Ανανέωση Περιεχομένου 15/6/2022

Αργά ή γρήγορα φτάνει η στιγμή  που που πρέπει να ανανεώσεις τους χώρους του σπιτιού σου. Ειδικά αν μένεις σε μια κατοικία που έχει κατασκευαστεί προ πολλών δεκαετιών, τότε είναι ακόμα πιθανότερο να χρειάζεσαι μια ανανέωση.

Στο πλαίσιο μιας ανακαίνισης, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος η σκέψη για τοποθέτηση ή αντικατάσταση της θερμοπρόσοψης.

Είναι σίγουρα μια εγκατάσταση που έχει πολλά να σου προσφέρει και αξίζει να γνωρίζεις μερικά βασικά θέματα για αυτήν πριν ξεκινήσεις τις αλλαγές σου.

Διάβασε παρακάτω για να ενημερωθείς για το τι ακριβώς είναι, πώς μπορεί να σε ωφελήσει και ποιες είναι οι συμβουλές των ειδικών για τέλεια αποτελέσματα.

Τι είναι η θερμοπρόσοψη;

Σε περίπτωση που δεν είσαι απόλυτα εξοικειωμένος με τον όρο, θα σε βοηθήσουμε να καταλάβεις ακριβώς περί τίνος πρόκειται.

Η θερμοπρόσοψη, στην ουσία είναι λίγο πιο επίσημος ορισμός για τη θερμομόνωση των εξωτερικών όψεων ενός κτηρίου.

Στην πράξη ένας μονωτικός μανδύας θα τοποθετηθεί στις εξωτερικές επιφάνειες του σπιτιού σου όπως οι τοίχοι του μπαλκονιού κλπ.

Οι ιδιότητες του υλικού κατασκευής αυτού του μανδύα προστατεύουν τις εξωτερικές δομές από την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες και τους επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Πιο απλά, η θερμομόνωση εξασφαλίζει ότι οι εξωτερικοί σου τοίχοι, οι πόρτες και τα παράθυρα προστατεύονται από την υπερβολική ζέστη, το κρύο, την υγρασία κ.τ.λ.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μεταδίδεται η θερμότητα ή το ψύχος και η υγρασία μέσα στους εσωτερικούς χώρους.

Πώς γίνεται η καλύτερη θερμοπρόσοψη

Αν έχεις απορία να μάθεις πώς ακριβώς γίνεται η διαδικασία και θέλεις να ξέρεις τα πάντα για τις εργασίες μιας ανακαίνισης συνέχισε να διαβάζεις.

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είναι να τοποθετηθούν σωστά οι θερμομονωτικές πλάκες στους εξωτερικούς κάθετους τοίχους σου.

Αυτό αποτελεί τη βάση για την περαιτέρω επεξεργασία και την τελική μορφή της εγκατάστασης.

Για μια καλή κατασκευή οι ειδικοί μηχανικοί και οι τεχνικοί πρέπει να συμπεριλάβουν στη μελέτη τους κάποιους σημαντικούς παράγοντες.

Πρέπει να ελέγξουν τα δομικά μέρη των επιφανειών και την ήδη θερμομονωτική ικανότητα του κτηρίου καθώς και να συμπεριλάβουν στο σχεδιασμό τους και τις συνθήκες του κλίματος της περιοχής σου.

Η επόμενη βασική προϋπόθεση είναι να επιλέξεις έναν συνδυασμό ποιοτικών και απλών υλικών για την συγκόλληση, το βάψιμο των πλακών και για ορισμένες πιο περίπλοκες επεξεργασίες. Μερικά από το πιο βασικά υλικά που μπορεί να χρειαστείς είναι η ειδική κόλλα τσιμέντου, οι ειδικές θερμομονωτικές πλάκες, τα βύσματα αγκύρωσης και ο γύψος πάστας.

Ποια είναι τα οφέλη της

Ήδη από την αρχή του άρθρου μας ίσως ξεχώρισες μερικά. Η αλήθεια είναι πως μια επιτυχημένη εγκατάσταση θερμοπρόσοψης μπορεί να σε ωφελήσει σε πολλά επίπεδα.

Αρχικά, θεωρούμε πως το σημαντικότερο πλεονέκτημα είναι αυτό που θα δεις ο ίδιος στην τσέπη σου. Μια ποιοτική δουλειά, όχι μόνο δεν επιτρέπει στη θερμότητα να εισέλθει στους χώρους σου αλλά ελαχιστοποιεί και τις απώλειες.

Με βάση αυτό, είναι εγγυημένο πως θα χρειάζεσαι πολύ λιγότερα χρήματα για τη θέρμανση ή την ψύξη.

Δύο σπουδαία οφέλη είναι πως αξιοποιεί και ενισχύει την θερμική ικανότητα των τοίχων και πως αυξάνει τη θερμική άνεσή σου.

Με πιο απλά λόγια, αυτά σημαίνουν πως η θερμοπρόσοψη μεγιστοποιεί την ιδιότητα των δομικών υλικών να αλλάζουν ή να συγκρατούν τη θερμοκρασία.

Επιπλέον έχεις την ευκαιρία να τροποποιήσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια και άνεση τις ιδανικές συνθήκες κλίματος στους εσωτερικούς χώρους σου.

Πέρα από τα προηγούμενα μην ξεχνάς ότι η θερμοπρόσοψη δίνει μια εναλλακτική και αρκετά καλή επιλογή για να ανακαινίσεις τις εξωτερικές σου επιφάνειες. Έτσι μπορείς να συνδυάσεις τα οικονομικά και ενεργειακά οφέλη με την ανανέωση της όψης των χώρων.

Ποιο υλικό να επιλέξεις

Τα πιο συνηθισμένα υλικά που θα βρεις στο εμπόριο είναι: η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS), η μόνωση εξηλασμένης πολυστερίνης (XPS), ο ορυκτοβάμβακας, ο φαινολικός αφρός (PF) και οι ίνες ξύλου.

Γενικά, στη χώρα μας πρέπει να γνωρίζεις πως χρησιμοποιούνται κυρίως η EPS και η XPS, με ορισμένα κατάλληλα πρότυπα.

Το υλικό που πρέπει να επιλέξεις για τη δικιά σου θερμοπρόσοψη, είναι αυτό που καλύπτει όλες τις προσωπικές σου ανάγκες και προσδοκίες.

Έτσι, αν ψάχνεις ένα υλικό που προσφέρει υψηλή αντοχή και ανθεκτικότητα στην υγρασία, τότε η EPS (διογκωμένη πολυστερίνη) είναι μια πολύ καλή επιλογή.

To υλικό είναι ειδικά σχεδιασμένο για να μην απορροφά νερό και υγρασία.

Το XPS, είναι ένα πολύ αξιόπιστο υλικό που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την εξαιρετική θερμομονωτική ικανότητά του.

Η εξηλασμένη πολυστερίνη έχει λύσει κυριολεκτικά τα χέρια των μηχανικών και των κατασκευαστών λόγω της αυξημένης θερμικής και μηχανικής απόδοσης που προσφέρει.

Ο ορυκτοβάμβακας μπορεί να σου δώσει πέρα από θερμομονωτικές ιδιότητες και πολύ καλής ποιότητας ηχομόνωση.

Ο φαινολικός αφρός είναι γνωστός για την μεγάλη αντοχή και τη διατήρησή του στο πέρασμα του χρόνου.

Είναι ένα υλικό που πρέπει να διαλέξεις αν ενδιαφέρεσαι για μια κατασκευή που θα μείνει αιώνια.

Τέλος οι ξύλινες ίνες ανάλογα με την επεξεργασία που έχει υποστεί το υλικό μπορούν να αποκτήσουν μεγάλες μηχανικές αποδόσεις και ανθεκτικότητα καθώς και αντοχή στην υγρασία.

Ποια σημεία πρέπει να προσέξεις για να έχεις την καλύτερη θερμοπρόσοψη

Κάθε εργασία αλλαγής και ανανέωσης στο σπίτι σου κρύβει ορισμένα σημεία τα οποία πρέπει να προσέξεις αν θέλεις να έχεις ένα τέλειο αποτέλεσμα.

Έτσι υπάρχουν ορισμένα «βήματα» που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είτε πρόκειται να αλλάξεις εξ ολοκλήρου την κατοικία σου είτε να κάνεις μερικές μόνο αλλαγές.

Έτσι λοιπόν σε ότι αφορά την περίπτωση που θέλεις να αποκτήσεις την καλύτερη θερμοπρόσοψη πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη έμφαση στα παρακάτω.

Επιλογή Αξιόπιστων υλικών

Πρώτο και κύριο, είναι η επιλογή των εγκεκριμένων υλικών. Είναι ένα πολύ συχνό λάθος που γίνεται και μπορεί να την «πατήσεις» αν δεν το έχεις στο μυαλό σου.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις όπως η κόλλα, οι θερμομονωτικές πλάκες, οι σοβάδες, τα πλέγματα κτλ. πρέπει να είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα θερμομόνωσης (ETAG004).

Επιπλέον, πρέπει να ξέρεις πως λόγω της αυξημένης ζήτησης που έχουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια τα υλικά θερμοπρόσοψης, δεν είναι σπάνιο να προωθούνται στην αγορά υλικά που δεν έχουν δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου.

Συνήθως, τέτοιου είδους αστοχίες και ατέλειες κατασκευής θα τις εντοπίσεις σε μια 5ετία από την κατασκευή.

Για να αποφύγεις λοιπόν τέτοιου είδους ανεπιθύμητες καταστάσεις και για να είσαι σίγουρος ότι θα έχεις ποιοτικά και εγγυημένα αποτελέσματα πρέπει να διαλέξεις αξιόπιστα και δοκιμασμένα υλικά.

Το συνεργείο εφαρμογής 

Πέρα από τα κατάλληλα υλικά εξίσου σημαντικό για το αποτέλεσμα είναι να συνεργαστείς με ένα έμπειρο και αξιόπιστο συνεργείο.

Οι εμπειρογνώμονες της ομάδας του συνεργείου είναι αυτοί που θα αναλύσουν τους παράγοντες όπως η ικανότητα και η ποιότητα του υποστρώματος καθώς και τη θέση και έκθεση του ακινήτου σου.

Θα εξετάσουν ακόμα τους κινδύνους από την υγρασία και τις περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες του τοπικού κλίματος και θα σε συμβουλέψουν να πάρεις τις τελικές αποφάσεις σου.

Πέρα όμως από την αρχική εκτίμηση και την ανάλυση πριν την εγκατάσταση, το σωστό συνεργείο είναι αυτό που εγγυάται μια άριστη τοποθέτηση και εφαρμογή των υλικών.

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις μια ομάδα έμπειρων τεχνιτών που δουλεύει με καθορισμένες προδιαγραφές σε όλες τις φάσεις κατασκευής.

Λάθος ή επιπόλαιοι χειρισμοί και τεχνικές που δεν ακολουθούν τις καθορισμένες προδιαγραφές μπορεί να οδηγήσουν στην εγκατάσταση θερμοπρόσοψης με αστοχίες.

Αυτό βέβαια είναι κάτι το οποίο δεν θέλεις να συμβεί, και για αυτόν ακριβώς το λόγο το συνεργείο που θα διαλέξεις πρέπει να είναι πιστοποιημένο από φορέα πιστοποίησης συστημάτων μόνωσης.

Για να είσαι σίγουρος και για να μην βαδίζεις στα τυφλά ψάξε και δες μερικές από τις προηγούμενες δουλείες τους.

Τα σημεία της εγκατάστασης που απαιτούν προσοχή 

Εδώ είναι μερικά πιο τεχνικά θέματα τα οποία καλό είναι να γνωρίζεις. Η ζώνη στεγανοποίησης, στα σημεία που αρχίζει το σύστημα (θεμέλια, δάπεδα, βεράντες, υπόγεια κλπ) είναι ίσως η μεγαλύτερη δυσκολία στην εγκατάσταση.

Για να έχεις την καλύτερη δυνατή θερμοπρόσοψη, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί σκληρό πολυστυρένιο (eps 200) στα κρίσιμα αρχικά σημεία εκκίνησης.

Αυτό το υλικό προσφέρει υψηλή ανοχή στη συμπίεση με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αντοχή σε κρούσεις και μηχανικές πιέσεις.

Αποφυγή κάποιων θερμογεφυρών

Είναι γνωστό πως οι ενεργειακές απώλειες μέσω θερμογεφυρών μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 40%.

Για να μη δεις λοιπόν την κόπο σου και τα χρήματά σου για την κατασκευή να πηγαίνουν χαμένα είναι απαραίτητο να μονώσεις τις θερμογέφυρες.

Πιο συγκεκριμένα πρέπει να δώσεις σημασία σε: περβάζια παραθύρων τα οποία καταλήγουν στο πλαίσιο με ειδική ταινία διαστολής, στηθαίο στέγης η οποία καταλήγει σε θερμομόνωση δαπέδου, κενά που δημιουργούνται κατά την κατασκευή πλακών με αφρό πολυουρεθάνης χαμηλής διόγκωσης.

Πρέπει ακόμα να γνωρίζεις πως οι θερμογέφυρες πολλές φορές προκαλούν συμπύκνωση και σχηματισμό μούχλας στις επιφάνειες πέρα από την απώλεια της θερμότητας.

Επιχρίσματα Θερμοπρόσοψης 

Το τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό σημείο που οφείλεις να προσέξεις είναι τα επιχρίσματα θερμοπρόσοψης.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τι ακριβώς είναι, δεν είναι κάτι περισσότερο από τις δύο στρώσεις που θα καλύψουν το θερμομονωτικό υλικό σου.

Μιλάμε δηλαδή για τη στρώση οπλισμού που εφαρμόζεται παράλληλα με τον οπλισμό (υαλόπλεγμα) και την τελική στρώση. Το τελικό πάχος είναι συνήθως μεταξύ 3 και 3,5 χιλιοστών.

 Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα επιχρίσματα θερμοπρόσοψης;

Πρέπει να ξέρεις πως τα υλικά που χρησιμοποιούνται χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

  • Ανόργανα υλικά: Εδώ θα βρεις υλικά που έχουν ως βάση το τσιμέντο και συσκευάζονται σε σάκους σκόνης (παρόμοια με τις κόλλες πλακιδίων). Στη συνέχεια αναμιγνύονται με καθορισμένες ποσότητες νερού και αναδεύονται έντονα για την παρασκευή τους.
  • Οργανικά υλικά: Σε αυτήν την κατηγορία πρωταγωνιστούν τα ακρυλικά και η σιλικόνη. Αυτά παρέχονται σε δοχεία πάστας και είναι πανέτοιμα για χρήση χωρίς κάποια επιπλέον επεξεργασία ή προσθήκη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια πολύ σύντομη ανάδευση και αμέσως μετά είσαι έτοιμος να τα εφαρμόσεις.

Τα οργανικά υλικά λόγω της εξαιρετικής ελαστικότητάς τους είναι μέχρι και 10 φορές πιο ανθεκτικά στις μηχανικές καταπονήσεις από τα ορυκτά. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά τους ωστόσο είναι πως θα σου στοιχίσουν αρκετά ακριβότερα στην ενισχυτική στρώση (έως και 15-20% οικονομική επιβάρυνση/τ.μ.)

Υπάρχουν μειονεκτήματα με τη θερμοπροσοψη;

Ευτυχώς σε ότι αφορά την ποιότητα και τα αποτελέσματα της (εφόσον τοποθετηθεί σωστά) τα μειονεκτήματα είναι ελάχιστα για να μην πούμε μηδαμινά.

Ωστόσο υπάρχουν μερικές δυσκολίες που ίσως να αντιμετωπίσεις κατά τη διαδικασία της εγκατάστασης.

Για παράδειγμα ένα από τα σημαντικότερα θέματα που μπορεί να προκύψουν κατά την τοποθέτηση είναι το ότι μερικά κτήρια δεν πληρούν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις.

Έτσι δυστυχώς η θερμοπρόσοψη δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε όλα τα κτήρια.

Ακόμα μια συχνή δυσκολία είναι πως μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση σκαλωσιάς ειδικά αν μένεις σε πολυκατοικία ή σε πάνω από έναν όροφο μονοκατοικία.

Τέλος ένα μειονέκτημα είναι πως σε γενικές γραμμές το κόστος της θερμοπρόσοψης είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που θα χρειαστείς για την εσωτερική θερμομόνωση.

Μύθοι και αλήθειες για τη θερμοπρόσοψη

1 Είναι αρκετό να τοποθετήσεις θερμοπρόσοψη σε μία επιφάνεια του σπιτιού σου

Ίσως να είσαι και εσύ ένας από τους πολλούς που πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να επωφεληθούν από τη θερμοπρόσοψη αν την εγκαταστήσουν μόνο από μια πλευρά της κατοικίας τους.

Δυστυχώς αυτό αποτελεί το συχνότερο μύθο για τη θερμοπρόσοψη.

Πρέπει να γνωρίζεις πως για να είναι επιτυχημένη η τοποθέτηση και να μπορέσεις να απολαύσεις τα οφέλη της, είναι απαραίτητο να την εφαρμόσεις σε όλες επιφάνειες του κτηρίου σου.

2 Το κόστος για την εγκατάσταση είναι τεράστιο

Και σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να σου πούμε πως σε γενικές γραμμές πρόκειται για κάτι που δεν είναι απόλυτα αληθές.

Πρώτα απ’ όλα το κόστος που θα σε επιβαρύνει εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το μέγεθος, η περιοχή που βρίσκεται το κτήριο καθώς και το τοπικό κλίμα.

Σε περίπτωση βέβαια που μένεις σε πολυκατοικία από τη στιγμή που όλοι οι ένοικοι θα συναποφασίσετε να προχωρήσετε σε μια εγκατάσταση το κόστος θα μοιραστεί μεταξύ σας.

Έτσι το ποσό για κάθε διαμέρισμα θα είναι ένα αρκετά συμφέρον νούμερο για εσάς αν το συγκρίνετε φυσικά με τα οφέλη που θα έχετε στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θεωρούμε πως όποιο και να είναι το κόστος, η οικονομική απόσβεση που θα γίνει στη συνέχεια από την εξοικονόμηση απωλειών της ενέργειας θα είναι το λιγότερο ικανοποιητική για σένα.

Κλείνοντας το άρθρο μας, η εγκατάσταση της θερμοπρόσοψης μπορεί να αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής σου.

Τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη της μπορούν να σου φανούν ακόμα και «σωτήρια» μερικές φορές.

Μην ξεχνάς όμως πως για να αποκτήσεις την καλύτερη θερμοπρόσοψη και να απολαύσεις τα μοναδικά προνόμια της είναι απαραίτητο η τοποθέτηση να γίνει από έμπειρη και αξιόπιστη ομάδα.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε!