Ανανέωση Περιεχομένου 20/4/2022

Οι αλλαγές σ’ έναν από τους πιο σημαντικούς χώρους του σπιτιού όπως το μπάνιο είναι πολύ συνηθισμένες είτε στην μερική είτε στην  ολική ανακαίνιση μπάνιου.

Για να μην ξεκινήσεις τις εργασίες στα τυφλά, παρακάτω μπορείς να δεις όλα τα απαραίτητα βήματα για την ανακαίνιση του μπάνιου σου και τι να προσέξεις σε καθένα απ’ αυτά.

Εδώ θα βρεις τον απόλυτο οδηγό καθοδήγησης για να ανανεώσεις το μπάνιο σου.

Μάθε για όλα τα στάδια αναλυτικά ένα προς ένα, από το χρονοδιάγραμμα των εργασιών μέχρι τα πλακάκια που θα επιλέξεις για τη διακόσμηση.

Το budget που θα διαθέσεις

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα ξεκινάει πριν τις εργασίες αναδιαμόρφωσης. Είναι σημαντικό να αποφασίσεις πόσα χρήματα είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις.

Ο οικονομικός προϋπολογισμός πρέπει να γίνει με βάση τις ανάγκες των εργασιών που θα επιλέξεις και με βασική προϋπόθεση την ποιότητα των αλλαγών.

Όπως καταλαβαίνεις αν αποφασίσεις να κάνεις μια ριζική αλλαγή που περιλαμβάνει τα πάντα στο μπάνιο σου τα χρήματα που θα χρειαστούν είναι πολύ περισσότερα από το να αλλάξεις μόνο μερικά σημεία όπως π.χ. την μπανιέρα ή τον νιπτήρα κτλ.

Ποιο μπάνιο σκέφτεσαι να αλλάξεις;

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, σ’ ένα σπίτι να υπάρχουν περισσότερα από ένα μπάνια. Αν λοιπόν τυχαίνει να ανήκεις σ’ αυτήν την κατηγορία τότε μια απόφαση που θα καθορίσει πολλά για την πορεία είναι ποιο μπάνιο έχεις σκοπό να ανακαινίσεις.

Έτσι λοιπόν όταν πρόκειται για το μπάνιο του ξενώνα σου, για να ξεκαθαρίσεις τα βήματα που θα χρειαστούν πρέπει να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση ενός φιλοξενούμενου.

Σκέψου, τι χρειάζεται για να είναι βολική η χρήση του μπάνιου και για να κάνει άνετη τη διαμονή ενός αγαπημένου σου προσώπου.

Από την άλλη, αν οι αλλαγές που σκέφτεσαι αφορούν το κύριο μπάνιο του σπιτιού σου τότε οι δικές σου ανάγκες είναι αυτές που πρέπει να καλυφθούν.

Για παράδειγμα: Είσαι πολύ ψηλός και νιώθεις να “πνίγεσαι” ή ότι χρειάζεσαι περισσότερο χώρο όταν μπαίνεις στο μπάνιο; Τότε πρέπει να σκεφτείς να κάνεις το χώρο πιο εργονομικό ή να βάλεις μια γωνιακή ντουζιέρα που είναι πιο ευρύχωρη.

Αν προτιμάς να χαλαρώνεις με τις ώρες και να απολαμβάνεις στο έπακρο τις στιγμές που το χρησιμοποιείς, εκτός από την μπανιέρα μπορείς να τοποθετήσεις και μερικούς μηχανισμούς πολυτελείας όπως τζακούζι ή υδρομασάζ. 

Η αρχική επίσκεψη του μηχανικού

Όπως αναφέραμε στην αρχή, η ανακαίνιση σε σημαντικούς χώρους του σπιτιού σου δεν πρέπει να γίνεται ποτέ στα τυφλά και ειδικά αν πρόκειται για μεγάλες αλλαγές. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η εκτίμηση ενός έμπειρου μηχανικού.

Είναι εκείνος που θα επιβλέψει διεξοδικά το χώρο και θα προτείνει όλες τις απαραίτητες αλλαγές. Με τις συμβουλές του θα σε κατευθύνει να αποφασίσεις για τα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Εκτός από την αρχική εκτίμησή του, ο μηχανικός θα αναλάβει όλη τη μελέτη ώστε οι εργασίες να ολοκληρωθούν με επιτυχία, ασφάλεια και με το αποτέλεσμα που επιθυμείς.

Πόσο θα διαρκέσουν οι εργασίες της ανακαίνισης του μπάνιου σου;

Το επόμενο βήμα είναι να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την ανακαίνιση. Έχεις σκεφτεί πως κατά τη διάρκεια των εργασιών δεν θα μπορείς να χρησιμοποιείς το μπάνιο σου;

Το πόσες μέρες πρόκειται να κρατήσει η διαδικασία εξαρτάται από τις αλλαγές που θα επιλέξεις. Όπως και με το budget, έτσι και για το χρονοδιάγραμμα αν πρόκειται να αλλάξεις μερικά μόνο σημεία του μπάνιου όπως την ντουζιέρα ή τα πλακάκια τότε υπολόγιζε πως θα χρειαστούν λίγες μόνο μέρες.

Αν όμως έχεις πάρει την απόφαση για ολική αναδιαμόρφωση ίσως χρειαστούν μέχρι και δύο ολόκληρες εβδομάδες.

Γενικά ένας ακόμα παράγοντας που θα επηρεάσει σε αυτό το σημείο, είναι και η γενική κατάσταση του μπάνιου σου. Αν βρίσκεται σε μια αρκετά κακή κατάσταση είναι λογικό πως ο χρόνος που θα χρειαστεί είναι περισσότερος.

Το καλό χρονοδιάγραμμα είναι μια από τις βασικές αρμοδιότητες του μηχανικού που θα αναλάβει την ανακαίνισή σου. Έτσι, θα φροντίσει οι εργασίες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα με βάση πάντα την ποιότητα.

Ο σχεδιασμός της ανακαίνισης

Μετά το χρονοδιάγραμμα ακολουθεί ο απαραίτητος σχεδιασμός. Ο μηχανικός αναλαμβάνει να σχεδιάσει το μπάνιο σου πριν και μετά τις αλλαγές.

Στα σχέδια πριν, περιλαμβάνεται ο χώρος με κάθε λεπτομέρεια. Το σχήμα του χώρου, που είναι το κάθε έπιπλο κτλ.

Τα σχέδια μετά δείχνουν με απόλυτη ακρίβεια μια ρεαλιστική απεικόνιση του μπάνιου σου με τις αλλαγές που έχεις επιλέξει. Ακόμα και οι 3D σχεδιασμοί είναι πλέον δυνατοί.

Ο απαραίτητος σχεδιασμός εκτός από το να συντονίσει το πλάνο των εργασιών που θα κάνουν οι τεχνικοί, έχει σκοπό να σου δώσει μια σαφή εικόνα για το πως θα είναι ακριβώς το μπάνιο σου μετά την ανακαίνιση.

Έτσι με αυτόν τον τρόπο σε αυτό το σημαντικό βήμα, έχεις την επιλογή να ξανά σκεφτείς ή ακόμα και να αλλάξεις μερικές από τις εργασίες που προγραμμάτισες.

Δυο από τα βασικότερα σημεία που οφείλεις να προσέξεις είναι η τουαλέτα να μη βρίσκεται απέναντι από την πόρτα για λόγους αισθητικής και η ντουζιέρα σου να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στο παράθυρο για καλύτερο εξαερισμό.

Μερικές από τις βασικές εργασίες

Από αυτό το σημείο και μετά, πρέπει να είσαι πανέτοιμος για μερικές από τις βασικές εργασίες της ανανέωσης του μπάνιου σου. Ρίξε μια ματιά στο ανακαίνιση μπάνιου Θεσσαλονίκη αν θες να γνωρίζεις αναλυτικά όλα τα βήματα.

Με δυο λόγια αν πρόκειται να προχωρήσεις σε μαζικές αλλαγές θα χρειαστούν μερικές απαραίτητες αποξηλώσεις. Θα ξηλωθούν όλα τα σημεία που θέλεις να αντικαταστήσεις, όπως η μπανιέρα, τα πλακάκια, ο νιπτήρας, τα έπιπλα, η τουαλέτα, τα υδραυλικά και οι σωληνώσεις.

Μετά, το συνεργείο ανακαίνισης θα εγκαταστήσει τις νέες σωληνώσεις, τα καινούρια υδραυλικά και θα τοποθετήσει τα νέα έπιπλα και είδη μπάνιου που επέλεξες.

Τα πλακάκια που θα διαλέξεις

Τα πλακάκια είναι ένα από τα σημεία που σου προτείνουμε να είσαι πολύ προσεκτικός.

Οι περισσότεροι κάνουν το μεγάλο λάθος να διαλέγουν τα πλακάκια του μπάνιου με μοναδικό κριτήριο να είναι καλαίσθητα και να ταιριάζουν με το χώρο.

Στην πραγματικότητα όμως, υπάρχει και ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να σκεφτείς. Τα πλακάκια του μπάνιου έρχονται καθημερινά σε επαφή με το νερό και την υγρασία του χώρου.

Έτσι είναι αναγκαίο να φροντίσεις τα πλακάκια εκτός από όμορφα να είναι κατασκευασμένα από καλής ποιότητας υλικό.

Αν το υλικό δεν είναι ανθεκτικό, η υγρασία θα τα καταστρέψει γρήγορα και ίσως χρειαστεί να πληρώσεις τα διπλά χρήματα για να τα φτιάξεις απ’ ότι αν πλήρωνες λίγο περισσότερο στην αρχή για το κατάλληλο υλικό.

Μια καλή εναλλακτική ιδέα για να αλλάξεις το μπάνιο σου είναι το μάρμαρο. Είναι ανθεκτικό υλικό που προσδίδει πολυτέλεια και αποτελεί μια all-time classic επιλογή.

Ορισμένα τεχνικά θέματα που πρέπει να ρυθμίσεις

Καλό θα ήταν να σκεφτείς αν χρειάζεσαι έναν αποθηκευτικό χώρο στο μπάνιο σου. Είναι πάντα πρακτικό να υπάρχει ένας διαθέσιμος χώρος για να αποθηκεύσεις κρέμες, πετσέτες, σαμπουάν, φάρμακα κτλ.

Συχνά, πολλοί είτε το ξεχνάνε είτε δεν έχουν επαρκή χώρο για αποθήκευση στο μπάνιο. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που είναι πολύ σημαντικός ο ακριβής σχεδιασμός των εργασιών.

Επίσης είναι ένας ακόμα λόγος να σκεφτείς να κάνεις το μπάνιο σου εργονομικό.

Άλλο ένα τεχνικό σημείο που δεν πρέπει να σου ξεφύγει είναι ο φωτισμός του χώρου.

Επειδή περνάς πολλές ώρες της μέρας για να ετοιμαστείς και να περιποιηθείς στον καθρέφτη είναι απαραίτητο να υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερος φυσικός φωτισμός.

Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να φροντίσεις να υπάρχει τουλάχιστον ένα μεγάλο παράθυρο που βλέπει ελεύθερα όσο πιο μεγάλο κομμάτι του μπάνιου γίνεται.

Σε περίπτωση που δεν έχεις τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσεις τον φυσικό φωτισμό, πρέπει να επενδύσεις μερικά χρήματα για ένα ικανοποιητικό σύστημα φωτισμού.

Μην ξεχνάς πως δεν γίνεται να φροντίσεις τον εαυτό σου αν δεν μπορείς να “δεις τη μύτη σου” εξαιτίας του κακού φωτισμού.

Η Μόνωση των τοίχων

Με δεδομένο ότι στο χώρο υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό υγρασίας απ’ ότι σε κάθε άλλο σημείο του σπιτιού σου δεν πρέπει να αμελήσεις τη μόνωση.

Με τη μόνωση των τοίχων που βρέχονται άμεσα, όπως αυτοί δίπλα στην μπανιέρα, εξασφαλίζεις πως θα κρατήσεις την υγρασία μακριά από τα υπόλοιπα μέρη της κατοικίας.

Ακόμα, αν σκοπεύεις να κατασκευάσεις μια χτιστή μπανιέρα ή ντουζιέρα, σε συμβουλεύουμε να μονώσεις και το πάτωμά της.

Η διακόσμηση του καινούριου μπάνιου

Το τελευταίο πολύ σημαντικό βήμα της λίστας μας είναι η διακόσμηση του χώρου. Χρησιμοποίησε τη φαντασία σου και δώσε το ύφος και το στυλ που προτιμάς.

Μερικές από τις προτάσεις μας για να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις είναι:

Το Rustic, που με τους θερμούς τόνους του δίνει την αίσθηση μιας καλοσυντηρημένης αντίκας.

Το Beach, το οποίο όπως λέει και τ’ όνομά του, με τη χαλαρή διακόσμηση και τ’ ανοιχτά χρώματα θα κάνει το μπάνιο σου να μοιάζει με παραλία.

Το Industrial, όπου το μαύρο και το γκρι χρώμα κυριαρχούν. Αυτό θα μεταμορφώσει το χώρο σε μια πολυτελή και μεγαλοπρεπή οικοδομή. Είναι ιδανικό στυλ για να δώσεις σοβαρότητα και κύρος.

Η διακόσμηση με φυτά εσωτερικού χώρου, αν σου αρέσουν, είναι μια καλή επιλογή που πρέπει να σκεφτείς σ’ ένα μικρό μπάνιο.

Το γνωστό και μη εξαιρετέο Vintage στυλ. Αν είσαι λάτρης της “παλιάς σχολής” είναι το ιδανικό για σένα.

Κάπου εδώ αφού διάβασες το άρθρο μας, έμαθες όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις και μερικά σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξεις σχετικά με τα βήματα της ανακαίνισης του μπάνιου σου.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε!