Ο νιπτήρας του μπάνιου είναι ένα τμήμα που μπορεί να υποστεί πολλές φθορές.

Άλατα, σκουρία, μούχλα, υγρασία, σπασίματα, ρωγμές… κλπ.

Μόλις πάρεις την απόφαση να τον αντικαταστήσεις το ερώτημα «Τι νιπτήρα να βάλω στο μπάνιο μου;» χαράζεται στο κεφάλι σου.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε υλικά, είδη και τύπους νιπτήρων, ώστε σε όποιο μαγαζί και να πας, να ξέρεις για τι νιπτήρα να ψάξεις!
…Πρώτο βασικό κριτήριο είναι το υλικό:

Υλικά για Νιπτήρες

1) Πορσελάνη

Η πορσελάνη είναι το κύριο υλικό κατασκευής εδώ και χρόνια. Παρουσιάζει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα άλλα υλικά, με το βασικότερο πλεονέκτημα να είναι ότι δεν φθείρεται εύκολα.
Άλλο βασικό πλεονέκτημα που έχει είναι ότι θεωρείται πιο υγιεινή λύση από όλα τα υπόλοιπα υλικά για νιπτήρες.

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι ιδανικό υλικό για ανάπτυξη μικροοργανισμών και μπορεί να καθαριστεί σχετικά εύκολα.
Βέβαια πρέπει να προσέξεις πολύ στην ποιότητα της πορσελάνης που θα επιλέξεις γιατί δεν μπορείς να καθαρίσεις εύκολα τις πορσελάνες χαμηλότερης ποιότητας.

Αυτό συμβαίνει γιατί το χαμηλής ποιότητας αυτό υλικό έχει την τάση να μαζεύει άλατα, τα οποία είναι πρώτη ύλη για την ανάπτυξη διαφόρων μικροοργανισμών.
Άλλα πλεονεκτήματα της πορσελάνης σαν πρώτη ύλη για νιπτήρες είναι οι πολλές επιλογές που έχεις να επιλέξεις σε σχέδια και μεγέθη.

Βέβαια, θα περιοριστείς λίγο στο χρώμα, καθώς πλέον όλοι οι νιπτήρες από πορσελάνη είναι σε άσπρο χρώμα. Το τελευταίο σίγουρα όμως δίνει ένα ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα στο σπίτι σου.
Το κυριότερο μειονέκτημα που έχουν οι πορσελάνινοι νιπτήρες είναι ότι σε περίπτωση που για κάποιο λόγο έχουν ραγίσει, πρέπει να τους αντικαταστήσεις αμέσως.

Το τελευταίο, όπως καταλαβαίνεις είναι και εξτρά οικονομικό κόστος.

Λόγω του παραπάνω, κατά τη επιλογή νιπτήρα από πορσελάνη είναι καλύτερα να επιλέξεις πιστοποιημένα προϊόντα που έχουν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ποιότητας.

Φρόντισε επίσης αν γίνεται η εγγύηση που προσφέρει ο κατασκευαστής να είναι πολυετής, τουλάχιστον για 20 χρόνια.

2) Πατητή Τσιμεντοκονία (Μονολιθική Κατασκευή)

Αποτελεί ένα υλικό που θεωρείται πιο υγιεινό και από την πορσελάνη. Για αυτό το λόγο μπορείς να το καθαρίσεις πιο εύκολα.

Το υλικό έχει επίσης λίγο μικρότερη αντοχή από την πορσελάνη, αλλά μπορείς να προχωρήσεις σε επισκευή σε περίπτωση που έχει κάποιο ράγισμα η χτύπημα ο νιπτήρας.
Γενικότερα, η επιλογή της πατητής τσιμεντοκονίας προϋποθέτει να επιλέξεις το υλικό με την καλύτερη δυνατή ποιότητα και εξειδικευμένο προσωπικό για την τοποθέτηση του νιπτήρα.

Η συγκεκριμένη εργασία απαιτεί εμπειρία και πρέπει να επιλέξεις το καλύτερο συνεργείο για την τοποθέτηση του νιπτήρα.

3) Νιπτήρες Inox (Ανοξείδωτο Ατσάλι)

Το συγκεκριμένο υλικό νιπτήρα θα σε ενδιαφέρει μόνο στην περίπτωση που θέλεις να κάνεις τοποθέτηση νιπτήρα σε επαγγελματικό χώρο.

Δεν είναι κατάλληλο υλικό για μπάνια που βρίσκονται σε σπίτια.
Σαν βασικό κανόνα, το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ένα κράμα χρωμίου και νικελίου. Το υλικό που πρέπει να επιλέξεις για την κατασκευή αυτού του είδους νιπτήρα πρέπει να έχει ως σύσταση 18 % χρώμιο και 10 % νικέλιο.

Η συγκεκριμένη σύσταση βοηθάει στην ανθεκτικότητα του νιπτήρα στην οξείδωση και τη διάβρωση.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξεις και στο πάχος του υλικού. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αρκετά λεπτό νιπτήρα γιατί θα σου προκαλέσει προβλήματα στη ροή του νερού. Τα προβλήματα αυτά έχουν να κάνουν με την επικάθιση αλάτων στο νιπτήρα και χρειάζεται να τα καθαρίζεις συνέχεια.

4) Χαλκός/Μπρούντζος

Το μοναδικό πλεονέκτημα που μπορείς να έχεις στην επιλογή ενός νιπτήρα από χαλκό ή μπρούντζο είναι καθαρά αισθητικό και αφορά την μοναδική ομορφιά του νιπτήρα.

Είναι και το μοναδικό πλεονέκτημα όμως, γιατί κατά τα άλλα είναι αρκετά ακριβή η τοποθέτηση του και το καθάρισμα του είναι αρκετά απαιτητικό.

5) Φυσική Πέτρα

Είναι μια εξαιρετική και αυτή αισθητικά επιλογή, αλλά με πολλές δυσκολίες άμα την επιλέξεις για υλικό του νιπτήρα σου.

Είναι εξαιρετικά πορώδες υλικό και θα χρειάζεται να κάνεις επίστρωση ανά περίπου έξι μήνες.
Επίσης, θέλει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή κατά την τοποθέτηση, καθώς η σιλικόνη στεγανοποίησης δεν πρέπει να ακουμπήσει τον νιπτήρα.

Σε περίπτωση επαφής είναι αρκετά δύσκολο να διορθώσεις την κατάσταση.
Αν έχεις επιλέξει όμως την πολύ μοντέρνα, τελευταία, επιλογή της χτιστής ντουζιέρας, θα ήταν ένας ιδανικός συνδυασμός.

6) Τσιμέντο

Είναι το δεύτερο σε χρήση υλικό για νιπτήρες που προορίζονται για επαγγελματικούς χώρους μετά την πατητή τσιμεντοκονία.

Τα βασικά του πλεονεκτήματα για να το χρησιμοποιήσεις είναι η ανθεκτικότητα στα χτυπήματα και ότι δεν είναι πορώδες υλικό, λόγω της χρήσης ενός ειδικού υλικού που λέγεται εποξική ρητίνη.
Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο υλικό αν ενδιαφέρεσαι για νιπτήρες σε επαγγελματικό χώρο, καθώς είναι και απίστευτα ελκυστικοί στο μάτι.

Οι ιδιότητες του τσιμέντου είναι παραπλήσιες με τις ιδιότητες της πορσελάνης, αλλά χάνουν στα σημεία.

7) Ξύλο

Είναι αρκετά σπάνιοι, αλλά μπορείς να βρεις και ξύλινους νιπτήρες στην αγορά.

Η ποικιλία ξύλου που είναι η πρώτη ύλη ονομάζεται teak και χαρακτηρίζεται από ανθεκτικότητα σε νερό και μούχλα.

Η υψηλή σε κόστος συντήρηση του ξύλου όμως είναι μη πρακτική για την καθημερινότητα σου.
Πλέον, έχεις μια ιδέα για τα βασικά υλικά που μπορείς να επιλέξεις για το νιπτήρα σου.

Όπως διαπίστωσες οι πορσελάνινοι νιπτήρες κυριαρχούν στην αγορά για οικιακούς νιπτήρες.

Παρακάτω θα διαβάσεις και για τα είδη των νιπτήρων που κυκλοφορούν.

Είδη Νιπτήρων

1) Επιτραπέζιοι Νιπτήρες Ελεύθερης Τοποθέτησης (με η χωρίς οπή)

Αποτελούν την πιο περιζήτητη επιλογή σε νιπτήρα στις μέρες μας.

Μπορείς να τον εγκαταστήσεις είτε πάνω σε πάγκο είτε σε έπιπλο μπάνιου. Σε περίπτωση που θέλεις η βρύση σου να είναι στον πάγκο η προς τον τοίχο, επιλέγεις νιπτήρα χωρίς οπή.

Για νιπτήρα με οπή, πρέπει η μπαταρία να είναι μέσα στο νιπτήρα σας.

Μπορείς να τους τοποθετήσεις σε μεγάλα μπάνια που έχουν αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους, γιατί ο πάγκος και τα έπιπλα που χρησιμοποιείς έχουν χαμηλό σχετικά ύψος.

Τα σχέδια που μπορείς να κάνεις έχουν μεγάλη ποικιλία, ενώ το μοναδικό αρνητικό στοιχείο που έχουν είναι ότι είναι πιο κουραστικό το καθάρισμα τους.

2) Νιπτήρες Επικαθήμενοι σε Έπιπλο

Όπως καταλαβαίνεις και από το όνομα, τοποθετείς τον νιπτήρα αυτό πάνω σε κάποιο έπιπλο από το μπάνιο σου. Είναι αρκετά διαδεδομένοι στην αγορά και το βασικό τους στοιχείο είναι ότι πρέπει να επιλεγεί ένα συγκεκριμένο έπιπλο που τους ταιριάζει.

Επειδή εφαρμόζουν τέλεια πάνω στο έπιπλο τους, σου δίνεται η αίσθηση ότι ο χώρος του μπάνιου σου είναι μεγαλύτερος.

Το βασικό τους μειονέκτημα όμως είναι ότι το έπιπλο που θα χρησιμοποιήσεις για να τοποθετήσεις το νιπτήρα είναι συγκεκριμένο. Μπορεί να κερδίζεις σε χώρο, αλλά σε οποιαδήποτε μεγάλη φθορά του επίπλου αναγκάζεσαι να τα αλλάξεις όλα από την αρχή.

3) Ένθετοι Νιπτήρες

Αποτελούν μια κατηγορία από νιπτήρες που τους τοποθετείς αποκλειστικά σε πάγκο. Ο πάγκος που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να παρουσιάζει υψηλή αντοχή και η κατασκευή πάγκου μπάνιου γίνεται κυρίως με μάρμαρο, τεχνογρανίτη και κόντρα πλακέ θαλάσσης.

Επιλέγεις αυτούς τους νιπτήρες σε μεγάλα μπάνια που έχουν αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους. Δεν εμφανίζουν σχεδόν κανένα μειονέκτημα αυτοί οι νιπτήρες, αν εξαιρέσεις ότι πρέπει να σκουπίζεις με ειδικό τρόπο τα νερά.

4) Ημιένθετοι νιπτήρες

Είναι ουσιαστικά υποκατηγορία των παραπάνω νιπτήρων, καθώς τους τοποθετείς σε ειδικό πάγκο αλλά το μπροστινό τμήμα του νιπτήρα ξεπροβάλλει από τον πάγκο.

Οι συγκεκριμένοι νιπτήρες είναι αρκετά υψηλής αισθητικής και μπορούν να σου αποδώσουν όλα τα πλεονεκτήματα των επιτραπέζιων και επικαθήμενων νιπτήρων.

5) Νιπτήρες Κρεμαστοί η Επίτοιχοι

Όπως αναφέρει και το όνομα τους, αυτοί οι νιπτήρες είναι αποκλειστικά κρεμασμένοι σε τοίχο. Μπορείς να τους τοποθετήσεις σε μικρότερα μπάνια που έχεις για επισκέπτες, καθώς δεν μπορείς να έχεις αποθηκευτικούς χώρους στα μπάνια που θα μπουν.

Για λόγους αισθητικής τους βάζεις και σε μεγαλύτερα μπάνια ειδικά στην περίπτωση που πρόκειται για επαγγελματικό χώρο. Έχουν αρκετές υποκατηγορίες αυτοί οι νιπτήρες, οι βασικοί εκ των οποίων είναι οι παρακάτω.

α) Κρεμαστοί με Κολώνα:

Η κολώνα χρησιμοποιείται για να κρύβει τους σωλήνες και συναντάς αυτούς τους νιπτήρες ύστερα από ανακαίνιση μπάνιου προς την κλασική αρχιτεκτονική. Αποτελούν αρκετά δύσκολη περίπτωση για μπάνιο καθημερινής χρήσης.

β) Κρεμαστοί με Μισό Πόδι:

Παραλλαγή των κρεμαστών με κολώνα, μόνο που η κολώνα δεν φτάνει μέχρι το πάτωμα. Μπορείς να έχεις το πλεονέκτημα ότι θα υπάρχει λίγο μεγαλύτερος διαθέσιμος χώρος σε σχέση με τους κρεμαστούς νιπτήρες με κολώνα.

γ) Γωνιακοί Νιπτήρες:

Οι γωνιακοί νιπτήρες είναι η λιγότερο δημοφιλής υποκατηγορία των κρεμαστών νιπτήρων, τους οποίους τους βάζεις στην γωνία του μπάνιου. Έχουν μηδενική πρακτικότητα και αποτελεί την τελευταία λύση σου ακόμα και για τα μικρότερα μπάνια.

6) Υποκαθήμενοι Νιπτήρες

Τοποθετείς τους υποκαθήμενους νιπτήρες στο κάτω μέρος της οπής του πάγκου του μπάνιου, ενώ στο πάνω μέρος δεν εμφανίζεται καθόλου το χείλος του νιπτήρα.

Παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα, όπως ότι είναι κατάλληλος για μεγάλα μπάνια και ότι τον καθαρίζεις πολύ εύκολα και γρήγορα.
Επίσης σου δίνει και αρκετό χώρο να χρησιμοποιείς πάνω στον πάγκο, όπως και τον απαραίτητο αποθηκευτικό χώρο για τα πράγματα σου.

Τα βασικά του μειονεκτήματα είναι το υψηλό κόστος τοποθέτησης και το γεγονός ότι ο πάγκος πρέπει να είναι από γρανίτη ή μάρμαρο.

7) Πατητή Τσιμεντοκονία και Μονολιθική κατασκευή

Διάβασες νωρίτερα για το υλικό της πατητής τσιμεντοκονίας που χρησιμοποιείται σε αυτούς τους νιπτήρες.

Σε αυτού του τύπου τους νιπτήρες, ο νιπτήρας και ο πάγκος είναι ενιαίοι και είναι ένα πολύ όμορφο στο μάτι αποτέλεσμα.
Επίσης είναι αρκετά εύκολος ο καθαρισμός τους και έχουν υψηλή ανθεκτικότητα λόγω του υλικού της πατητής τσιμεντοκονίας.

Το βασικότερο μειονέκτημα που θα συναντήσεις είναι το υψηλό κόστος τοποθέτησης λόγω του υλικού και του εξειδικευμένου προσωπικού που θα χρειαστεί.
Κριτήρια για την Επιλογή Νιπτήρα

Τα βασικά κριτήρια για να επιλέξεις νιπτήρα είναι τα εξής:
1) Το ποσό που διαθέτεις
2) Αν είναι ευρύχωρο το μπάνιο σου
3) Αν θες να έχεις αποθηκευτικό χώρο κάτω από τον νιπτήρα
4) Αν θες χώρο για να τοποθετείς πράγματα γύρω από τον νιπτήρα
5) Αν κάνεις γενικότερη ανακαίνιση μπάνιου και σπιτιού και θες να εφαρμόσεις συγκεκριμένη τεχνοτροπία
Τα μέχρι στιγμής προγράμματα για επιδότηση ανακαίνισης σπιτιού δεν περιλάμβαναν την αλλαγή νιπτήρων. Ίσως υπάρξουν κάποιες αλλαγές τα επόμενα χρόνια.