτικα ή καλοκαιρινά Floral σχέδια για να δώσεις ενέργεια και ζωντάνια στο χώρο σου.

Υπάρχουν σχέδια με κάθετες και οριζόντιες γραμμές, παιδικά-βρεφικά, ακόμα και σχέδια με αφηρημένη τέχνη και είναι όλα διαθέσιμα για την κουζίνα σου.

Ανανέωση με Ταπετσαρία

Η αλλαγή στα ντουλάπια μπορεί να είναι ένα μόνο μικρό κομμάτι από μια πολυέξοδη ολική ανακαίνιση της κουζίνας, όπου θα χρειαστεί να τα ξηλώσεις και να βάλεις καινούρια.

Ωστόσο αν ενδιαφέρεσαι για μεμονωμένη αλλαγή, εκτός από τα αυτοκόλλητα υπάρχουν και άλλες έξυπνες ιδέες για να τα μεταμορφώσεις σε μια ευχάριστη νότα στο σπίτι σου.

Μια αρκετά παρόμοια αλλά όχι ακριβώς ίδια μέθοδος με τα αυτοκόλλητα είναι η ταπετσαρία. Εξίσου γρήγορη, οικονομική και αποτελεσματική για να αναδιαμορφώσεις το χώρο σου.

Χρησιμοποίησε ταπετσαρία για να καλύψεις ατέλειες ή φθορές από το πέρασμα του χρόνου αλλά και για να αλλάξεις την όψη και να δώσεις το στίγμα της φρεσκάδας που θέλεις στα ντουλάπια σου.

Με μια γρήγορη ματιά στην αγορά της περιοχής σου θα βρεις σχέδια για όλα τα γούστα και έχεις την ευκαιρία να επιλέξεις αν θα “ντύσεις” ολόκληρη ή μόνο ένα κομμάτι της συνολικής επιφάνειας του ντουλαπιού.

Τα Σχέδια Stencil

Η επόμενη πάμφθηνη λύση που προτείνουμε είναι τα σχέδια Stencil. Ας δούμε για αρχή τι ακριβώς είναι. Πρόκειται για έτοιμα κομμάτια χαρτιού κομμένα σε συγκεκριμένο σχήμα.

Αυτό που έχεις να κάνεις είναι αφού τα τοποθετήσεις στο σημείο που θέλεις όπως π.χ. σε μια μικρή περιοχή φθοράς ή βαθούλωμα, να περάσεις από πάνω ένα χέρι με ακρυλική μπογιά.

Καταλαβαίνουμε πως ακούγεται λιγάκι πιο δύσκολο και περίτεχνο από το να κολλήσεις ένα αυτοκόλλητο ή να βάλεις την ταπετσαρία αλλά πίστεψέ μας το αισθητικό αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει.

Αν έχεις καλλιτεχνική φλέβα και σου αρέσουν οι χειροτεχνίες, τότε οι αλλαγές των ντουλαπιών με σχέδια Stencil μπορεί να αποδειχθούν η καλύτερη λύση για σένα. Ο λόγος είναι πως μπορείς να πειραματιστείς με τα DIY-Stencils (Do it yourself).

Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει “φτιάξτο μόνος σου”. Δοκίμασε το ταλέντο σου και φτιάξε ένα χειροποίητο και μοναδικό σχέδιο που δεν θα έχει κανείς άλλος στην κουζίνα του εκτός από σένα!

Διακόσμηση με Ντεκουπάζ

Η γαλλική τεχνική του Ντεκουπάζ είναι μια ακόμα γνωστή μέθοδος που χρησιμοποιείται για την ανακαίνιση στα ντουλάπια της κουζίνας.

Θυμίζει σε αρκετά σημεία τα σχέδια Stencil αφού και εδώ θα βρεις έτοιμα κομμάτια χαρτιού ή υφάσματος με συγκεκριμένα σχέδια και μοτίβα.

Θα δεις πολύ συχνά πάνω σε αυτά διάφορα χρωματικά εφέ, φύλλα χρυσού ή διακοσμητικά σχέδια ιδανικά για να αλλάξεις την εμφάνιση των ντουλαπιών.

Η βασική διαφορά με τα Stencil είναι πως στο Ντεκουπάζ αφού κολλήσεις τα κομμάτια θα χρειαστεί να τα περάσεις με βερνίκι για να τα κάνεις λαμπερά και αστραφτερά.

Αλλαγές στα πόμολα και στις λάμπες

Μερικές φορές η λύση στο πρόβλημά σου κρύβεται στις απλές κινήσεις.

Δύο ενέργειες που μπορεί να σου είχαν διαφύγει τελείως, είναι να αλλάξεις τα πόμολα ή το φωτισμό στα ντουλάπια σου.

Είναι πολύ οικονομικές ιδέες και μπορεί να αποδειχθούν οι μικρές πινελιές ανανέωσης που χρειαζόσουν στην κουζίνα σου.

Πολλές σύγχρονες κουζίνες μπορεί να έχουν λάμπες πάνω, κάτω ή ακόμα και μέσα στα ντουλάπια. Αν η δικιά σου είναι μια από αυτές τότε δοκίμασε να τους “αλλάξεις τα φώτα”.

Όσο για τα πόμολα, αν δεν θες να τα αλλάξεις εντελώς μπορείς να απλά να τα περάσεις μ’ ένα καινούριο χρώμα.

Δημιούργησε με Πλακάκια

Είναι αρκετά συνηθισμένο σε πολλά σπίτια να γίνονται κατασκευές από πλακάκια τόσο στην ανακαίνιση του μπάνιου όσο και σ’ έναν νέο πάγκο της κουζίνας. Το ίδιο ακριβώς μπορείς να κάνεις και στα ντουλάπια σου.

Τα πλακάκια είναι μια μοντέρνα παρέμβαση και δίνουν υψηλή αισθητική στο χώρο. Μπορείς να διαλέξεις  τον τύπο και το χρώμα της αρεσκείας σου.

Πέρα από το να επενδύσεις τους τοίχους της κουζίνας με πλακίδια, μια κλασική και πολύ όμορφη ιδέα που μπορείς να δοκιμάσεις είναι η κατασκευή με ψηφιδωτό στυλ στο κέντρο του ντουλαπιού.

Μην ξεχάσεις να ελέγξεις με προσοχή αν τα ντουλάπια μπορούν να υποστηρίξουν το βάρος από τα πλακάκια που θα τοποθετήσεις.

Μεταμόρφωσε τα παλιά σου ντουλάπια σε Μαυροπίνακα ή Πίνακα ανακοινώσεων

Την πιο καινοτόμα και διασκεδαστική πρότασή μας σου την αφήσαμε για το τέλος. Ίσως σου ακούγεται κάπως περίεργο και αστείο αλλά σκέψου το λιγάκι.

Έχεις τη δυνατότητα αντί να ξοδέψεις ένα μεγάλο ποσό για να φτιάξεις τα ντουλάπια της κουζίνας σου από την αρχή, να τα μεταμορφώσεις σε μαυροπίνακα ή σ’ έναν πίνακα ανακοινώσεων με πολύ μικρό κόστος.

Έτσι λοιπόν, μπορείς να καλύψεις όλες τις υλικές φθορές και να αλλάξεις εντελώς την όψη στα ντουλάπια σου φτιάχνοντας τον τέλειο πίνακα ανακοινώσεων με φελιζόλ. Αντίστοιχα μπορείς να τα μετατρέψεις με λίγη μπογιά ή αυτοκόλλητο μαυροπίνακα.

Μ’ αυτήν τη μοντέρνα και έξυπνη ιδέα, όχι μόνο δεν πρόκειται να ξεχάσεις ποτέ τη λίστα για το Super Market ή το ραντεβού σου με το γιατρό εφόσον θα τα σημειώνεις πάνω στα ντουλάπια σου αλλά θα έχεις κάνει και την τέλεια διακόσμηση.

Κλείνοντας το άρθρο να σου θυμίσουμε πως στη σελίδα μας μπορείς να βρεις τα πάντα για την ανακαίνιση της κουζίνας.

Χαρήκαμε πολύ που μοιραστήκαμε μαζί σου όλες τις προτάσεις μας για να ανακαινίσεις τα ντουλάπια της κουζίνας σου και ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να κάνεις την καλύτερη επιλογή.