ανακαίνιση παλιού σπιτιού

ανακαίνιση παλιού σπιτιού

Η ανακαίνιση του παλιού σου σπιτιού είναι μια σημαντική απόφαση που θα αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα σου αλλά και την ζωή σου. Η περίοδος που διανύουμε μας έφερε πιο κοντά στο σπίτι μας. Το αγαπήσαμε ακόμη περισσότερο και τώρα ήρθε η στιγμή να επενδύσουμε σε αυτό. Αν είσαι ιδιοκτήτης μιας παλιάς μονοκατοικίας ή ενός παλιού διαμερίσματος μια έξυπνη κίνηση, τόσο για την αναβάθμιση της διαβίωσης σου όσο και της αξίας του σπιτιού σου είναι να το ανακαινίσεις.

Μια επιτυχημένη ανακαίνιση του παλιού σπιτιού σου θα φέρει νέο αέρα στο χώρο, θα κάνει πιο λειτουργικό το σπίτι και φυσικά συνιστά μια οικονομική επιλογή διαμορφωμένη ακριβώς με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου. Ειδικά αν η κατοικία σου βρίσκεται σε ένα όμορφο σημείο, σε μια γειτονιά που αγαπάς και σε εξυπηρετεί στις καθημερινές σου κινήσεις, δεν υπάρχει λόγος να αναζητήσεις σπίτι σε άλλη περιοχή.

Δεν χρειάζεται επομένως να επενδύσεις στην αγορά ή κατασκευή ενός νέου και μοντέρνου σπιτιού, που σαφώς συνιστά μια πιο ακριβή λύση, αλλά να αναδιαμορφώσεις το δικό σου σπίτι και να το κάνεις ακριβώς όπως το έχεις φανταστεί. Παρακάτω θα βρεις όλα τα βήματα για μια οργανωμένη ανακαίνιση αλλά και συμβουλές για την πιο αποτελεσματική ολοκλήρωση αυτής.

Οργανωμένη ανακαίνιση στο παλιό σου σπίτι: Ξεκαθάρισε τι θες να περιλαμβάνει

Μια ανακαίνιση σπιτιού για να είναι επιτυχημένη και να φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμείς θα πρέπει να βασιστεί σε μια οργανωμένη μελέτη και σε ένα προσεγμένο πλάνο. Η αναδιαμόρφωση ενός παλιού χώρου επιβάλει και τον καθορισμό του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Οι εργασίες που θα πρέπει να γίνουν και άλλες που πολύ πιθανόν να προκύψουν  σαφώς και θα χρειαστούν χρόνο και ένα συγκεκριμένο κόστος.

Οι αλλαγές όμως που θα γίνουν θα εξασφαλίσουν σε εσένα και την οικογένεια σου ασφάλεια χωρίς την συχνή εμφάνιση βλαβών και προβλημάτων που προκύπτουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με προσοχή και επιμέλεια θα ορίσεις τις βασικές εργασίες που είναι επιτακτικής ανάγκης και αυτές που θα  αναβαθμίσουν το σπίτι σου όσο το δυνατόν περισσότερο. Η αισθητική αναμόρφωση του χώρου θα αλλάξει θεματικά την διαβίωση σου. Ο χώρος στον όποιο θα ζεις και θα περνάς τον χρόνο σου θα αποκτήσει έναν νέο ανανεωμένο αέρα.

Ποιος θα αναλάβει την ανακαίνιση του παλιού σου σπιτιού;

Αφού ορίσεις τις ανάγκες σου, τις επιθυμίες σου και τον προϋπολογισμό σου κάνε μια έρευνα αγοράς και βρες το πακέτο ανακαίνισης και την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο σου. Η επιλογή μιας εταιρείας ή ενός συνεργείου με πολυετή εμπειρία που θα αναλάβει την ανακαίνιση στο παλιό σου σπίτι αλλά και την προμήθεια των υλικών είναι καθοριστικής σημασίας. Μπορείς να συζητήσεις μαζί τους για τους τρόπους και χρόνους εξόφλησης ώστε να αποφασίσεις τι σε συμφέρει περισσότερο καθώς και τι ταιριάζει καλύτερα στις δυνατότητες σου.

Στο σημείο αυτό θα σε συμβουλεύαμε να απευθυνθείς σε μια εταιρεία η οποία θα μπορεί με τους συνεργάτες και τους μηχανικούς της να ανταποκριθεί σε όλα τα στάδια της ανακαίνισης του σπιτιού σου. Αυτό θα σε γλιτώσει από περιττό χρόνο αλλά και τον συντονισμό πολλών μαστόρων. Η εταιρεία που θα επιλέξεις θα σε ενημερώσει για το ακριβές χρονοδιάγραμμα όλων των εργασιών ενώ θα μεριμνήσει και θα αναλάβει όλο το έργο συνολικά.

Αποφάσισε τι στυλ θες να αποκτήσει το παλιό σου σπίτι μετά την ανακαίνιση του

Είναι σημαντικό και εξαιρετικά βασικό να αποφασίσεις τι στυλ θες να έχει ο χώρος σου. Μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων αγαπούν και θέλουν να διατηρήσουν το κλασικό και vintage στυλ και ύφος στην κατοικία τους. Άλλοι θέλουν να το εκσυγχρονίσουν προσφέροντας του μια μοντέρνα αναδιαμόρφωση και διακόσμηση. Η απόφαση αφορά εσένα και τα  γούστα σου, τι σου αρέσει να βλέπεις στον χώρο σου, πάντα φυσικά με γνώμονα την άνεση και την λειτουργικότητα αυτού.

Αν αγαπάς την κλασική φινέτσα και την δημιουργία ενός χώρου με τον αέρα και τον ρομαντισμό μιας άλλης εποχής, μπορείς να διατηρήσεις τα βασικά στοιχεία που φέρει το παλιό σου σπίτι και να επιμείνεις στην αναβάθμιση της λειτουργικότητας του ώστε να εξυπηρετεί όσο το δυνατόν καλύτερα τις ανάγκες σου και αυτές της οικογενείας σου.

Ενώ αν αγαπάς το μοντέρνο στυλ, με αέρα μινιμαλισμού τότε μπορείς να κάνεις όσες παρεμβάσεις επιθυμείς στο σπίτι σου ώστε να αποκτήσει την διακόσμηση και το στυλ που τόσο πολύ ονειρεύεσαι. Ωστόσο αν η κατοικία σου διαθέτει μοναδικά στοιχεία και vintage λεπτομερείς μην τις καταστρέψεις γιατί πολλές τεχνοτροπίες και υλικά  τώρα είναι πολύ δύσκολα να βρεθούν. Ψηφιδωτά ή μοναδικά κεραμικά πλακάκια ακόμη και βιτρό τζάμια σε ορισμένα σημεία του σπιτιού σου αξίζουν την παραμονή τους μέσα σε αυτό ακόμη και μετά την ανακαίνιση του.

Διατήρησε τα και επισκεύασε τα ώστε να αποκτήσουν την παλιά τους αίγλη και η εναρμόνιση τους με τα υπόλοιπα στοιχεία θα είναι πραγματικά μοναδική. Η αλλαγή που θα γίνει στο παλιό σου σπίτι με την ολοκλήρωση της ανακαίνιση αυτού σίγουρα θα σε εντυπωσιάσει.

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές και εργασίες που πρέπει να γίνουν στο παλιό σου σπίτι;

Η σωστή επιλογή του συνεργείου που θα αναλάβει το έργο σου, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι καταλυτικής σημασίας. Η εταιρεία θα κάνει μια λεπτομερή μελέτη στο σπίτι σου και θα σου προτείνει τις καλύτερες λύσεις βασισμένες στις ανάγκες και επιθυμίες σου. Μπορεί εσύ να θες να γκρεμίσεις ορισμένους τοίχους αλλά μετά από την μελέτη των ειδικών αυτό να μην συμβεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του κτιρίου.

Αποφάσισε αν η ανακαίνιση στο παλιό σου σπίτι θα είναι μερική ή ολική ώστε να καθοριστούν και οι εργασίες που θα γίνουν. Ξεκίνα με τις πιο σημαντικές αλλαγές που θα πρέπει να λάβουν χωρά. Βάλε προτεραιότητες  και πάντα κριτήριο όλων να είναι η ποιότητα τόσο στα υλικά όσο και στις εργασίες. Το τελικό αποτέλεσμα άλλωστε θες να σου εξασφαλίζει ασφάλεια και ποιότητα ζωής μέσα σε ένα ευχάριστο και λειτουργικό περιβάλλον.

  1. Έλεγχος μονώσεων και εκ νέου αναβάθμιση αυτών:

Η μόνωση του σπιτιού σου αποτελεί μια από τις βασικότερες και σπουδαιότερες εργασίες που θα πρέπει να γίνουν κατά την ανακαίνιση του παλιού σου σπιτιού. Αρχικά θα ελεγχθούν οι υφιστάμενες μονώσεις σε στέγες, υπόγεια, δάπεδα, εξωτερικούς τοίχους καθώς και υδρορροές για τον έλεγχο πιθανών υγρασιών. Μπορεί κάποια να μπορούν να συντηρηθούν και να αναβαθμιστούν ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να γίνει θερμομόνωση, ηχομόνωση και υγρομόνωσης προκειμένου να εξασφαλιστούν τα ύψιστα ποσοστό ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού σου όλες τις εποχές του χρόνου.

  1. Αλλαγή κουφωμάτων σε ενεργειακά

Πολλά παλιά σπίτια έχουν ξύλινα κουφώματα τα όποια με το πέραμα των χρόνων και της καταπόνησης από τις έντονες καιρικές συνθήκες έχουν υποστεί μεγάλη φθορά. Αν επιδιώκεις να εκσυγχρονίσεις την κατοικία σου και να μειώσεις τα έξοδα για θέρμανση και ψύξη τότε δεν έχεις παρά να εντάξεις την αλλαγή των κουφωμάτων σου στην συνολική ανακαίνιση. Μπορείς φυσικά να μετατρέψεις και τα τζάμια σου σε ενεργειακά. Με την μετατροπή των ξύλινων κουφωμάτων αλλά και των τζαμιών σε ενεργειακά, εξασφαλίζεις επιπλέον στεγανοποίηση, θερμομόνωση και καλύτερη διατήρηση θερμότητας μέσα στο σπίτι.

Σαφώς και τα παλιά ξύλινα κουφώματα προσδίδουν ένα διαφορετικό ύφος στο σπίτι και μετατρέποντας τα σε ενεργειακά θα έχεις πολλά οφέλη, όπως καλή μόνωση παραθύρων και με λιγότερο κόστος σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα ξύλινα κουφώματα άλλωστε έχουν και άλλα πολλά προτερήματα καθώς είναι πολύ ανθεκτικά.

Παρόλα αυτά δεν είναι πάντοτε δυνατή η συντήρηση και η αναβάθμιση τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορείς να τοποθετήσεις εκ νέου νέα αποδοτικά και σύγχρονα κουφώματα τελευταίας τεχνολογίας που θα κρατούν  το σπίτι σου ασφαλές από όλους τους εξωτερικούς παράγοντες. Τα νέα κουφώματα εξασφαλίζουν απίστευτα υψηλά επίπεδα ενεργειακής απόδοσης και η απόσβεση του κόστους τους είναι αρκετά άμεση. Η ποικιλία σε υλικά και σχέδια είναι πολύ μεγάλη και σίγουρα θα βρεις αυτά που θα ταιριάξουν καλυτέρα με το σπίτι σου αλλά και με τις καιρικές συνθήκες της περιοχής που βρίσκεται η οικία σου.

  1. Καθαιρέσεις τοίχων

Το γκρέμισμα τοίχων στο εσωτερικό του σπιτιού σας αποτελεί μια βασική και αρχική εργασία που πρέπει να γίνει. Η μελέτη του χώρου και ο έλεγχος της στατικότητας της κατοικίας σου πρέπει να έχει προηγηθεί προτού γίνει η οποιαδήποτε καθαίρεση. Αν οι αλλαγές που θες να γίνουν έχουν λάβει την έγκριση μηχανικού τότε μπορείς να προχωρήσεις στο γκρέμισμα τοίχων. Μια έξυπνη και αρκετά σύγχρονη ιδέα δημιουργίας ενιαίου χώρου είναι αυτή της ένωσης σαλονιού με την τραπεζαρία ή αυτή της κουζίνας με το σαλόνι.

Στις περιπτώσεις αυτές ο χώρος θα ανοίξει και η ελευθέρια κινήσεων μέσα σε αυτόν θα σε ανταμείψουν για την επιλογή σου. Συμβουλή μας για μια τέτοια απόφαση είναι να προσπαθήσεις να διατηρήσεις σε ισορροπία τους δύο χώρους ως προς το στυλ και τις αποχρώσεις.

Τέλος, εξαιρετικά σημαντικό είναι να έχεις έγκριση από τους αρμόδιους φορείς, όπως την πολεοδομία, για κάθε εργασία που σκοπεύεις να κάνεις στο οίκημα σου. Η εταιρεία που θα αναλάβει την ανακαίνιση θα σε ενημερώσει γα όλα όσα χρειάζονται ώστε να είσαι συνεπής απέναντι στις νομικές διατάξεις. Πριν ξεκινήσεις επομένως φρόντισε να έχεις λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις για τα σχέδια σου.

  1. Αντικατάσταση των υδραυλικών και των ειδών υγιεινής

Η αντικατάσταση των υδραυλικών εγκαταστάσεων αποτελεί μια από τις πιο ουσιαστικές εργασίες στην ανακαίνιση μιας παλιάς κατοικίας. Η αλλαγή αυτή γίνεται πέρα από αισθητικούς λόγους και για λόγους υγιεινής και λειτουργικότητας. Ειδικά για τους χώρους του μπάνιου και της κουζίνας είναι πολύ σημαντικό τα υδραυλικά να λειτουργούν σωστά και να μην παρουσιάζουν βλάβες. Οι χώροι αυτοί άλλωστε αποτελούν τους πιο πολυχρησιμοποιημένους χώρους ενός σπιτιού σε καθημερινή βάση και είναι κοινοί για όλη την οικογένεια.

Φυσικά σε ένα παλιό σπίτι τα υδραυλικά παρουσιάζουν αρκετά συχνά  προβλήματα για αυτό καλό είναι να γίνει ριζική αντικατάσταση τους. Η εργασία αυτή θα πρέπει να γίνει από τις πρώτες καθώς πέρα από σημαντικότατο έργο αποτελεί και την βάση για την συνέχιση των υπόλοιπων εργασιών. Στη συνέχεια το μπάνιο πρέπει να πάρει μια άλλη μορφή και με την προσθήκη νέων ειδών υγιεινής η εικόνα του θα αλλάξει θεματικά.

Διάλεξε ανάμεσα σε μπανιέρα και ντουζιέρα αυτή που καλύπτει καλύτερα τις επιθυμίες σου και τις καθημερινές σου ανάγκες. Αν ο χώρος του μπάνιου είναι περιορισμένος η ντουζιέρα αποτελεί μια έξυπνη επιλογή και πολύ πρακτική. Αν από την άλλη διαθέτεις χώρο και το να χαλαρώνεις στην μπανιέρα συνιστά για σένα μια από τις αγαπημένες σου στιγμές τότε σαφώς και να επιλέξεις αύτη που ταιριάζει καλύτερα στα γούστα σου.

Φυσικά  και οι δυο αυτές επιλογές μπορούν να τοποθετηθούν  και σε μικρών και σε μεγάλων διαστάσεων μπάνια. Υπάρχουν μπανιέρες ειδικά σχεδιασμένες για μικρά μπάνια και φυσικά μπορείς να τοποθετήσεις μια χτίστη ντουζιέρα στο μεγάλο σου μπάνιο και να προσφέρεις ένα μοντέρνο design στο χώρο αυτό του σπιτιού σου. Φρόντισε οι αποχρώσεις όλου του χώρου να ταιριάζουν μεταξύ τους και να προσφέρουν μια αρμονία στο χώρο.

Αλλάζοντας το μπάνιο σου θα δεις μια μεγάλη αλλαγή και στην διάθεση σου σε καθημερινή βάση. Ενώ τέλος μπορείς σε μια ριζική ανακαίνιση στο παλιό σου σπίτι να τοποθετήσεις ηλιακό θερμοσίφωνα ως μια εναλλακτική μορφή ενέργειας. Η επιλογή αυτή, ειδικά στην Ελλάδα, που έχουμε ήλιο τις περισσότερες μέρες του χρόνου πέρα από αποδοτική θα είναι και ωφέλιμη για τα μηνιαία έξοδα σου.

  1. Ηλεκτρολογικές εργασίες

Η αντικατάσταση και αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων είναι επίσης ένα από τα πιο σημαντικά έργα στη διαδικασία της ανακαίνισης και πρέπει επίσης να αποτελούν από τις πρώτες εργασίες που θα γίνουν. Η ανανέωση τους θα φέρει νέες δυνατότητες στο σπίτι σου εκμηδενίζοντας τις πιθανότητες βλάβης στο μέλλον.

Οι ευκαιρίες για μια πιο μοντέρνα διακόσμηση πλέον θα είναι αμέτρητες. Σύγχρονα φωτιστικά, led φωτισμοί αλλά και προσθήκη νέων διακοπών και πριζών σε σημεία που είναι απαραίτητοι. Η τεχνολογία σήμερα απαιτεί ένα έξυπνο και εκσυγχρονισμένο σπίτι σε πολλές διαστάσεις, που με την αλλαγή των ηλεκτρολογικών σου συστημάτων όλα θα είναι εφικτά.

Ο κρυφός φωτισμός πάνω από τον καναπέ, πίσω από την τηλεόραση ή πίσω από το κρεβάτι σου μπορεί να δημιουργήσει μια όμορφη και χαλαρωτική ατμόσφαιρα και να σε ταξιδέψει, βυθίζοντας σου σε ένα άλλο κόσμο. Ακόμη και σε μια τραπεζαρία τα δείπνα αποκτούν άλλη αίσθηση με την συμβολή του καταλλήλου φωτισμού.

  1. Αλλαγή σε πλακάκια και δάπεδο αν είναι αναγκαίο

Σε ένα παλιό σπίτι τα πλακάκια και το δάπεδο πολύ πιθανόν είναι  να είναι φθαρμένα, πολλές φορές όμως είναι λειτουργικά. Το δάπεδο αν είναι φθαρμένο θα πρέπει να αλλαχτεί και να τοποθετηθούν νέα υλικά, όπως laminate που συνιστά μια αρκετά δημοφιλής επιλογή. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις όπου τα πλακάκια των παλιότερων σπιτιών έχουν φτιαχτεί από αρκετά καλές και ανθεκτικές πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα πέτρα, μάρμαρο και ψηφίδα. Στην περίπτωση αυτή και από άποψη χρόνου και κόστους αλλά και από άποψη αισθητικής μπορείς να διατηρήσεις και να συντηρήσεις το παλιό σου πάτωμα και πλακάκια. Καθώς οι vintage αυτές πινελιές θα δώσουν έναν μοναδικό αέρα στο χώρο σου.

  1. Βάψιμο

Τελευταίο στάδιο το βάψιμο που θα αναδείξει όλο το σύνολο των εργασιών. Επίλεξε τα χρώματα που σε εκφράζουν και σου φτιάχνουν την διάθεση. Αυτά θα ταιριάξουν με το στυλ που θέλεις να έχει το σπίτι σου και θα ντύσουν όμορφα κάθε δωμάτιο.

 

Όλα τα παραπάνω συνιστούν εργασίες που συμπεριλαμβάνονται σε μια ολική ή και μερική ανακαίνιση. Με την εκτέλεση αυτών και την προσθήκη διακοσμητικών πινελιών το αποτέλεσμα θα είναι φανταστικό και θα κάνει την ζωή σου πιο εύκολη και την διάθεση σου πιο ανανεωμένη από ποτέ. Ελπίζουμε να σου προσφέραμε μια βασική καθοδήγηση και συμβουλές ώστε να πεις και εσύ το μεγάλο ναι στην ανακαίνιση του παλιού σου σπιτιού