Λατρεύετε και εσείς τις πινελιές αναζωογόνησης και τόνωσης στη ζωή σας;

Πέρασε πολύς καιρός από την τελευταία φορά που κάνατε κάτι για το σπίτι σας;

Θέλετε να αλλάξετε τον χώρο που μένετε αλλά τα χρήματα δεν σας φτάνουν για να αγοράσετε ένα καινούριο διαμέρισμα;

Αν απαντήσατε ναι σε όλα αυτά τα ερωτήματα, τότε η ανακαίνιση του σπιτιού είναι η καλύτερη λύση για εσάς.

Παρακάτω θα δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα στάδια μιας πετυχημένης ανακαίνισης και τι πρέπει να προσέξετε σε κάθε ένα από αυτά.

Η “πετυχημένη” αναδιαμόρφωση σπιτιού 

Πριν μιλήσουμε για τα βήματα μιας ανακαίνισης πρέπει να αναφέρουμε τους στόχους που πρέπει να πετύχετε. Έτσι η πετυχημένη ανακαίνιση είναι εκείνη η οποία θα στοιχίσει όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα στην  τσέπη σας, θα ολοκληρωθεί στο συντομότερο χρονικό διάστημα και θα φέρει το καλύτερο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα για τους χώρους που θα αλλάξετε.

Μερική vs ολική αποκατάσταση

Το πρώτο και σημαντικότερο στάδιο για μια ανακαίνιση ξεκινάει πριν καν αρχίσουν οι εργασίες. Πρέπει να αποφασίσετε αν πρόκειται να προβείτε σε τμηματικές αλλαγές ή σε μια ολική ανακαίνιση του σπιτιού.

Σε αυτή τη δύσκολη απόφαση θα σας συμβουλέψει φυσικά ο μηχανικός στην αρχική εκτίμησή του.

Στη μερική ανακαίνιση τα συνηθισμένα στάδια είναι η ανακαίνιση της κουζίνας και των υπνοδωματίων, η ενεργειακή αναβάθμιση και ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ και η ενίσχυση της οικιακής σας ασφάλειας με θωρακισμένη πόρτα και αντικλεπτικά συστήματα. Για τα στάδια εργασιών στον ολικό ανασχηματισμό θα αναπτυχθούμε στη συνέχεια.

Το budget που θα διαθέσετε και ο εντοπισμός των αναγκών της κατοικίας

Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να εντοπίσετε διεξοδικά τις αισθητικές και λειτουργικές βελτιώσεις που χρειάζεστε για το σπίτι σας, πρωτού καλέσετε το μηχανικό. Μετά πρέπει να κάνετε μια έρευνα αγοράς για να ξέρετε τουλάχιστον κατά προσέγγιση πόσο κοστίζει η κάθε εργασία και να σκεφτείτε πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε για την ανακαίνιση του χώρου σας. Στα διάφορα πακέτα ανακαίνισης θα βρείτε την οικονομικότερη λύση για τις ανάγκες σας.

Είναι σημαντικό να συγκρίνετε τη σχέση κόστους μιας εργασίας ή ενός υλικού με την ποιότητα.

Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών

Με δεδομένο ότι σε μια ολική αποκατάσταση μπορεί να χρειαστεί ακόμα και να μένετε εκτός σπιτιού για ένα χρονικό διάστημα, είναι πολύ σημαντικό βήμα να ορίσετε ένα συγκεκριμένο χρόνο στον οποίον θα ολοκληρωθούν οι εργασίες. Όσο πιο έμπειρη και αξιόπιστη είναι η εργολήπτρια εταιρεία τόσο πιο πιθανό είναι η ανακαίνιση να διαρκέσει λιγότερο.

Το στυλ που θα επιλέξετε να έχουν οι αλλαγές

Είναι πολύ σημαντικό πριν κλείσετε συμφωνία με τον μηχανικό να έχετε σκεφτεί καλά το στυλ της αναδιαμόρφωσης που θέλετε, γιατί αν αλλάξετε γνώμη κατά την εξέλιξη των έργων θα σας κοστίσει πολύ ακριβά!

Επιλέξτε αν είστε λάτρεις του κλασικού και του παλιού στυλ ανάμεσα σε Vintage και Ρετρό.

Το μινιμαλιστικό και το Masculine στυλ είναι πιο μοντέρνες απόψεις.

Στο μίνιμαλ η απλότητα σε χρώματα και η λιτότητα σε έπιπλα θα κυριαρχούν στο χώρο σας, ενώ στο δεύτερο μπορείτε να συνδυάσετε χρώματα και να δώσετε ένα πιο εκκεντρικό ύφος στο σπίτι. Μια ακόμα ιδέα είναι το πρωτότυπο Ethnic όπου τα  ανατολίτικα χρώματα όπως το κίτρινο και το κόκκινο και οι ταπετσαρίες και τα σκεύη εμπνευσμένα από μέρη της Ινδίας, θα δώσουν μια ιδιαίτερη αίσθηση στο χώρο σας.

Η σημασία και η πρώτη επίσκεψη του μηχανικού

Ο μηχανικός θα επισκεφτεί το σπίτι σας για να κάνει την πρώτη εκτίμηση των χώρων και θα σας βοηθήσει να καταστρώσετε το πλάνο με τις εργασίες που θα ακολουθήσουν. Επιλέξτε έναν έμπειρο μηχανικό και δείτε μερικά από τα προηγούμενα έργα που έχει αναλάβει για να είστε σίγουροι για την ποιότητα της ανακαίνισής σας.

Αφού ο μηχανικός προτείνει τις αλλαγές που θεωρεί σημαντικές για τους χώρους σας και έρθετε σε συμφωνία, θα σας κατευθύνει σχετικά με τα υλικά που θα χρειαστούν για τις εργασίες. Γενικά πρέπει να ξέρετε πως συνήθως ένας έμπειρος μηχανικός έχει το δικό του συνεργείο και τεχνικούς.

Τα σχέδια των μεταρρυθμίσεων

Το επόμενο βήμα είναι ο απαραίτητος σχεδιασμός των έργων. Τα σχέδια του μηχανικού περιλαμβάνουν το σχεδιασμό του σπιτιού, του μπάνιου και της κουζίνας, τις αντίστοιχες κατόψεις τους, την αναδιαμόρφωση των χώρων με φωτορεαλιστικές 3D απεικονίσεις, τις αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές προτάσεις και την τελική αποτύπωση του σπιτιού σας.

Τα απαραίτητα επίσημα έγγραφα που χρειάζεστε

Το τελευταίο στάδιο πριν αρχίσουν οι εργασίες στο χώρο σας είναι να έχετε στα χέρια σας την επίσημη άδεια ανακαίνισης και να υπογράψετε το συμφωνητικό ανακαίνισης.

Στην περίπτωση που θα πραγματοποιήσετε εργασίες στο εξωτερικό του σπιτιού και θα πρέπει να βάλετε σκαλωσιές, χρειάζεστε την οικοδομική άδεια μικρής κλίμακας. Επίσης πρέπει να υπογράψετε το συμφωνητικό που θα αναγράφει το κόστος των εργασιών που θα ακολουθήσουν και των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν.

Στάδια ολικής ανακαίνισης στους εσωτερικούς χώρους

Αφού ολοκληρώσετε τα αρχικά βήματα, σειρά παίρνουν οι εργασίες αλλαγών που προγραμματίσατε. Η ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων είναι γενικά το πιο χρονοβόρο και δύσκολο κομμάτι των έργων καθώς υπάρχουν αρκετές απαραίτητες αλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Αποξηλώσεις, καθαιρέσεις

Το πρώτο στάδιο εργασιών για την μεταμόρφωση του σπιτιού σας είναι οι απαιτούμενες και λοιπές αποξηλώσεις. Οι βασικότερες αφορούν υδραυλικές / ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις θέρμανσης με σκοπό αντικατασταθούν στη συνέχεια με ολοκαίνουριες.

Μπορείτε ακόμα να ξηλώσετε τα ντουλάπια, την κουζίνα, το μπάνιο, την τουαλέτα, τα πατώματα, τα εσωτερικά κουφώματα, ακόμα και το τζάκι σας.

Παράλληλα το συνεργείο ανακαίνισης γκρεμίζει τοίχους και τοποθετεί διαχωριστικά για να αναδιαμορφώσει τους νέους χώρους όπως τους έχετε ζητήσει. Τα μπάζα, συλλέγονται και απομακρύνονται σε ειδικούς κάδους.

Ο σχηματισμός νέων τοίχων

Ακολουθεί η τοιχοποιία με διάφορες κατασκευές από τα υλικά που επιλέξατε π.χ. τούβλα, πέτρα, τσιμεντόλιθοι, κατασκευές με alfa block κτλ. Μία ιδιαίτερη ιδέα για τη δόμηση των νέων τοίχων σας είναι οι γυψοσανίδες. Είναι μοντέρνες και λόγω της κατασκευής τους, έχουν την ιδιότητα να στήνονται εύκολα και γρήγορα, έτσι θα γλιτώσετε χρόνο και κόπο από τα χτισίματα και τα σοβαντίσματα.

Οι νέες εγκαταστάσεις υδραυλικών και θέρμανσης

Μετά την αποξήλωση σειρά έχει η τοποθέτηση νέων εγκαταστάσεων για την παροχέτευση και αποχέτευση του νερού και οι καινούριες εγκαταστάσεις για τη θέρμανση της οικίας σας.

Οι τεχνικοί θα αντικαταστήσουν τον πίνακα υδροληψίας, τις σωληνώσεις ύδρευσης και τα υδραυλικά της κουζίνας και του μπάνιου σας.

Σε αυτό το στάδιο της αναμόρφωσης επίσης θα τοποθετηθεί η καινούρια πηγή θέρμανσης που διαλέξατε (π.χ. καυστήρας πέλλετ, λέβητας φυσικού αερίου κτλ.), τα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ) καθώς και οι σωληνώσεις που τα συνδέουν.

Ηλεκτρολογικές εργασίες

Σε αυτή τη φάση της ανακαίνισης οι ηλεκτρολόγοι θα αναλάβουν τις απαραίτητες ενέργειες για την ηλεκτροδότηση του σπιτιού και τη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών σας. Η κατασκευή και η τοποθέτηση ηλεκτρολογικών πινάκων, εγκαταστάσεων, πριζών, κεραιών και γραμμών φωτισμού είναι μόνο μερικές ενδεικτικές εργασίες που γίνονται σε αυτό το σημείο.

Τσιμεντοκονίες

Αφού ολοκληρωθούν τα βασικά στάδια εργασιών, φτάνει η ώρα για μερικές περίτεχνες λεπτομέρειες όπως η εφαρμογή τσιμεντοκονίας. Είναι ιδανική για να καλύψετε διάφορες επιφάνειες όπως την κουζίνα σας, τους σωλήνες του μπάνιου, το λουτρό και τους τοίχους σας αλλά και για να προετοιμάσετε ένα δάπεδο που θα βάλετε πλακάκια.

Αν επιλέξετε πατητή τσιμεντοκονία για το μπάνιο σας, η συμβουλή μας είναι να την περνάτε  συχνά με βερνίκι γιατί αλλιώς θα λερώνεται συνέχεια. Επίσης χρειάζεται να προσέχετε να μην πέφτουν πάνω στην επιφάνεια ισχυρά μαλακτικά γιατί θα προκαλέσουν σημαντική και γρήγορη διάβρωση.

Τοποθέτηση των δαπέδων

Αν αποφασίσατε ότι τα πατώματα είχαν παλιώσει και είχαν φθορές ή απλά θέλατε να τα αλλάξετε, οι τεχνικοί θα τοποθετήσουν το καινούριο σας δάπεδο.

Τα ξύλινα δάπεδα

Κατά την τοποθέτηση καινούριων κλασικών ξύλινων πατωμάτων πρέπει να προσέξετε στο τελικό φινίρισμα να υπάρχει η κατάλληλη σχετική υγρασία της τάξεως του 10%. Ακόμη πρέπει να αποφύγετε τα υλικά μόνωσης που συγκεντρώνουν μακροχρόνια υγρασία. Άλλες επιλογές για ξύλινο δάπεδο είναι τα καρφωτά παρκέτα και το προλουστραρισμένο δάπεδο διαρκείας.

Άλλες επιλογές για τα δάπεδα

Τα δάπεδα με πλακάκια ή μάρμαρα είναι πολύ καλές επιλογές για υψηλής ποιότητας θερμομόνωση. Για απόλυτη ενίσχυση της ηχομόνωσης μπορείτε να  επικαλύψετε τα πατώματα με ελαστική επίστρωση που απορροφά τους κραδασμούς.

Τέλος, το βιομηχανικό δάπεδο προσφέρει ευκολία στη συντήρηση, ισχυρή ανθεκτικότητα στις πιέσεις και μεγάλη αντοχή στις φθορές σε βάθος χρόνου.

Ανακαίνιση στην κουζίνα και το μπάνιο

Πολύ σημαντικό στάδιο είναι η ανανέωση της κουζίνας και του μπάνιου. Μετά τις απαραίτητες αποξηλώσεις θα τοποθετηθούν καινούρια μπανιέρα, λουτρό, τουαλέτα, έπιπλο μπάνιου και νιπτήρας. Αντίστοιχα στην κουζίνα θα μπουν νέα ντουλάπια, πάγκος, έπιπλα και καινούριες ηλεκτρικές συσκευές της επιλογής σας.

Οι εργασίες για την εξωτερική ανακαίνιση του σπιτιού σας

Μπορεί να το αφήσαμε για το τέλος, αλλά η εξωτερική ανανέωση της κατοικίας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στάδιο. Μερικές συνηθισμένες εργασίες είναι η ενεργειακή αναβάθμιση με αλλαγές των εξωτερικών κουφωμάτων και μόνωση, το σοβάτισμα των τοίχων για να επισκευαστούν οι φθορές και βέβαια το βάψιμο.

Τέλος, μπορείτε ακόμη να αλλάξετε μέχρι και τον κήπο σας, αν έχετε!

Η ανακαίνιση στο διαμέρισμα που νοικιάζετε

Αν σκέφτεστε να δώσετε το προσωπικό σας στίγμα ή να αποκαταστήσετε μερικά θέματα στο σπίτι που νοικιάζετε τότε για αρχή πρέπει να ζητήσετε τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.

Τα στάδια μεταρρυθμίσεων που επιτρέπουν συνήθως τα περισσότερα συμβόλαια ενοικίασης είναι το βάψιμο των τοίχων και η τοποθέτηση ταπετσαρίας, η αλλαγή των φωτιστικών, η εγκατάσταση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα και η αλλαγή της πόρτας σας σε πόρτα ασφαλείας.