Ανανέωση Περιεχομένου 20/5/2022

Θέλεις να ξέρεις τα πάντα για τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις για ν’ ανακαινίσεις τους χώρους σου; Το ιδανικό θα ήταν να έχεις στο μυαλό σου, ορισμένα βασικά στοιχεία και τις χαρακτηριστικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε υλικά που χρησιμοποιούνται στις εργασίες αναδιαμόρφωσης του σπιτιού σου.

Όταν είσαι κατάλληλα ενημερωμένος, είναι ευκολότερο και πιθανότερο να κάνεις τη σωστή επιλογή που θα σε οδηγήσει σε μια επιτυχημένη ανανέωση.

Ένα από τα θέματα που προκύπτουν συχνά, είναι αν θα πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε κατασκευές από γυψοσανίδα ή τσιμεντοσανίδα.

Πρόκειται σίγουρα για δύο εξαιρετικές επιλογές που μπορεί να χρειαστείς για να διαχωρίσεις τα δωμάτιά σου ή για να επενδύσεις τους τοίχους σου.

Είναι ακόμα δύο οικονομικές και οικολογικές λύσεις που προτιμούν όλο και περισσότερο οι κατασκευαστές αλλά και οι ιδιοκτήτες.

Διάβασε στο άρθρο μας, όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεις για αυτά τα δύο πολύ χρήσιμα υλικά.

Θα σε βοηθήσουμε να σκεφτείς τι είναι προτιμότερο για τους χώρους σου.

Τι είναι η γυψοσανίδα;

Αν και θεωρούμε πως σίγουρα θα έχεις ακούσει πολλά για αυτή, θα ξεκινήσουμε λέγοντας δυο λόγια για το υλικό.

Είναι ουσιαστικά ένα προκατασκευασμένο, λεπτό δομικό υλικό που αποτελείται κυρίως από γύψο και καλύπτεται από τις δύο πλευρές του με ειδικό χαρτί.

Για να πάρει την τελική του μορφή το προϊόν, ακολουθεί μια ειδική επεξεργασία με μια μεταλλική κατασκευή στις δύο άκρες της οποίας βιδώνονται τα φύλλα της γυψοσανίδας.

Ανάμεσα, υπάρχει ένα κενό το οποίο γεμίζει από σωλήνες ή καλώδια και σε περίπτωση που θέλουμε να πετύχουμε υψηλής ποιότητας μόνωση, τοποθετείται το μονωτικό υλικό.

Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις τη γυψοσανίδα για να επενδύσεις τοίχους και όχι ως διαχωριστικό, τότε στον τοίχο μπαίνει ο σκελετός ενώ ενδιάμεσα χρησιμοποιείται ορυκτοβάμβακας και εξωτερικά βιδώνονται τα φύλλα γυψοσανίδας.

Πόσα είδη γυψοσανίδας υπάρχουν;

Εκτός από το τι ακριβώς είναι το υλικό και πώς κατασκευάζεται, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για τα διάφορα είδη γυψοσανίδας που μπορείς να βρεις στο εμπόριο.

Ανάλογα με το συγκεκριμένο υλικό κατασκευής που θα χρησιμοποιηθεί, η γυψοσανίδα γίνεται να αποκτήσει ορισμένες διαφορετικές ιδιότητες τις οποίες μπορείς να εκμεταλλευτείς.

Η στάνταρντ ή αλλιώς κλασική, είναι αυτή που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αν ενδιαφέρεσαι να φτιάξεις ψευδοροφές, διαχωριστικά τοίχων ή για να καλύψεις από μέσα εξωτερικούς τοίχους,

Συνήθως οι απλές γυψοσανίδες είναι γκρι ή εκρού χρώματος.

Η πυράντοχη γυψοσανίδα, όπως καταλαβαίνεις και από τ’ όνομά της, παρέχει υψηλή αντοχή στη φωτιά.

Αυτή θα τη βρεις συχνότερα σε ροζ χρώμα. Η ιδιότητά της οφείλεται στις ορυκτές ίνες και τα πρόσμικτα που χρησιμοποιούνται ως βάση για να δημιουργηθεί το υλικό.

Είναι ιδανική αν σκέφτεσαι να την τοποθετήσεις πάνω από το τζάκι.

Ακόμα μπορείς να βρεις στην αγορά, πράσινες ανθυγρές γυψοσανίδες.

Αυτές είναι ειδικά κατασκευασμένες για ν’ ανέχονται πολύ καλά την υγρασία. Περιέχουν αντιμυκητιακό χαρτί που βοηθάει στο να μην απορροφάται το νερό σε μεγάλες ποσότητες.

Βέβαια αν συνδυαστούν οι δύο προηγούμενες ιδιότητες, μπορούν να κατασκευαστούν και ανθυγροπυράντοχες γυψοσανίδες.

Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να ανεβάσεις λίγο το κόστος που υπολόγιζες για την αγορά ,αλλά το υλικό αυτό προσφέρει υψηλής ποιότητας συνδυαστική πυραντοχή και ανοχή στην υγρασία.

Πού μπορείς να χρησιμοποιήσεις γυψοσανίδες;

Λόγω των χαρακτηριστικών και των ευέλικτων ιδιοτήτων του υλικού, αποτελεί πλέον κορυφαία επιλογή σε μερικές ή ολικές ανακαινίσεις σπιτιών, γραφείων και καταστημάτων.

Η γυψοσανίδα μπορεί να σου λύσει κυριολεκτικά τα χέρια, καθώς μπορεί να σου δώσει λύσεις για πολλές εσωτερικές εργασίες.

Όπως ήδη αναφέραμε, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις όχι μόνο για να διαχωρίσεις χώρους του διαμερίσματος αλλά και για κομψές ψευδοροφές κρυφού φωτισμού.

Ακόμα, με κατασκευές από γυψοσανίδα, έχεις την ευκαιρία να αποκτήσεις πολύ όμορφα ενσωματωμένα ράφια ή καμπύλες επιφάνειας ανανεώνοντας πλήρως την αισθητική όψη της κουζίνας σου.

Με αυτό το εύχρηστο και εύπλαστο υλικό, μπορείς επίσης να φτιάξεις ειδικά σχέδια και επίπεδα, τοίχους με εσοχές, βιβλιοθήκες, κουρτινόξυλα και γενικά ό,τι μπορείς να φανταστείς!

Μια έξυπνη ιδέα που σου προτείνουμε να σκεφτείς, είναι να τοποθετήσεις πλακάκια τοίχου ή μάρμαρα για να διακοσμήσεις το χώρο σου. Τα μόνο που θα σου χρειαστούν είναι η κατάλληλη κόλλα και το ειδικό αστάρι.

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι να ενισχύσεις την κατασκευή σου με μόνωση, πρέπει να γνωρίζεις τι υλικό θα πρέπει να μπει μέσα στη γυψοσανίδα.

Έτσι για να εξασφαλίσεις την κατάλληλη ηχομόνωση, καλό θα ήταν να επιλέξεις πλάκες ή ρολό από πετροβάμβακα ή ορυκτοβάμβακα.

Αντίστοιχα, για τη θερμομόνωση είναι κατάλληλη η εξηλασμένη ή διογκωμένη πολυστερίνη EPS. 

Ποια πλεονεκτήματα θα σου προσφέρει η γυψοσανίδα;

Ας αρχίσουμε από τα πιο βασικά. Μια κατασκευή με γυψοσανίδα, σου εξασφαλίζει μια γρήγορη, οικονομική, ασφαλή και οικολογική επιλογή για να ανακαινίσεις τους χώρους σου.

Επίσης, όπως ήδη εξηγήσαμε λόγω του υλικού κατασκευής, μπορείς να επωφεληθείς από τις εξαιρετικές ιδιότητες που σου προσφέρει. Έτσι, πέρα από την υψηλή αισθητική στη διακόσμηση, απολαμβάνεις καλής ποιότητας θερμομόνωση, ηχομόνωση και πυρασφάλεια.

Ακόμα, μην ξεχνάς ότι οι γυψοσανίδες έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα στα χτυπήματα. Αυτό, σου εξασφαλίζει ότι δεν θα χρειάζεται συνεχώς να πληρώνεις για μερεμέτια ή βαψίματα.

Σου δίνει ακόμα μεγάλη ευελιξία και άνεση για να αναδιαμορφώσεις τους χώρους σου. Είναι πάρα πολύ χρήσιμη και άμεση επιλογή για να αλλάξεις τη διαρρύθμιση των δωματίων σου.

Εδώ πρέπει να προσθέσουμε ακόμα και το σημαντικό πλεονέκτημα της αντισεισμικής προστασίας.

Σε περίπτωση σεισμού, μπορείς πλέον να νιώθεις πιο ασφαλής, καθώς η γυψοσανίδα είναι ελαφριά και λεπτή, έτσι δεν υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος να πέσει πάνω σου κάποιο βαρύ δομικό υλικό.

Αν ενδιαφέρεσαι για τις οικολογικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, το υλικό αυτό είναι κατάλληλο για σένα.

Τα μπάζα μιας γυψοσανίδας, εκτός ότι είναι ελάχιστα, μπορείς να τ’ ανακυκλώσεις πλήρως.

Τέλος, για να συντηρήσεις μια κατασκευή δεν θα χρειαστεί να ιδρώσεις, ενώ σημαντικό είναι ότι μπορείς να τη βάψεις πανεύκολα με τις περισσότερες ποικιλίες χρωμάτων.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της γυψοσανίδας;

Πέρα από τα πλεονεκτήματα και τη χρησιμότητα της γυψοσανίδας, είναι καλό να γνωρίζεις αν υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξεις.

Η αλήθεια είναι πως σ’ ότι αφορά το υλικό, όσο και να ψάξεις δεν θα βρεις κάτι αρνητικό. Αυτό όμως που οφείλεις να θυμάσαι είναι ότι μια τέτοια κατασκευή πρέπει να τοποθετηθεί με προσοχή, ακρίβεια και εμπειρία.

Αν ενδιαφέρεσαι να πετύχεις το τέλειο αισθητικό και ποιοτικό αποτέλεσμα, θα πρέπει να εμπιστευτείς ένα εξειδικευμένο συνεργείο. Μόνο έτσι θα είσαι σίγουρος ότι κάποιες εργασίες όπως η αρμολόγηση με ειδική ταινία και το στοκάρισμα των κεφαλών των βιδών, θα γίνει με χειρουργική ακρίβεια.

Ίσως το μόνο σημείο που υστερεί η τοποθέτηση του υλικού, είναι ότι ενδείκνυται να το χρησιμοποιήσεις κυρίως για τη δόμηση εσωτερικών παρά εξωτερικών χώρων και ότι δεν σου επιτρέπει πολλούς αυτοσχεδιασμούς και πειράματα.

Γι’ αυτό με λίγα λόγια, άστο καλύτερα στους ειδικούς τεχνίτες!

Τι είναι η τσιμεντοσανίδα;

Αφού αναλύσαμε πλήρως τη γυψοσανίδα, ας περάσουμε τώρα στο δεύτερο κομμάτι του άρθρου μας, που αφορά τη τσιμεντοσανίδα.

Είναι ένα πλήρως πιστοποιημένο βιομηχανικό υλικό που μπορείς να χρησιμοποιήσεις εναλλακτικά αντί για τις κλασικές μεθόδους παραδοσιακού χτισίματος (π.χ. τα τούβλα ή το τσιμέντο)

Πρόκειται για ένα προκατασκευασμένο, επίπεδο και τυποποιημένο προϊόν που έχει ως βάση το τσιμέντο και άλλα αδρανή πρόσμικτα. Στις δύο πλευρές μιας τσιμεντοσανίδας, υπάρχει ένα ειδικό υαλόπλεγμα που προσδίδει υψηλή προστασία από τις διαβρώσεις του περιβάλλοντος.

Για να κατασκευαστεί η τελική μορφή, εφαρμόζεται ένας σκελετός με ορθοστάτες και στρωτήρες και η τσιμεντοσανίδα τοποθετείται εξωτερικά και εσωτερικά. Στον ενδιάμεσο χώρο, μπαίνει ένα θερμομονωτικό υλικό και μεμβράνη για να εμποδίζει τους υδρατμούς.

Ανάλογα με το σημείο που ενδιαφέρεσαι να την τοποθετήσεις, η κατασκευή μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να ταιριάζει απόλυτα με τις ανάγκες του χώρου σου.

Πού μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις;

Σε γενικές γραμμές ο κανόνας λέει πως την τσιμεντοσανίδα μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε χώρους όπου δεν είναι εντελώς κατάλληλη η γυψοσανίδα.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουμε μερικές βασικές χρήσεις όπως οι εξωτερικές οροφές, προσόψεις και μετώπες μπαλκονιών, μπάνια και πισίνες με υπερβολικά αυξημένη υγρασία ή γενικότερα σε εξωτερικές τοιχοποιίες.

Επιπλέον, υποστηρίζει και ενισχύει την εφαρμογή εξωτερικών συστημάτων θερμομόνωσης. Μ’ αυτό το υλικό μπορείς ακόμα να διαμορφώσεις έναν πάγκο κουζίνας, νιπτήρες ή ακόμα και ολόκληρο το μπάνιο σου.

Επειδή είναι πολύ φθηνότερο υλικό από το ξύλο και τη φυσική ή την τεχνητή πέτρα, προτείνουμε να σκεφτείς να αντικαταστήσεις με τσιμεντοσανίδα τέτοιου είδους κατασκευές. Το αισθητικό και το ποιοτικό αποτέλεσμα είναι εξάλλου το ίδιο υψηλό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της τσιμεντοσανίδας;

Όπως και με τη γυψοσανίδα, τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένη, προσδίδουν στην τσιμεντοσανίδα ένα πλήθος σημαντικών χαρακτηριστικών.

Τα κυριότερα που πρέπει να γνωρίζεις είναι, η αυξημένη αντοχή στην υγρασία και την φωτιά, αλλά και στη μούχλα και τις διαβρώσεις.

Δεν πρόκειται να τη δεις ποτέ να σαπίζει ή να φουσκώνει, ενώ ακόμα σου προσφέρει και πολύ καλή ηχομονώση και θερμομόνωση.

Η ευκολία στην επεξεργασία του υλικού, σου δίνει το μεγάλο πλεονέκτημα της ελαστικότητας και της ευελιξίας.

Είναι πολύ εύκολο να τη κόψεις με μια απλή φαλτσέτα, να την προσαρμόσεις σε όποιο μέγεθος και σχήμα χρειάζεσαι, καθώς και να την τοποθετήσεις γρήγορα στο κατάλληλο σημείο.

Επιπλέον, είναι σημαντικό πως δεν λερώνει καθόλου τους χώρους σου.

Η άνεση στην επεξεργασία, σου δίνει ακόμα την ευχέρεια, να το συνδυάσεις με διάφορες κατασκευές.

Μια έξυπνη ιδέα για υπέροχα ορατά αποτελέσματα, είναι να την ενισχύσεις με μια σύγχρονη μεταλλική κατασκευή. Αυτό προσφέρει πέρα από το ωραίο διακοσμητικό στυλ και σημαντικές αντισεισμικές ιδιότητες.

Τέλος, όπως ήδη αναφέραμε, είναι μια πολύ οικονομική και οικολογική επιλογή για να ανακαινίσεις τους χώρους σου. Η κατασκευή και η εγκατάσταση, φυσικά πρέπει να γίνουν από ειδικό συνεργείο τεχνικών που αναλαμβάνει όλες τις εργασίες από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της τσιμεντοσανίδας;

Και σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να σου ξεκαθαρίσουμε πως σ’ ότι αφορά την ποιότητα του υλικού δεν υπάρχουν και πολλά.

Παρόλα αυτά, στη σελίδα μας, θα μένεις πάντα ενημερωμένος σχετικά με όλα όσα πρέπει να προσέξεις, για να μη δεις τον κόπο και το χρήμα σου για μια εργασία ανακαίνισης, να πηγαίνουν χαμένα!

Έτσι λοιπόν, το βασικότερο σημείο σχετίζεται με την τοποθέτηση της κατασκευής και την εφαρμογή των συνοδευτικών υλικών.

Πρέπει να ξέρεις, πως ακόμα και η παραμικρή κακοτεχνία μπορεί να προκαλέσει μια ανωμαλία στην εμφάνιση, ενώ μια ατέλεια στην επιφάνεια πιθανόν να μεγεθύνεται συνεχώς. Με δυο λόγια, ακόμα και ένα μικρό λαθάκι στους χειρισμούς μπορεί να σου χαλάσει όλο το έργο. Αυτό θα σου στοιχίσει επιπλέον χρήμα και χρόνο, σε περίπτωση που θα θέλεις να το διορθώσεις.

Σχετικά με τα συνοδευτικά υλικά, πρέπει να είσαι προσεκτικός για να επιλέξεις τα κατάλληλα. Οι αρμοί και οι βίδες που θα τοποθετηθούν, δεν πρέπει να αφήνουν κενά κατά τη σύνδεση της κατασκευής.

Διάλεξε τα σωστά υλικά για στοκάρισμα που θα προστατέψουν από τις ρωγμές ενώ πρέπει να γνωρίζεις πως μια πτυχωτή μεμβράνη μέσα στον σκελετό δίνει υψηλή αντοχή στην υγρασία.

Τελευταίο και σημαντικότερο, όπως και με τη γυψοσανίδα, σου προτείνουμε να μην πειραματιστείς. Δεν πρέπει να δοκιμάσεις να κάνεις μια κατασκευή και να την εγκαταστήσεις μόνος σου αν δεν είσαι ειδικός. Συνεργάσου μ΄ ένα πιστοποιημένο συνεργείο, γιατί η τσιμεντοσανίδα χρειάζεται γνώση, τεχνική και εμπειρία για να σου προσφέρει τέλεια αποτελέσματα.

Γυψοσανίδες vs Τσιμεντοσανίδες

Τώρα που διάβασες όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτά τα δύο σπουδαία υλικά κατασκευών, είναι λογικό να προβληματίστηκες σχετικά με το ποιο από τα δύο θα προτιμήσεις.

Εμείς θα προσπαθήσουμε να σε βοηθήσουμε με μια συνοπτική ανασκόπηση και σύγκριση των δύο δομικών υλικών.

Οι γυψοσανίδες, έχουν ίδιο πάχος, μορφή και διαστάσεις με τις τσιμεντοσανίδες και μπορούν να συνεργαστούν αρμονικά για να σου προσφέρουν άψογα αποτελέσματα.

Ωστόσο είναι σημαντικό για σένα, πως είναι πολύ πιο οικονομικές.

Σου προτείνουμε να τις επιλέξεις για εργασίες που θα αναβαθμίσουν αισθητικά και θα διαμορφώσουν τους εσωτερικούς σου χώρους.

Αντίθετα, αν σκέφτεσαι να κάνεις αλλαγές σε εξωτερικά σημεία του σπιτιού, πρέπει να προτιμήσεις τις πιο ανθεκτικές και κυριολεκτικά «παντός καιρού» τσιμεντοσανίδες.

Για εξωτερικές εργασίες τοιχοποιίας, η λύση είναι με μια λέξη η τσιμεντοσανίδα.

Είναι οικολογικό και πολύ φθηνότερο υλικό από τα τούβλα, τους σοβάδες και τις πέτρες. Οι υψηλές αντοχές στην υγρασία, τη φωτιά και τις κρούσεις θα σου δώσουν ό,τι ακριβώς σου χρειάζεται.

Τελικά τι πρέπει να διαλέξω για την κουζίνα μου;

Η κουζίνα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους στο διαμέρισμά σου και δεν σε αδικούμε αν σκέφτεσαι να κάνεις ένα φρεσκάρισμα. Στις διάφορες εργασίες ανακαίνισης της κουζίνας σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τόσο τη γυψοσανίδα, όσο και τη τσιμεντοσανίδα.

Σε περίπτωση που προβληματίζεσαι ποιο από τα δύο να διαλέξεις, το ιδανικότερο θα ήταν να συνδυάσεις τις κατασκευές ώστε να αξιοποιήσεις στο έπακρο τα πλεονεκτήματα και των δύο υλικών.

Για παράδειγμα, μπορείς να διαμορφώσεις τον πάγκο με τσιμεντοσανίδα και να κάνεις ένα εσωτερικό χώρισμα με γυψοσανίδα.

Αν σου αρέσουν ο κρυφός φωτισμός, οι επιφάνειες με εσοχές και τα ράφια, σου προτείνουμε μια κατασκευή με γυψοσανίδα.

Για κατασκευές που είναι κοντά στο μπάνιο και το ντουζ, διάλεξε καλύτερα τσιμεντοσανίδα.

Η άνθυγρη γυψοσανίδα είναι η κατάλληλη επιλογή για να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στις ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις και τα συστήματα κλιματισμού.

Έτσι σε περίπτωση βλάβης δεν θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στο υλικό κατασκευής σου.

Με λίγα λόγια, η ευελιξία και οι δυνατότητες αυτών των δυο υλικών σου προσφέρουν τις λύσεις χρειάζεσαι, για να διακοσμήσεις και να ανανεώσεις λειτουργικά την κουζίνα σου.

Κλείνοντας το άρθρο, τώρα έχεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να ανανεώσεις τους χώρους σου, με γυψοσανίδα ή τσιμεντοσανίδα.

Αν είσαι έτοιμος να αλλάξεις το σπίτι σου, τότε επικοινώνησε μαζί μας για να σε κατευθύνουμε και να βρούμε μαζί σου την ιδανική λύση.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εμπιστευτείς την εμπειρία και τη γνώση των τεχνικών μας!

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε.