Η οργάνωση και η τακτοποίηση του σπιτιού σου αποτελούν διαδικασίες σημαντικές και απαραίτητες προκείμενου ο χώρος σου να είναι λειτουργικός. Όλοι μας θέλουμε να κινούμαστε άνετα και να έχουμε σε μια τάξη τα πράγματα μας, βρίσκοντας τα εύκολα κάθε φορά που ψάχνουμε κάτι συγκεκριμένο. Αν στην εξίσωση της οργάνωσης του σπιτιού σου μπαίνουν και παιδιά, τότε είναι ακόμη σημαντικότερο να αποφασίσεις να βάλεις σε μια τάξη το χάος κάνοντας μια επιτυχημένη ανακαίνιση σπιτιού Θεσσαλονίκη.

Με την τακτοποίηση του σπιτιού θα αισθάνεσαι άνετα μέσα στο χώρο σου και θα απολαμβάνεις περήφανα την καθαριότητα του. Η τάξη και η οργάνωση θα σου προσφέρουν ηρεμία πρακτικά αλλά και αισθητικά, καθώς όλα θα έχουν την θέση τους και δεν θα είναι πεταγμένα σε διάφορα σημεία. Ηρεμία στο μάτι σημαίνει και ηρεμία στο μυαλό, πράγμα που θα αλλάξει θετικά την καθημερινότητα σου. Παρακάτω λοιπόν ανακάλυψε όμορφες και εύκολες λύσεις και ιδέες για να βάλεις σε τάξη το κάθε δωμάτιο του σπιτιού σου.

Η τακτοποίηση του σπιτιού ξεκινάει με την καλή οργάνωση των δωματίων

Η άνοιξη έφτασε και είναι αναμφίβολα η καλύτερη και η καταλληλότερη εποχή για την οργάνωση των δωματίων, την τακτοποίηση των ρούχων και γενικότερα για ένα ριζικό ξεκαθάρισμα. Θέλεις ο χώρος σου να είναι λειτουργικός και να μπορείς να περνάς όμορφα μέσα σε αυτόν. Να μην χρειάζεται να περνάς ατελείωτες ώρες καθημερινά συγυρίζοντας και καθαρίζοντας και την επόμενη μέρα να κάνεις τα ίδια από την αρχή. Η τακτοποίηση των δωματίων με την προμήθεια των απαραίτητων ειδών θα σε βγάλει από αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Είναι βασικό στάδιο να αποφασίσεις ποια μέρα θα αφοσιωθείς στο κάθε δωμάτιο διότι αν ξεκινήσεις χωρίς πρόγραμμα θα πελαγώσεις και θα τα παρατήσεις αμέσως. Τακτοποίησε ξεχωριστά και με την σειρά κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Αφιέρωσε συγκεκριμένες ώρες και προμηθεύσου αποθηκευτικούς χώρους που θα σου λύσουν τα χέρια. Σημαντικό είναι να έχεις στο μυαλό σου πως οι δουλείες του σπιτιού πρέπει να γίνονται έστω μια φορά την εβδομάδα για να βρίσκεται πάντα σε τάξη. Μονάχα αύτη η συνήθεια μπορεί να σε γλιτώσει από πολύ χρόνο και να αλλάξει θεματικά την εικόνα του σπιτιού σου αλλά και την διάθεση σου.

Ξεκίνα την τακτοποίηση του σπιτιού σου από το υπνοδωμάτιο

Ξεκίνα λοιπόν με την αποθήκευση και την μελέτη των αναγκών κάθε δωματίου ξεχωριστά. Άρχισε από τα υπνοδωμάτια και πιο συγκεκριμένα από το κρεβάτι σου. Ξεκίνα την ημέρα σου με το στρώσιμο του κρεβατιού σου κάθε πρωί και όσο απλό και αν ακούγεται αποτελεί την πρώτη λύση που θα φέρει τάξη στην ζωή σου. Η ενέργεια σου θα αλλάξει νιώθοντας παραγωγικός από την αρχή κιόλας της ημέρας ενώ γυρίζοντας από την δουλειά σου θα αντικρίσεις ένα τακτοποιημένο χώρο που θα σε γεμίσει ηρεμία και χαλάρωση.

Σειρά έχουν τα ρούχα που αποτελούν και ένα από τα δυσκολότερα σημεία τακτοποίησης. Τώρα είναι η ευκαιρία που τα χειμερινά θα κρυφτούν και μπορείς να οργανώσεις με τρόπο παραγωγικό την ντουλάπα σου. Ξεκαθάρισε τα ρούχα σου και οργάνωσε τα με τρόπο ώστε να έχεις εύκολη πρόσβαση σε αυτά και όχι να αδειάζεις όλα τα συρτάρια προσπαθώντας να βρεις ένα μπλουζάκι. Κάνε μια καλή εκκαθάριση και κράτα αυτά που πραγματικά φοράς και σου κάνουν. Μπορείς να δωρίσεις αυτά που πλέον δεν ταιριάζουν με το στυλ σου ή το σώμα σου και να ανοίξεις χώρο στην ντουλάπα σου για νέες προσθήκες. Σωστό δίπλωμα και σιδέρωμα θα κάνουν τα ρούχα σου να φαίνονται πιο όμορφα αλλά και να ταχτοποιούνται ευκολότερα.

Είναι σημαντικό να έχεις ένα πλάνο στο μυαλό σου και να παραμένεις πιστός/η σε αυτό όσο δύσκολη και χρονοβόρα και ας σου φαίνεται στην αρχή η όλη διαδικασία. Κάνε τους απαραιτήτους διαχωρισμούς ανά χρώμα, χρήση, συχνότητα  ή ότι άλλο σε βολεύει περισσότερο στην καθημερινή σου ρουτίνα. Αυτή η πρόταση θα σε γλιτώσει από άσκοπη σπατάλη χρόνου καθώς θα βρίσκεις πάντα αυτό που ψάχνεις. Υπάρχουν κρεμάστρες και ράφια τα οποία μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην οργάνωση αυτή. Τοποθετούνται εύκολα μέσα στις ντουλάπες χωρίς να κοστίζουν. Επίσης μπορείς να επιλέξεις καλάθια μέσα στα οποία μπορείς να αποθηκεύσεις κάλτσες, φουλάρια και αλλά αξεσουάρ ώστε να μην τα χάνεις και να είναι όλα συγκεντρωμένα.

Επίσης , σταμάτα να κρεμάς παντού ρούχα, ζακέτες και μπουφάν, οι πολυθρόνες και τα πόμολα έχουν άλλη χρήση για αυτό και κρέμασε τα παλτό σε κρεμάστρες μέσα στο ντουλάπι ή πίσω από την πόρτα. Δεν υπάρχει πιο χαοτικό πράγμα από το να μπαίνεις σε ένα χώρο και να είναι παντού πεταμένα ρούχα, ειδικά σε κοινόχρηστους χώρους, όπως το σαλόνι. Ολοκληρώνοντας δώσε έμφαση στην καθαριότητα του δωματίου σου. Μπορείς μια φορά την εβδομάδα να ξεσκονίζεις το κομοδίνο σου και την συρταριέρα σου, καθώς οι επιφάνειες αυτές αν είναι καθαρές θα φέρουν και μια συνολική αίσθηση καθαριότητας σε όλο το δωμάτιο σου.

Βάλε σε τάξη το σαλόνι σου

Το σαλόνι είναι ο χώρος που χαλαρώνουμε και απολαμβάνουμε μια ωραία σειρά ή ταινία. Εκεί με την οικογένεια και τους φίλους σου συγκεντρώνεστε και περνάτε όμορφα το χρόνο σας. Είναι σημαντικό επομένως να βρίσκεται σε τάξη καθώς αποτελεί έναν κοινόχρηστο χώρο στον οποίο όλοι θα μπορούν να κινούνται εύκολα και άνετα. Τα έπιπλα που θα επιλεχθούν για τον χώρο του σαλονιού είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην κλείνουν τον χώρο αλλά να είναι εύχρηστα και λειτουργικά. Βρείτε λοιπόν έξυπνα έπιπλα με πολλές χρήσεις και αποθηκευτικούς χώρους.

Έπιπλα

Μπορείτε να επιλέξετε ένα τραπεζάκι που θα έχει επιμέρους συρτάρια για να τοποθετείτε διάφορα αξεσουάρ και βιβλία. Καναπέδες που στο εσωτερικό τους μπορούν να αποθηκευτούν πολλών ειδών αντικείμενα και να σας εξασφαλίσουν επιπλέον χώρο. Όλα τα έπιπλα πρέπει να εξοικονομούν χώρο σε ένα σύγχρονο σπίτι και να προσδίδουν μια γενική αρμονία στο σαλόνι σας. Το στοίβαγμα και το στρίμωγμα αντικειμένων πρέπει να σταματήσει ριζικά και όχι επιφανειακά και αυτό θα γίνει μόνο με τον εφοδιασμό χρησίμων αντικειμένων και την υιοθέτηση συγκεκριμένων συνηθειών.

Σταμάτα να κρατάς επομένως παλιά, χαλασμένα έπιπλα και αντικείμενα. Ήρθε η ώρα να απελευθερώσεις το σαλόνι σου και να το αφήσεις να αναδεχθεί. Όταν ένας χώρος είναι σε τάξη και εμείς τον απολαμβάνουμε περισσότερο και νιώθουμε όμορφα μέσα σε αυτόν. Το καθιστικό σου είναι ο χώρος που υποδέχεσαι τους καλεσμένους σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα για αυτό και θα πρέπει να είναι σε τάξη ώστε να αναδεικνύεται η αισθητική και η διακόσμηση του.

Η τακτοποίηση του σαλονιού σου ξεκινάει από τον καναπέ σου ο οποίος θα πρέπει να είναι περιποιημένος και να σε προσελκύει να καθίσεις. Μην τοποθετήσεις πολλά μαξιλάρια και ριχτάρια που θέλουν συχνά φτιάξιμο αλλά κάνε ευκολότερη την ζωή σου με ένα γενικό κάλυμμα και των απαραίτητο αριθμό μαξιλαριών. Δώσε στον καναπέ σου, που αποτελεί τον πυρήνα του σαλονιού, την θέση και την εικόνα που του αξίζει και ανέδειξε την συνολική διαρρύθμιση του σαλονιού σου.

Είσοδος

Μην παρατάς στην είσοδο του σπιτιού τα παπούτσια σου, το παλτό και τις τσάντες σου. Είναι σημαντικό όλα να μπαίνουν στην θέση τους και να μην είναι σκορπισμένα. Χρειάζεται όλα τα πράγματα μας να έχουν την θέση τους, ώστε μετά την χρήση τους να τα επιστρέφουμε σε αυτήν. Υπάρχουν πολλές ιδέες αποθήκευσης και οργάνωσης. Κουτιά, χάρτινα και πλαστικά καθώς και μικροέπιπλα με όμορφο design. Μπορείς να πάρεις μια μικρή παπουτσοθήκη ή έναν καλόγερο. Έτσι θα γλιτώσεις την ακαταστασία και με το που μπαίνεις στο σπίτι σου όλα θα τοποθετούνται στην θέση τους όμορφα και τακτοποιημένα.

Επιπλέον, αναφορικά με τον διαθέσιμο σου χώρο μπορείς να επιλέξεις να τοποθετήσεις πάνω σε ένα έπιπλο μια πιατέλα ή ένα ξύλινο κουτί για τα βασικά πράγματα που παίρνεις μαζί σου όταν βγαίνεις έξω, όπως τα κλειδιά σου, το πορτοφόλι σου και τα γυαλιά σου. Συγκέντρωσε τα όλα μαζί και δεν θα χρειάζεται πια να ψάχνεις κάτω από τα μαξιλάρια του καναπέ.

Άνεση και αποθήκευση

Το μάτι πρέπει να ξεκουράζετε για αυτό και τα πεταμένα βιβλία, τα περιοδικά, οι αποδείξεις και διαφορά αλλά στοιχεία δεν βοηθούν στο να δημιουργηθεί μια αρμονική εικόνα στο σαλόνι σου. Αν το γραφείο βρίσκεται στο σαλόνι είναι σημαντικό να είναι σε τάξη καθώς όταν ο χώρος που εργαζόμαστε είναι σε τάξη τότε είναι και το μυαλό μας. Μπορούμε πιο εύκολα να συγκεντρωθούμε και να είμαστε παραγωγικοί.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα, μια όμορφη βιβλιοθήκη έχει πέρα από αισθητικό και πρακτικό χαρακτήρα. Ταξινόμησε όμορφα τα βιβλία και τα περιοδικά σου και στο κάτω μέρος της τοποθέτησε καλάθια ξύλινα ή ψάθινα για να αποθηκεύσεις συσκευές, φωτογραφίες και πολλά ακόμη. Ότι χρησιμοποιείς πρέπει να μπαίνει στην θέση του για τη δίκια σου διευκόλυνση και για να μην σκονίζεται. Μπορείς τέλος με μερικά ράφια να δημιουργήσεις επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους και να απελευθερώσεις ακόμη περισσότερο το σαλόνι σου.

Κουζίνα

Ο χώρος της κουζίνας αποτελεί επίσης έναν χώρο που πρέπει να οργανώσεις σωστά ώστε να σε διευκολύνει καθημερινά και να κάνει την μαγειρική προετοιμασία  μια απλή διαδικασία. Ξεκίνα με τα ντουλάπια και τα συρτάρια σου ώστε αυτά να έχουν χωριστεί με βάση τα αντικείμενα και για να τα βρίσκεις πάντα εύκολα. Ξεχώρισε επίσης τα τρόφιμα με βάση το είδος τους. Έτσι θα ξέρεις πάντα που βρίσκονται τα μακαρόνια και που τα μπαχαρικά. Ένα εύκολο tip είναι να έχεις στο ύψος των ματιών σου τα προϊόντα που χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση όπως για παράδειγμα τον καφέ. Τοποθέτησε τα τρόφιμα με βάση την ημερομηνία λήξης τους και μη αγοράζεις πολλές συσκευασίες παρά μόνο ότι χρειάζεσαι. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις πάντα σε τάξη τα προϊόντα σου και δεν θα ψάχνεις άσκοπα συσκευασίες τροφίμων, οι όποιες πολλές φορές λόγω του χάους έχουν λήξει.

Στη συνέχεια σειρά έχει η τακτοποίηση των σκευών και των εργαλείων της κουζίνας. Χώρισε τα ανά συρτάρι και βρες πάντα αυτό που ψάχνεις. Στο ντουλάπι των μικροσυσκευών τοποθετούνται όλες οι συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε καθημερινά. Άσε έξω τον στίφτη και τη τοστιέρα που τα χρησιμοποιείς σε τακτική βάση, ενώ όλα τα υπόλοιπα μπορούν να αποθηκευτούν μαζί.

Ότι είναι σπασμένο, από πιάτο και ποτήρι αλλά και χαλασμένο, όπως κάποια ηλεκτρική συσκευή καλύτερα να το πετάξεις και να αδειάσεις τον χώρο των ντουλαπιών σου. Είτε έχεις πλυντήριο πιάτων είτε όχι φρόντισε να πλένεις τα πιάτα σου και να έχεις πάντα έναν καθαρό πάγκο. Μπορεί να μην αποτελεί αγαπημένη σου δουλειά αλλά σίγουρα θα σε γεμίσει χαρά ένας καθαρός νεροχύτης. Η κουζίνα σου θα μπει σε τάξη και θα λάμψει. Αναφορικά με το ψυγείο φρόντισε να είναι καθαρό και να το έχεις χωρίσει ανάλογα με την ανάγκη ψύξης των λαχανικών και των άλλων αγαθών σου.

Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτείς κάθε διαθέσιμο χώρο στην κουζίνα σου. Μπορείς να δημιουργήσεις ράφια ή πρακτικά stand για να τοποθετήσεις τα βιβλία μαγειρικής σου και φυσικά για τα μπαχαρικά σου. Τα μπαχαρικά τα χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση στο φαγητό μας, μπορείς να τα βάλεις σε όμορφα βαζάκια με ετικέτες και έτσι θα έχεις δημιουργήσει περά από μια πρακτική λύση και μια όμορφη διακοσμητική πρόταση. Σου γλιτώνει χρόνο στο να βρεις αυτό που θέλεις ενώ αποτελεί μια όμορη ιδέα αποθήκευσης. Τέλος, μια ακόμη εξαιρετική ιδέα είναι να βάλεις ένα ράφι και να τοποθετήσεις τις αγαπημένες σου κούπες ώστε περά από το να τις βρίσκεις εύκολα θα μπορείς και να τις θαυμάζεις.

Μπάνιο και έξυπνες συμβουλές για την τακτοποίηση του

Το μπάνιο είναι ένας από τους πιο πολυχρησιμοποιημένους χώρους σε ένα σπίτι και θέλεις να το οργανώσεις ώστε πάντα να είναι σε τάξη. Το μπάνιο σου θα δείξει τακτοποιημένο εφόσον το φροντίζεις και το διατηρείς καθαρό με έξυπνες λύσεις. Είναι σημαντικό κάθε φορά μετά το ντους σου να ξεπλένεις γρήγορα τις επιφάνειες για να μην πιάσουν υπολείμματα σαπουνιού και υγρασίας. Γυάλισε τον καθρέφτη σου και φυσικά απαραίτητο είναι να καθαρίζεις και το χαλάκι του μπάνιου σου. Σημαντικό επίσης είναι να επιλέξεις μια όμορφη κουρτίνα μπάνιου ώστε ο χώρος να δείχνει πιο ολοκληρωμένος.

Αναφορικά με την οργάνωση και τακτοποίηση των πετσετών και άλλων αξεσουάρ είναι  σημαντικό να έχεις περά από τις ντουλάπες και τα κατάλληλα ράφια ή καλάθια για να αποθηκεύσεις διάφορα άλλα αντικείμενα. Ξεχώρισε τα φάρμακα, τα καθαριστικά και τα καλλυντικά σου και βρες πάντα αυτό που ψάχνεις. Ο χώρος του μπάνιου έχει αρκετή υγρασία για αυτό μην αφήνεις πεταμένα τα προϊόντα ομορφιάς σου καθώς μπορεί να αλλάξει η σύνθεση τους.

Για τις πετσέτες και τα μπουρνούζια σου τοποθέτησε γάντζους και κρεμάστρες για να κρεμάς αυτά που χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση. Ο χώρος αυτός, όπως και όλοι φυσικά, και λόγω της υγρασίας καλό είναι να αερίζεται ώστε να έχει πάντα μια ευχάριστη αίσθηση. Τέλος, αναφορικά με τα άπλυτα σου καθόρισε τις ημέρες που θα βάζεις πλυντήριο και μην το αμελείς για να μην μαζεύονται στοίβες. Με τον τρόπο αυτό και ο χώρος σου θα είναι πάντα σε τάξη και θα έχεις πάντα καθαρό τα ρούχα που θες να φορέσεις.

 

Ελπίζουμε να σου προσφέραμε ένα βοηθητικό οδηγό ώστε να βάλεις σε μια σειρά και τάξη το σπίτι σου. Σημαντικό είναι να μην αναβάλλεις τις δουλειές που πρέπει να γίνουν, διότι αναμφίβολα η συσσωρευμένη ακαταστασία είναι αποτέλεσμα των συχνών αναβολών. Υπάρχουν πολλοί πρωτοποριακοί τρόποι αποθήκευσης και διαρρύθμισης που θα σε εντυπωσιάσουν με την πρακτικότητα τους. Η τακτοποίηση του σπιτιού σου δεν θέλει πολλές ώρες και μεγάλη προσπάθεια απλά στοχευόμενη οργάνωση. Θυμήσου ότι όταν το σπίτι σου δείχνει καθαρό και οργανωμένο τότε και η ζωή σου είναι σε ισορροπία. Γέμισε με χαρά και θετική ενέργεια και εντυπωσίασε τους καλεσμένους σου με την αρμόνια που εκπέμπει ο χώρος σου.