Είναι καιρός τώρα που σκέφτεσαι να προχωρήσεις σε μια ολική ή μερική ανακαίνιση σπιτιού Θεσσαλονίκη; Μήπως αυτό που σε απασχολεί περισσότερο είναι το τι θα κάνεις με τον χώρο που περνάς τον περισσότερο χρόνο σου, το σαλόνι;

Σκέφτεσαι ότι θα ήταν πολύ ωραιότερο αν είχε και ένα τζάκι να μπορείς να το ανάβεις τον χειμώνα και να χαλαρώνεις, όπως τότε σε εκείνο το χουχουλιάρικο cafe στην βουνοπλαγιά. Ίσως πάλι έχεις ήδη στο καθιστικό σου εστία η οποία όμως – εδώ που τα λέμε – χρειάζεται μια ανανέωση. Μια αλλαγή βρε αδελφέ για να αποκτήσει ο χώρος σου άλλον αέρα.

Ε λοιπόν τότε είσαι στο σωστό μέρος.

Έχουμε συγκεντρώσει για λογαριασμό σου όλες τις τελευταίες τάσεις στην διακόσμηση για καθιστικά με τζάκι και σου τις προσφέρουμε απλόχερα εδώ. Εσύ δεν έχεις παρά να εμπνευστείς και να αναλάβεις δράση!
Ας τις δούμε όμως αναλυτικά :

Αν είσαι του κλασικού ή παραδοσιακού στυλ…

Καθιστικό με παραδοσιακό πέτρινο τζάκι

Ο πέτρινος σχεδιασμός ζεσταίνει την ατμόσφαιρα. Η επένδυση με πέτρα είναι μία από τις ομορφότερες επιλογές που μπορείς να κάνεις για το σαλόνι του σπιτιού σου. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε στρογγυλές, μακρόστενες, τετράγωνες, ορθογώνιες, λεπτές ή χοντρές σε όποιο χρώμα και σχέδιο θέλεις εσύ.

Σαλόνι με εστία από πέτρα και ξύλο

Η πέτρα με το ξύλο δένουν ως φυσικά υλικά εξαιρετικά και δημιουργούν μια ευχάριστη, ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Το δε κόκκινο χρώμα, εντείνει ακόμα περισσότερο την ζεστασιά στον χώρο. Το ξύλο κυριαρχεί στον χώρο.

Καθιστικό με τζάκι από πήλινα πλακάκια

Εδώ αξιοποιούμε τα πήλινα πλακάκια και δίνουμε ένα κλασικό μεν αλλά διαφορετικό στυλ στην εστία μας και τον χώρο. Σε συνδυασμό με τα λευκά ράφια δεξιά και αριστερά, τα φυσικά χρώματα και τις μποέμ πινελιές, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Σαλόνι με τζάκι από ανακυκλωμένο ξύλο

Το ανακυκλωμένο ξύλο είναι σήμερα πολύ δημοφιλές, οπότε μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου στην κατασκευή ενός ιδιαίτερου τζακιού. Στην φωτογραφία βλέπεις αυτήν ακριβώς την εφαρμογή. Καθόλου κακό δεν βρίσκεις;

Σαλόνι με τζάκι με σκαλισμένες λεπτομέρειες

Το συγκεκριμένο τζάκι δεν περνά απαρατήρητο. Παραδοσιακό, επιβλητικό στυλ με τις λεπτομέρειες και το σχήμα του περιγράμματος να δίνουν την αίσθηση της αντίκας. Μπορείς να βάλεις δύο καναπέδες τον έναν απέναντι στον άλλο παράλληλα με το τζάκι. Το σημείο εστίασης θα είναι το τραπεζάκι στη μέση.

Σαλόνι με τζάκι από λουστραρισμένο ξύλο

Στην πρόταση αυτή συνυπάρχουν η εστία και η τηλεόραση, τα δυο βασικότερα σημεία εστίασης σε έναν καθιστικό. Η τηλεόραση είναι στα αριστερά κι όχι στο επάνω μέρος από το τζάκι και όταν δεν είναι αναμμένη εξαφανίζεται στο φόντο, αφήνοντας την προσοχή στο τζάκι.
Για τους λάτρεις του μοντέρνου και μίνιμαλ στυλ…

Σαλόνι με μινιμαλιστικό τζάκι

Όλα τα έπιπλα στην πρόταση αυτή είναι στραμμένα προς το τζάκι κατευθύνοντας προς τα εκεί την ματιά. Με απλά και λιτά έπιπλα, μια ξεχωριστή εστία που σε συνδυασμό με τον πίνακα απογειώνει τον κεντρικό χώρο του σπιτιού.

Καθιστικό με μοντέρνα εστία

Εδώ το τζάκι είναι πολύ διακριτικό, στο τελείωμα ενός απέριττου τοίχου με τις υποδοχές για τα ξύλα στα δεξιά και αριστερά του. Το μεγάλο παράθυρο αφήνει το φώς να μπαίνει άπλετο στον χώρο.

Καθιστικό με εστία από μαύρο τούβλο

Στο συγκεκριμένο καθιστικό, η εστία έχει χρωματιστεί στις ίδιες αποχρώσεις με τον τοίχο. Έτσι, η σημασία του τούβλου σαν υλικό ελαχιστοποιείται, δίνοντας μία μοντέρνα πινελιά στο δωμάτιο, η οποία θα χανόταν εάν τα τούβλα διατηρούσαν το φυσικό τους χρώμα.

Καθιστικό με γωνιακό ενεργειακό τζάκι

Εδώ το τζάκι έχει τοποθετηθεί στη γωνία του τοίχου. Η όψη του τζακιού δένει με τις λεπτομέρειες των υφασμάτων και των ριχταριών του καναπέ συνθέτοντας μια ισορροπημένη εικόνα. Ο καναπές μπορεί να είναι κατά προτίμηση γωνιακός ενώ το χαλί μπορεί να στρωθεί επίσης ανάμεσα στον καναπέ και το τζάκι σε μια μπέζ ή και πιο έντονη απόχρωση γεμίζοντας έτσι τον χώρο.
Σαλόνι με ενεργειακή επιτοίχια εστία

Το εντυπωσιακό ενεργειακό τζάκι που δεσπόζει στον κεντρικό τοίχο αλλά και ο πολυμορφικός καναπές που βρίσκεται στο κέντρο του σαλονιού. Απόλυτα μινιμαλιστικός χαρακτήρας με τα απολύτως απαραίτητα διακοσμητικά και το μεταλλικό φωτιστικό δαπέδου.
Για χώρους μικρούς ….

Μικρό καθιστικό

Όταν το σαλόνι είναι μικρό, το τζάκι θα κλέψει όλη την παράσταση, οπότε μπορείς να το εκμεταλλευτείς. Κάνε μια πιο αφαιρετική διακόσμηση με ένα ρουστίκ τραπέζι και ένα χαλί που δεν θα περνά απαρατήρητο. Συμπληρώνεις την σύνθεση με έναν μικρό καναπέ και μια πολυθρόνα.

Σύγχρονο σαλόνι με διακριτικό τζάκι

Το συγκεκριμένο τζάκι είναι ενσωματωμένο στον πέτρινο τοίχο και δεν διαθέτει ράφι στο επάνω μέρος. Είναι διακριτικό και μοντέρνο, δεν τραβάει την προσοχή και βρίσκεται σε ισορροπία με τα υπόλοιπα γήινα χρώματα. Μπορεί επίσης να μπει ανάμεσα σε ράφια για βιβλία και διακοσμητικά προσφέροντας ένα συμμετρικό αποτέλεσμα. Καλή επιλογή για μικρότερους χώρους.

Σαλόνι με χάλκινο τζάκι

Το τζάκι αυτό είναι μοναδικά σχεδιασμένο και σε ισορροπία με το άνετο και “ήρεμο” σαλόνι. Το χρώμα και το υλικό τραβούν το βλέμμα, οπότε δεν χρειάζεται να «φορτώσουμε» τον χώρο με χρώματα και υφάσματα. Ο μικρός του όγκος το καθιστά κατάλληλο για μικρά καθιστικά.
Και για χώρους μεγαλύτερους ….

Σαλόνι με ρουστίκ τζάκι

Πρόκειται για μια επιβλητική κατασκευή και στυλ, η οποία απαιτεί μεγάλα παράθυρα και ψηλά, μακριά ράφια και φυσικά μεγάλο χώρο για να αναδειχθεί και να προσφέρει την αυστηρή μεν αλλά ταυτόχρονα χαλαρή διάθεση στο καθιστικό.

Καθιστικό με εστία και παράθυρα

Αν το καθιστικό έχει μεγάλα παράθυρα τότε μπορείς να δημιουργήσεις δύο σημεία εστίασης, το τζάκι από την μία και το θέα από την άλλη. Μπορείς να τοποθετήσεις τα έπιπλα έτσι ώστε να τα απολαμβάνεις και τα δυο.
Για τους εκκεντρικούς και ιδιαίτερους …

Σαλόνι με ιδιαίτερο, γυάλινο τζάκι

Εδώ έχουμε μια εντελώς εναλλακτική άποψη και κατασκευή. Το γυάλινο τζάκι δεσπόζει στο σαλόνι και η απλή, γυάλινη κατασκευή που το περιβάλλει απαιτεί χώρο και τοποθέτηση στο κέντρο του δωματίου. Τόλμησέ το αν θέλεις να κάνεις την διαφορά.

Καθιστικό με εστία σε διάφορα μοτίβα

Επιστράτευσε την φαντασία σου επιλέγοντας ένα μωσαϊκό περίγραμμα στο τζάκι σου, ή από μάρμαρο με μοτίβο ψαροκόκαλου. Αν είσαι ακόμα πιο τολμηρός βάλε χρώμα και μοτίβα όπως αυτό της φωτογραφίας. Στην περίπτωση αυτή τα χρώματα των επίπλων καλό θα ήταν να είναι πιο ουδέτερα.

Ας παίξουμε λίγο με τα χρώματα …

Κόντρα χρώμα : Είτε το τζάκι σου είναι πέτρινο, είτε από τούβλο, δοκίμασε να βάψεις τον τοίχο πάνω από το τζάκι με ένα χρώμα που κάνει αντίθεση. Στην εικόνα που ακολουθεί η πέτρινη εστία έχει συνδυαστεί με γκρι-πετρόλ δίνοντας πιο μοντέρνο στιλ σε όλο το σαλόνι.

Λευκό πάνω σε λευκό : Δώσε μια πιο μίνιμαλ αισθητική στον χώρο (ειδικά αν το τζάκι σου είναι λευκό) διακοσμώντας σε λευκές αποχρώσεις τον χώρο πάνω από την εστία. Πρόσθεσε εάν θέλεις γυάλινα βάζα με φθινοπωρινά φύλλα (αληθινά ή ψεύτικα) για να δώσεις μια πινελιά χρώματος. Το δε τζάκι μπορεί να είναι από τούβλα που έχουν βαφτεί λευκά.

Πινελιές χρώματος : Συνδύασε ένα διακοσμητικό σε έντονη απόχρωση πάνω από το τζάκι και μια ανθοδέσμη σε αντίστοιχη απόχρωση πάνω στο τραπεζάκι του καφέ για να δώσεις μια όμορφη χρωματική πινελιά στον χώρο σου.

Color block : Βάψε τον τοίχο πάνω από την εστία σε διαφορετική έντονη απόχρωση από το υπόλοιπο σαλόνι για να δημιουργήσεις το color blocking effect. Πρόκειται για τα πιο hot trends στην διακόσμηση τελευταία.
.
Παστέλ αποχρώσεις : Για ένα πιο ρομαντικό στυλ δοκίμασε να προσθέσεις αντικείμενα σε παστέλ αποχρώσεις στο σαλόνι και το τζάκι. Τα παστέλ χρώματα δένουν όμορφα με χρυσές λεπτομέρειες. Ένα κάδρο, σαν αυτό της εικόνας, μερικά χρυσά διακοσμητικά και ένα βάζο με λουλούδια θα δώσουν ζωντάνια και χρώμα σε όλο το σαλόνι.

Και λίγα λόγια για την διακόσμηση της ίδιας της εστίας…

Δημιουργήστε έναν κήπο : Ένα σιδερένιο κάγκελο ως φόντο, ένα στεφάνι, μερικά μικρά κασπώ με φυτά και κάποια κηροπήγια συνθέτουν μια διακόσμηση που φέρνει το πράσινο μέσα στο σπίτι. Ή διάφορα γλαστράκια που θα μπούν στο ράφι και στα πλαϊνά της εστίας. Δώσε όμως προσοχή στα φυτά που θα επιλέξεις καθώς θα πρέπει να αντέχουν την ζέστη που παράγει η φωτιά. Μπορείς να βρείς τα κατάλληλα φυτά ρωτώντας στο ανθοπωλείο ή το φυτώριο της γειτονιάς σου.

Καθρέφτες : Ο τοίχος πάνω από το τζάκι μπορεί να υποδεχθεί μια σύνθεση από καθρέπτες διαφόρων μεγεθών ή μπορεί να τοποθετηθεί ένας μεγάλος καθρέπτης που να «ντύνει» όλη την επιφάνεια πάνω από την εστία και από πάνω – στο κέντρο – να μπει ένας μικρότερος. Την διακόσμηση μπορούν να ολοκληρώσουν μικρά βαζάκια με πολύχρωμα λουλούδια για να αποκτήσει ζωντάνια ο χώρος σου.

Έργο τέχνης/Ρολόι : Ένας μεγάλος πίνακας ζωγραφικής, ένα επιτοίχιο έργο τέχνης ή ένα μεγάλο ρολόι τραβάει τα βλέμματα και προσδίδει πολυτέλεια στον χώρο σας. Την εικόνα μπορούν να συμπληρώσουν αρμονικά και να δώσουν επιπλέον δόση πολυτέλειας ένα γλαστράκι, 2-3 βιβλία, ένα διακοσμητικό. Οι πίνακες με τοπία δένουν όμορφα με το τζάκι ενώ οι πιο μοντέρνοι πίνακες του δίνουν στυλ πιο σοφιστικέ.

Είτε είσαι λοιπόν κλασικός τύπος, είτε είσαι μοντέρνος είτε προτιμάς το μίνιμαλ στυλ είτε το ρουστίκ, είτε σου αρέσουν τα έντονα χρώματα είτε οι παστέλ αποχρώσεις, υπάρχουν λύσεις για όλα τα γούστα αν θέλεις να ανανεώσεις το σαλόνι σου. Εμείς μπορούμε να βρούμε την κατάλληλη λύση για εσένα. Είσαι έτοιμος να την εξερευνήσουμε μαζί;