Τα προϊόντα που χρειάζονται για το smart-home είναι πλέον διαθέσιμα παντού. Αυτή η νέα τεχνολογία μπορεί να σου παρέχει ασφάλεια, εξοικονόμηση και άνεση.

Η εξοικονόμηση που προσφέρουν τα smart-homes, σίγουρα δεν αναφέρεται μόνο στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτή η τεχνολογία εξοικονομεί και πετρέλαιο, νερό, αέριο, θερμότητα, και φυσικά, χρόνο.

Γενικότερα, προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής σε εσένα και την οικογένειά σου.

Φώτα, κάμερες, συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού, συστήματα ασφαλείας και άλλα, με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείς να τα ελέγχεις απομακρυσμένα. Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί τις δυνατότητες που έχει ένα έξυπνο σπίτι και τι θα μπορέσει να σου προσφέρει;

Με την βοήθεια της τεχνολογίας, μπορείς με το πάτημα ενός μόνο κουμπιού να έχεις απομακρυσμένο έλεγχο των συστημάτων και την συσκευών σου.

Είτε σε ένα τηλεχειριστήριο, είτε στο αντίστοιχο πρόγραμμα στο κινητό ή τον υπολογιστή σου. Με απλά λόγια, μπορεί να είσαι μακριά από το σπίτι σου, αλλά θα μπορείς να ενεργοποιήσεις τον συναγερμό. Θα μπορείς να ρυθμίσεις το αυτόματο πότισμα, να ανάψεις τα φώτα στο σαλόνι και άλλα πολλά.

Όλα αυτά θα μπορέσουν να γίνουν με την εγκατάσταση ενός συστήματος αυτοματισμού και με μερική τροποποίηση στην συμβατική ηλεκτρική εγκατάσταση. Μετά από αυτό, θα μπορείς να απολαμβάνεις καθημερινά την άνεση και την λειτουργικότητα του νέου συστήματος όπου και να βρίσκεσαι.

Θα μπορείς να ρυθμίσεις λεπτομερώς την θερμοκρασία του σπιτιού, ανάλογα με την ώρα, την ημέρα ή και την εποχή. Μπορείς να επιλέγεις αν θες να ανάβεις το καλοριφέρ ή το air-condition αντίστοιχα, και όλα αυτά ενώ επιστρέφεις από την δουλεία σου. Θα έχεις ακόμα και την δυνατότητα να ρυθμίζεις την ένταση στα φώτα, να ανάβεις την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, και άλλα.

Ποιες Αμοιβές Καλύπτονται από το Πρόγραμμα;

Από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ή αλλιώς «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» καλύπτεται η αμοιβή τυχόν μελετών και εγκρίσεων. Οι εγκρίσεις αυτές όμως θα πρέπει να απαιτούνται από την νομοθεσία για την σωστή υλοποίηση των παρεμβάσεων. Ένα παράδειγμα είναι η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, κάποια αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου και πολλά άλλα.

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Σε περίπτωση περισσότερων συγκυριών, ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται και ποιος κάνει αίτηση για το πρόγραμμα;

Σε περιπτώσεις εμπράγματων δικαιωμάτων, (για παράδειγμα ψιλή κυριότητα, επικαρπία), θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία όλων των συγκυριών. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να γίνει ένταξη στο πρόγραμμα.

Ένας εκ των συγκυριών, μπορεί να υποβάλλει αίτηση για υπαγωγή σε μία από τις 7 κατηγορίες κίνητρων του προγράμματος. Θα πρέπει ο ίδιος να πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια της αντίστοιχης κατηγορίας. Θα πρέπει να δηλώσει υπεύθυνα την εξασφάλιση ανωτέρας συναίνεσης. Δεν υπάρχει περιορισμός, όσον αφορά το ποσοστό συγκυριότητας, για το ποσοστό ιδιοκτησίας που θα πρέπει να έχει ο αιτών.

Διευκρίνιση: Η κατηγορία επιχορήγησης για το διαμέρισμα, προκύπτει από την κατηγορία επιχορήγησης του ιδιοκτήτη που κάνει την αίτηση. Δηλαδή, το συγκεκριμένο διαμέρισμα στο οποίο υπάρχουν περισσότερα εμπράγματα δικαιώματα.

Αυτό συμβαίνει ανεξαρτήτως αν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες του διαμερίσματος ανήκουν σε άλλες κατηγορίες επιχορήγησης. Για παράδειγμα, αν υποβάλει αίτηση ο ιδιοκτήτης που ανήκει στην κατηγορία 1, τότε το διαμέρισμα θα ανήκει στην κατηγορία 1. Από την άλλη πλευρά, αν υποβάλει αίτηση ο έτερος ιδιοκτήτης που ανήκει στην κατηγορία 2, τότε το διαμέρισμα θα ανήκει κατηγορία 2.

Τι γίνεται σε περίπτωση που τα νομιμοποιητικά έγγραφα που χρειάζονται δεν είναι άμεσα διαθέσιμα ή η οικοδομική άδεια έχει χαθεί;

Για να γίνει η αίτηση σωστά και ολοκληρωμένα θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί όλα τα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά.  Εάν δεν υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης ή τακτοποίησης στο ακίνητο, θα πρέπει να διευθετηθούν πριν την υποβολή της αίτησης. Ειδικά σε περίπτωση βεβαιωμένης από την αρμόδια υπηρεσία, απώλειας οικοδομικής άδειας, υπογράφεται σχετικό έγγραφο απώλειας.

Επίσης υπογράφεται  και κάποιο άλλο αποδεικτικό έγγραφο, για παράδειγμα ένα συμβόλαιο. Από αυτό το έγγραφο θα πρέπει να προκύπτει ο αριθμός της άδειας και η επιφάνεια του κτηρίου ή της κτηριακής μονάδας.

Πόσες αιτήσεις μπορεί να υποβάλλει ο κάθε ενδιαφερόμενος;

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει μία και μοναδική αίτηση. Φυσικά και επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων για περισσότερες ιδιοκτησίες από τον ίδιο ενδιαφερόμενο. Αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί μόνο εάν οι παραπάνω αιτήσεις αποτελούν μέρος μιας αίτησης που αναφέρεται σε πολυκατοικία. Δηλαδή για παράδειγμα, ένας ωφελούμενος μπορεί να υποβάλλει μία αίτηση για μια μονοκατοικία, και άλλες. 4 αιτήσεις. Αυτές οι 4 αιτήσεις θα πρέπει να είναι μέρος αιτήσεων που αφορούν 4 διαφορετικές πολυκατοικίες.

Επίσης, για κάθε επιλέξιμη κατοικία μπορεί να υποβληθεί μόνο μία αίτηση. Εάν καταχωρηθεί παραπάνω από μία αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα για την ίδια κατοικία, θα απορριφθούν όλες οι αιτήσεις. Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει την αίτηση να την έχει κάνει το ίδιο πρόσωπο ή κάποιο άλλο συγκύριο. Επίσης σε περίπτωση που μία από αυτές τις αιτήσεις είχε συμπεριληφθεί σε απόφαση υπαγωγής, αυτή θα ανακληθεί. Με την ίδια λογική δεν μπορούν να υποβληθούν παραπάνω από μία αιτήσεις για την ίδια πολυκατοικία.

Είναι επιλέξιμη η θερμομόνωση σε ταράτσα, όταν η αίτηση υποβάλλεται ως «μεμονωμένο διαμέρισμα»;

Ναι. Εφόσον συναινούν οι συνιδιοκτήτες, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στους κανονισμούς για τις πολυκατοικίες. Μία πιο έξυπνη λύση είναι η μόνωση όλης της επιφάνειας της ταράτσας ή της πιλοτής. Όμως, βάσει των όρων υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, επιλέξιμες δαπάνες είναι μόνο αυτές που αντιστοιχούν σε παρεμβάσεις που αφορούν στην ιδιοκτησία σου.

Στην περίπτωση μόνωσης στέγης, υπάρχουν δύο υποπεριπτώσεις:

Α) σε μονοκατοικία ή οροφοδιαμέρισμα τελευταίου ορόφου πολυκατοικίας επιλέξιμα είναι όλα τα τετραγωνικά της στέγης. Για παράδειγμα , μαζί με τις μαρκίζες και τις προεξοχές της στέγης και την απόληξη κλιμακοστασίου.

Β) σε μεμονωμένο διαμέρισμα τελευταίου ορόφου (όχι οροφοδιαμέρισμα), ο ενεργειακός επιθεωρητής μπορεί να προτείνει μόνωση όλου του δώματος. Αυτό γιατί αυτή είναι η τεχνικά ορθή λύση. Επιλέξιμες όμως δαπάνες στο πρόγραμμα είναι μόνο αυτές που αντιστοιχούν σε παρεμβάσεις που αφορούν στο επιλέξιμο μεμονωμένο διαμέρισμα. Εκτός αυτών, συμπεριλαμβάνονται και οι μαρκίζες και οι προεξοχές της στέγης του συγκεκριμένου διαμερίσματος.

Διευκρίνηση: Είναι επιλέξιμες όλες οι εργασίες και υλικά που απαιτούνται για μια σωστή κατασκευή θερμομόνωσης δώματος. Για παράδειγμα ελαφρομπετόν κλίσεων, τσιμεντοκονίες και τα λοιπά. Επίσης είναι επιλέξιμα και τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται σε τυχόν προβόλους που βρίσκονται πάνω από το διαμέρισμα. Αυτό συμβαίνει σε περίπτωση αίτησης μεμονωμένου διαμερίσματος ή το σύνολο των προβόλων σε περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας.

Τι γίνεται σε περίπτωση που είμαι χήρος/α; Το εισόδημα μου χαρακτηρίζεται ως ατομικό ή ως οικογενειακό; Τι συμβαίνει σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας με εξαρτώμενα παιδιά;

Σε περίπτωση χηρείας και εφόσον υπάρχουν εξαρτώμενα παιδιά, το «εισόδημα επιβολής προσφοράς» θεωρείται ως οικογενειακό εισόδημα. Εάν όμως δεν υπάρχουν εξαρτώμενα παιδιά η δεν υπάρχουν καθόλου τέκνα, το «εισόδημα επιβολής εισφοράς» θεωρείται ως ατομικό. Τέλος, σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας με εξαρτώμενα παιδιά, το εισόδημα του ενδιαφερόμενου θεωρείται ως οικογενειακό. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και το τυχόν εισόδημα των τέκνων. Με βάση αυτό, πραγματοποιείται η κατάταξη του ενδιαφερόμενου στις κατηγορίες κινήτρων του προγράμματος.

Υπάρχουν προδιαγραφές για τα υλικά;

Ως γνωστόν, κάθε παρέμβαση που υλοποιείται πρέπει να καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις του Κ.Εν.Α.Κ. Τα υλικά και τα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τις παρεμβάσεις πρέπει να είναι πιστοποιημένα για τα ενεργειακά τους χαρακτηριστικά. Τα δομικά υλικά αλλά και τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα , για τα οποία υπάρχ ει σχετική υποχρέωση από τον νόμο, θα πρέπει να φέρουν σήμανση CE. Ο ενεργειακός επιθεωρητής θέτει τις απαιτήσεις για τα τεχνικά και ενεργειακά χαρακτηριστικά των υλικών και συστημάτων. Ελέγχει δηλαδή τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τον υπολογισμό του ενεργειακού αποτελέσματος. Επίσης ελέγχει και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων του προγράμματος από το 2ο ενεργειακό επιθεωρητή.

Είναι απαραίτητο να επισυναφθούν ηλεκτρονικά στην αίτηση οι προσφορές;

Οι προσφορές από τους προμηθευτές ή τους αναδόχους δεν επισυνάπτονται στην αίτηση. Το κόστος των παρεμβάσεων καταγράφεται στον πίνακα του Παραρτήματος III και IV.

Ποια είναι η σκοπιμότητα της επιχορήγησης των συγκεκριμένων τεχνολογιών και μέτρων;

Οι παρεμβάσεις που γίνονται στις κατοικίες, έχουν επιλεγεί ως οι πιο ωφέλιμες για την μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας. Ειδικά αυτές που αφορούν κυρίων την θερμομόνωση του κτηρίου και το σύστημα θέρμανσης αλλά και της παροχής ζεστού νερού χρήσης. Αποτελούν τις πρώτες και στις μέρες μας τις πιο αποδοτικές επιλογές στην κλίμακα αξιολόγησης των τεχνολογιών εξοικονόμησης  στον κτηριακό τομέα. Αυτό φυσικά χωρίς να υποβαθμίζεται η σχετική σημασία των άλλων τεχνολογιών που δεν επιδοτούνται.

Σε περίπτωση που κάποιος εκ των συγκύριων δεν έχει δικαιοπρακτική ικανότητα ή είναι ανήλικος, είναι απαραίτητη σύμφωνη γνώμη του; Πως πιστοποιείται;

Σε μία τέτοια περίπτωση, σύμφωνη γνώμη του είναι απαραίτητη. Αυτή θα δοθεί από τον γονέα, κηδεμόνα ή συμπαραστάτη του ατόμου. Αυτό συμβαίνει αναλόγως με την περίπτωση και όπως ορίζεται από τον νόμο (Αστικός Κώδικας και Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας). Θα ληφθούν υπ’ όψη οι διατάξεις όσον αφορά την γονική μέριμνα, την επιτροπεία ανηλίκου και δικαστική συμπαράσταση (στερητικής και επικουρικής). Ο αιτών δηλώνει υπεύθυνα την εξασφάλιση της ανώτερο συναίνεσης στη δήλωση.

Τι συμβαίνει σε περιπτώσεις προσφυγικών ή εργατικών κατοικιών;

Για κτήριο το οποίο έχει ανεγερθεί χωρίς την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας από την πολεοδομία, θα πρέπει να υπάρχει σχετικό έγγραφο από την αρμόδια υπηρεσία. Αυτό συμβαίνει και για κτηριακές μονάδες, όπου βάσει ειδικών διατάξεων δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια. Παράδειγμα τέτοιου κτηρίου ή κτηριακής μονάδας είναι κάποιο κτήριο που κατασκευάστηκε από την Πρόνοια. Υπηρεσία που μπορεί να εκδώσει ένα τέτοιο, σχετικό έγγραφο είναι το τμήμα της Πρόνοιας της Γενικής Διεύθυνσης Περιφέρειας.

Οι τέντες είναι επιλέξιμες στο Πρόγραμμα;

Η εγκατάσταση σταθερών ή και κινητών σκιάστρων (δηλαδή τέντες, εξώφυλλα, ρολά και λοιπά) συμπεριλαμβάνεται στις επιλέξιμες παρεμβάσεις. Βέβαια, αυτό συμβαίνει μόνο εάν τοποθετηθούν και νέα κουφώματα, δηλαδή ως δευτερεύουσα, συμπληρωματική δαπάνη, στην κατηγορία 1, «Αντικατάσταση Κουφωμάτων». Επίσης, η τοποθέτηση σταθερών ή κινητών σκιάστρων (παράδειγμα τέντες, αλλά όχι εξωτερικό προστατευτικό φύλλο), συμπεριλαμβάνεται στις παρεμβάσεις της κατηγορίας 2. Αυτό είναι επίσης συμπληρωματική και όχι αυτοτελής δαπάνη της κατηγορίας 2, «Αναβάθμιση Θερμομόνωσης»

Υποβολή Αιτήσεων ανά Περιφέρεια

Οι αιτήσεις ανά περιφέρεια θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος. Αυτό θα γίνει με την εξής χρονολογική σειρά:

  • Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου: έως και την 02.11.2020
  • Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: έως και την 04.11.2020
  • Δυτικής Μακεδονίας: έως και την 09.11.2020
  • Κεντρικής Μακεδονίας: έως και την 11.11.2020
  • Θεσσαλίας: έως και την 16.11.2020
  • Ηπείρου, Ιονίων Νήσων: έως και την 18.11.2020
  • Αττικής: έως και την 23.11.2020
  • Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου: έως και την 26.11.2020
  • Δυτικής Ελλάδας: έως και την 30.11.2020
  • Πολυκατοικίες: έως και την 03.12.2020

 

Γενικότερα…

Γενικότερα το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» είναι ένα πολύ αισιόδοξο και πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα. Αναβαθμίζοντας το σπίτι σου και δημιουργώντας πιο οικολογικά κτήρια, θα μπορέσεις να βοηθήσεις και εσύ στη μείωση της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης. Αυτά είναι δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα, αν όχι κρίσεις της ανθρωπότητας.

Ανακαίνιση διαμερίσματος Θεσσαλονίκη προσφέρεις ένα καλύτερο, πιο «έξυπνο» και πρακτικό αύριο σε εσένα και την οικογένειά σου. Και όχι μόνο. Προσφέρεις επίσης ένα πιο υγιεινό μέλλον για όλη την ανθρωπότητα και τον πλανήτη. Με καινούρια, μεγαλύτερη γκάμα παρεμβάσεων, νέα μέτρα και κίνητρα, ενθαρρύνεται η συμμετοχή πολλών πολιτών στο πρόγραμμα.  Συνεπώς, εξασφαλίζεται ένα καλύτερο, πιο «πράσινο», υγιεινό και οικολογικό αύριο για όλους. Μπορείς να συμμετέχεις και εσύ στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Μπορείς και εσύ με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσεις το πιο πρ ακτικό, λειτουργικό και υγιεινό σπίτι που θα μπορούσες να έχεις.