Πώς να μειώσετε το κόστος ανακαίνισης του μπάνιου σας

Το κόστος μιας ανακαίνισης μπάνιου μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Το πεδίο εφαρμογής του έργου σας, οι επιλογές σας και οι αναβαθμίσεις είναι μερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το συνολικό κόστος της ανακαίνισης του μπάνιου σας. Ας δούμε μερικές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο μείωσης του κόστους:

Κάντε το σωστά

Ο όρος «ψεύτικη οικονομία» ισχύει εδώ – αν πρέπει να το κάνετε δύο φορές, δεν είναι φτηνό. Συχνά οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εξοικονομούν χρήματα επαναχρησιμοποιώντας βοηθητικά μέσα όπως το λουτρό, ή χρησιμοποιώντας «φίλους» ως ειδικούς τεχνίτες της ανακαίνισης. Δεν υπάρχουν νικητές σε αυτό το σενάριο. Η χρήση ανειδίκευτων φίλων ως ειδικοί τεχνίτες μπορεί να αντιστραφεί μαζικά αν στη διαδικασία της ανακαίνισης το μπάνιος σας υποστεί κάποια ζημιά και αισθανθείτε άβολα ζητώντας τους να το διορθώσουν. Για να μην αναφέρουμε την ατελείωτη αναμονή για να σας συμπαρασύρουν σε ένα Σάββατο για την εκτέλεση των εργασιών!

Όσον αφορά την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων όπως το λουτρό με μερικές μικρές προσθήκες σε αυτό, ναι, θα σας εξοικονομήσει το κόστος μιας μπανιέρας αλλά όταν έχετε ξοδέψει ήδη πολλά Ευρώ σε ένα τέτοιο σενάριο, σκεφτείτε τα χρήματα που θα χρειαστεί να ξοδέψετε ξανά σε περίπτωση που το ανακαινισμένο μπάνιο σας που έχει ως βάση του το παλιό λουτρό αρχίζει να ξεχειλίζει και παρουσιάζει ζημιές στη βάση του.

Όσον αφορά το να διαχειριστείτε το έργο μόνοι σας, εκτός εάν είστε οικοδόμος ή έχετε ανακαινίσει με επιτυχία μόνοι σας κάποιο μπάνιο στο παρελθόν, μην το ρισκάρετε!

Σε Σημαντικά στάδια όπως η στεγανοποίηση, τα πλακάκια κ.λπ. δεν χωράει λάθος. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες ενός έμπειρου ειδικού τεχνίτη διασφαλίζετε ότι η εργασία θα είναι υπό εγγύηση για χρόνια – και σίγουρα κάτι τέτοιο αξίζει κάθε ευρώ που θα επενδύσετε για την ανακαίνιση του μπάνιου σας.

Εάν θέλετε πραγματικά να μειώσετε το κόστος μακροπρόθεσμα, και σκέφτεστε σοβαρά την ανακαίνιση του μπάνιου σας, να το κάνετε πάντα σωστά και να προσλάβετε έναν ειδικευμένο τεχνίτη.

Αναβάθμιση

Επίσης γνωστή ως ανακαίνιση μικρής κλίμακας, η αναβάθμιση θα είναι πάντα οικονομικότερη από την πλήρη ανακαίνιση του μπάνιου.

Μόλις κάνετε αλλαγές στην υπάρχουσα διάταξη, το συνολικό κόστος θα αυξηθεί. Ειδικότερα, αν για παράδειγμα αφήσετε τα υδραυλικά όπως είναι, τότε σίγουρα θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα. Η διατήρηση της τοποθέτησης των υφιστάμενων ειδών υγιεινής, της λεκάνης,  και του νιπτήρα σας επιτρέπει να επιτύχετε μια οικονομικότερη ανακαίνιση. Μέσα σε αυτή τη λογική της απλής αναβάθμισης, θα μπορούσανε να αυξήσετε τους αποθηκευτικούς χώρους, να εισαγάγετε ένα ντους και ένα κομψό τοίχο που διαχωρίζει το μπάνιο σας,  για να επιτύχετε μια μεγάλη οπτική αλλαγή με χαμηλότερο κόστος.

Εξετάστε προσεκτικά τα πλακάκια ή τα μάρμαρα

Αν και ένα όμορφο πλακάκι θα αναβαθμίσει πολύ το μπάνιο σας , αν σχεδιάζετε τον προϋπολογισμό στο μυαλό σας, και τελικά επιλέξετε λάθος πλακάκια, αυτό θα διαλύσει τον προϋπολογισμό σας αμέσως. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες που είναι καλό να ακολουθήσετε:

  • Τα επιπλέον πλακάκια προσθέτουν κόστος. Ναι, τα μαρμάρινα πλακάκια μωσαϊκού, ή άλλου τύπου κεραμικά πλακάκια θα βελτιώσουν το μπάνιο σας, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά ακριβά. Επίσης, κοστίζει το κόστος τοποθέτησης, ο πλακατζής σας, θα δαπανήσει πολύ χρόνο ανά μέτρο για να τα τοποθετήσει. Ένας άλλος παράγοντας κόστους σε σχέση με τα πλακάκια είναι ότι πρέπει να τοποθετηθούν σε μια απολύτως επίπεδη και ομαλή επιφάνεια – οποιαδήποτε ατέλεια στην επιφάνεια θα χρειαστεί διόρθωση και επιπλέον κόστος.
  • Πολύ μεγάλα πλακάκια προσθέτουν κόστος. Αν και η χρήση μεγάλων πλακιδίων θα κάνει το μπάνιο σας να φαίνεται μεγαλύτερο, επιλέγοντας μια πολύ μεγάλη διάσταση όπως τα 450mm x 900mm ή 600mm x 900mm ή ακόμη μεγαλύτερη, η βαρειά και αμήχανη κλίμακα θα σημαίνει ότι είναι μια δουλειά δύο ατόμων για το συνεργείο. Η επιλογη ενός τυπικού πλακιδίου 450 mm x 450 mm ή 600 mm x 600 mm θα μπορέσει να μειώσει το κόστος.
  • Ένας άλλος τρόπος για να προσθέσετε γρήγορα κόστος στην ανακαίνιση του μπάνιου σας είναι η τοποθέτηση πλακιδίων από το δάπεδο μέχρι την οροφή. Αυτή η επιλογή ίσως απαιτεί την αφαίρεση του γείσου οροφής και την τετραγωνική ρύθμιση. Για να εξοικονομήσετε χρήματα, ίσως επιλέξετε να τοποθετήσετε πλακάκια μόνο στα δάπεδα και τις υγρές περιοχές όπως πίσω από τη μπανίερα, τη λεκάνη και το ντους. Ναι, αυτό θα σας εξοικονομήσει χρήματα, αλλά τα πλακάκια δαπέδου που φτάνουν έως την οροφή κάνουν το μπάνιο σας να φαίνεται μεγαλύτερο.
  • Το φινίρισμα πλακιδίων θα προσθέσει επίσης κόστος. Όταν επιλέγετε πλακάκια θα έχετε τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε ματ, lapatto ή γυαλιστερό φινίρισμα. Το ματ είναι συνήθως φθηνότερο από το lapatto (ημι-γυαλιστερό), γι ‘αυτό επιλέξτε αυτήν την επιλογή όταν ο στόχος σας είναι να κρατήσετε τον προϋπολογισμό σε χαμηλό επίπεδο. Ένα ματ πλακάκι είναι επίσης γενικά ευκολότερο να καθαριστεί, και αποτελεί ιδανική επιλογή για το μπάνιο.

Μην το παρακάνετε

Σε ένα τόσο μικρό χώρο όπως είναι το μπάνιο, πολλά αντικείμενα θα ανταγωνίζονται για την προσοχή σας. Έαν αποφύγετε να λέτε ναι σε κάθε αναβάθμιση ή σε κάθε προσθήκη αξεσουάρ, δεν θα εξοικονομήσετε απλώς χρήματα, αλλά τελικά θα δημιουργήσετε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για την ανακαίνιση του μπάνιου σας.

Αντ ‘αυτού, βρείτε ένα σημείο εστίασης ή ένα κύριο χαρακτηριστικό στο μπάνιο σας στο οποίο θέλετε να επιστήσετε την προσοχή (για παράδειγμα, ένα κεραμικό ντους ή μια μπανιέρα) και κρατήστε τα πάντα σε ελάχιστο minimal επίπεδο. Αφήστε ένα ή δύο αξεσουάρ όπως σκαμπό ξύλου, μερικές πετσέτες πολυτελείας ή ένα φυτό εσωτερικού χώρου που θα επιτρέψει στο μπάνιο σας να λάμψει.

Τελική συμβουλή: επιλέξτε έναν υπέροχο καθρέφτη που μεγαλώνει το χώρο, ως ένα όμορφο χαρακτηριστικό ενώ παράλληλα θα εξυπηρετεί έναν πρακτικό σκοπό.