Αναρωτιέσαι πού θα μετακομίσεις, και ψάχνεις για μια γρήγορη, οικονομική, και εύκολη λύση;

Εύκολη Αγορά Παλιού Σπιτιού και Ανακαίνιση

Εύκολη Αγορά Παλιού Σπιτιού και Ανακαίνιση

Δεν είναι σπάνια πλέον η ανάγκη για αγορά ενός παλιού σπιτιού στις μέρες  μας.

Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες καθιστούν την αγορά ή κατασκευή ενός καινούριου χώρου πολύ χρονοβόρα και πολυέξοδη.

Έτσι, αρκετοί προτιμούν την αγορά μιας παλιάς οικίας και την ανακαίνισή του για πιο γρήγορα, οικονομικά και σίγουρα αποτελέσματα.

Μια ολοκληρωμένη και επιτυχημένη ανακαίνιση σπιτιού Θεσσαλονίκη , δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα καινούριο και μοντέρνο σπίτι.

Φυσικά όμως, πριν εμπλακείς σε ένα τόσο σύνθετο, δύσκολο και περίπλοκο εγχείρημα, θα πρέπει να γνωρίζεις κάποιες βασικές γνώσεις.

‘Έτσι, δεν θα έχεις να φοβάσαι τίποτα, και θα έχεις σίγουρα ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα γρήγορα και οικονομικά.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι βασικές γνώσεις;

Και τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζεις για να έχω μια τέλεια αναμόρφωση χώρου; Τι θα πρέπει να διατρήσεις και τι να ξεφορτωθείς;

 

Ζήτηση στην Αγορά και Ανακαίνιση Παλιών Σπιτιών

 

Στις μέρες μας σήμερα μπορεί και εσύ ο ίδιος να έχεις παρατηρήσει πως η ανέγερση καινούριων κτηρίων γίνεται όλο και πιο σπάνια.

Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους, και ως αποτέλεσμα έχουμε την ανακαίνιση  παλαιότερων κτισμάτων ως την πιο άμεση οικονομική λύση.

Ένας από τους πιο κύριους λόγους για τον οποίο η κατασκευή καινούριων κτηρίων γίνεται σταδιακά και ολοένα σπανιότερη, είναι η μεγάλη οικονομική κρίση που διανύσαμε, διανύουμε, και κατά πάσα πιθανότητα θα διανύουμε για τα επόμενα χρόνια στην χώρα μας.

Με λίγα λόγια, το κεφάλαιο που μπορεί να παρέχει είτε το κράτος είτε ο πολίτης σε μία τέτοια εργασία έχει μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να μην είναι επαρκές για την ολοκλήρωση της εργασίας και έτσι όλο και λιγότερα καινούρια κτήρια ανεγείρονται.

Λόγω της κρίσης λοιπόν η αναμόρφωση ενός υπάρχοντος χώρου μοιάζει σαν επένδυση, πιο σώφρων και οικονομική από την αγορά ενός νέου κτίσματος.

Εκτός από την οικονομική κρίση όμως, υπάρχουν και άλλοι εξίσου σημαντική λόγοι που προτιμάται γενικότερα η ανανέωση ενός σπιτιού.

Η ανάγκη ωστόσο για εύρεση στέγασης δεν έχει σταματήσει να υπάρχει. Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ραγδαία.

Φοιτητές, νέα ζευγάρια, νέες εταιρίες, τουρίστες, νέες οικογένειες και άλλοι ψάχνουν για κάποιο διαμέρισμα, σπίτι ή κατασκευή για να τους στεγάσει.

Η ζήτηση λοιπόν έχει αυξηθεί, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Οι περισσότεροι λοιπόν στρέφονται σε παλιά, μικρά διαμερίσματα, πολυκατοικίες και σπίτια.

Αυξημένη ζήτηση υπάρχει επίσης σε εγκαταλελειμμένα βοηθητικά κτήρια, όπως για παράδειγμα αποθήκες, γκαράζ, εργαστήρια και άλλα.

Γενικότερα υπάρχει ανάγκη για επαναχρησιμοποίηση και ανακαίνισης ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων.

 

Πρώτες Σκέψεις για Ανανέωση ενός Παλιού Σπιτιού

 

Μπορεί να αναρωτιέσαι, όπως και πολλοί άλλοι άλλωστε, αν η αγορά ενός παλιού χώρου είναι όντως καλή ιδέα.

Αυτό βέβαια εξαρτάται στο πώς σκοπεύεις να το χρησιμοποιήσεις.

Δηλαδή, αν ο τελικός σκοπός του διαμερίσματος ή σπιτιού είναι εμπορικός, δηλαδή η πώλησή του, ή γενικότερη ασφάλεια και ποιότητα ζωής, δηλαδή η κατοίκησή του, σε ένα ασφαλές, εκσυγχρονισμένο και ευχάριστο περιβάλλον.

Παράδειγμα από μία επιτυχημένη αναμόρφωση διαμερίσματος

Παράδειγμα από μία επιτυχημένη αναμόρφωση διαμερίσματος

Όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, ίσως η αγορά και ανανέωση ενός παλιού σπιτιού ή διαμερίσματος να μην είναι η καλύτερη ιδέα – εδώ εννοείται η πώληση και όχι ενοικίαση.

Ειδικά αν το ακίνητο βρίσκεται σε κάποια περιοχή η οποία δυστυχώς η ευτυχώς στην μέρες μας θεωρείται «κατώτερη» ή και «υποβαθμισμένη». Αυτό γιατί ακίνητα σε τέτοιες περιοχές πωλούνται για αρκετά χαμηλότερες τιμές από ότι αξίζουν

πραγματικά, ή θα άξιζαν αν βρίσκονταν σε άλλες, πιο «δημοφιλής» και κατά τα λεγόμενα, «ανώτερες» περιοχές.

Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 60 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται ας πούμε στο κέντρο της Ομόνοιας, χτισμένο την δεκαετία του 70’, 10 χρόνια πριν μπορεί να άξιζε 60.000 ακόμα και έως 90.000 ευρώ.

Σήμερα, το ίδιο ακριβώς ακίνητο, κοστίζει από 15.000 έως και μόλις 30.000 ευρώ.  Όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι καθόλου κερδοφόρα κίνηση, όχι μόνο όσον αφορά την αρχική τιμή, αλλά και το κόστος ανακαίνισης.

Άρα δεν συνιστάται η ανακατασκευή παλιάς κατοικίας για σκοπούς εμπορικούς.

Όσον αφορά την δεύτερη περίπτωση, ωστόσο, (δηλαδή την ασφαλή κατοίκηση), η συντήρηση ενός παλιού σπιτιού μπορεί να είναι μία πολύ καλή και αρκετά οικονομική ιδέα.

Μπορεί να φοβάσαι πως ένα παλιό σπίτι είναι αρκετά επίφοβο, και ενδέχεται να υπάρχουν πολλές βλάβες.

Ή μπορεί να διστάζεις γιατί φοβάσαι μήπως το κόστος για μια μεγάλη ανανέωση είναι τελικά μεγαλύτερο από την αγορά ή ενοικίαση ενός καινούριου χώρου  ή διαμερίσματος.

Ή ακόμα πώς όλη η διαδικασία θα είναι μάταιη γιατί το τελικό αποτέλεσμα ίσως και να μην σε ικανοποιήσει και οι κόποι σου αποδειχθούν ανώφελη.

Μην ανησυχείς! Αυτός είναι ο λόγος που γίνεται η ανακαίνιση, στην τελική. Να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και ευχάριστα κατοικήσιμο περιβάλλον σε μια καλύτερη τιμή και σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

 

«Είδη» Ανακαίνισης

 

Ποια είναι όμως η πιο αποτελεσματική και έξυπνη λύση, που θα δουλέψει στην δικιά σου περίπτωση; Μία γενική, μερική ή ολική ανακαίνιση, μπορεί να αναρωτιέσαι.

Για να απαντήσεις αυτή την ερώτηση θα πρέπει να ελέγξεις ποια στοιχεία κάθε δωματίου είναι ποιοτικά και λειτουργούν, και δεν χρειάζονται απαραίτητα αλλαγή. Θα πρέπει όμως να προσέξεις και να βάλεις προτεραιότητες.

Η ποιότητα έρχεται πάντα πρώτη. Προτίμησε να κάνεις τμηματικά την αναμόρφωση (δωμάτιο-δωμάτιο) ώστε να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα.

Δεν χρειάζεται να βιαστείς.

Για παράδειγμα, ξεκίνα με το μπάνιο, άλλαξε τα υδραυλικά, και επικεντρώσου στην συντήρηση ή αγορά καινούριων επίπλων και πλακακιών.

Εφόσον το μπάνιο έχει τελειώσει και είναι ολοκληρωμένο, συνέχισε με την κουζίνα, και ακολούθησε αυτό το μοτίβο ώσπου να έχεις ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Θα ήταν προτιμότερο λοιπόν στο τελικό αποτέλεσμα να υπάρχουν λιγότεροι χώροι αλλά πλήρως λειτουργικοί και όμορφοι, παρά πολλοί με βλάβες και δυσλειτουργίες.

Οι περισσότεροι προτιμούν μια γενική αναμόρφωση σπιτιού, αφού είναι πιο σίγουρη και περιλαμβάνει ουσιαστικά επισκευές σε όλο τον χώρο, αντί για μερικές τμηματικές ανανεώσεις.

Αναβαθμίζεται δηλαδή ολόκληρο το σπίτι ή διαμέρισμα και όλες οι εργασίες συνήθως ανατίθενται σε ένα εταιρεία ανακαινίσεων.

Δηλαδή, υπάρχει ένας συγκεκριμένος αμετάβλητος (τις περισσότερες φορές) προϋπολογισμός, συγκεκριμένος όγκος εργασίας και ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά την διάρκεια του οποίου γίνονται οι εργασίες και τα λοιπά.

Στην τελική όμως, η απόφαση είναι εντελώς δική σου.

 

Προτεραιότητες στις Αλλαγές για την Ανανέωση

 

Προτεραιότητες στις Αλλαγές για την Ανανέωση

Προτεραιότητες στις Αλλαγές για την Ανανέωση

Όταν θέλεις να ξεκινήσεις μία τόσο βαρυσήμαντη και σπουδαία δουλειά, θα ήταν καλύτερο να έχεις κάποιο σχέδιο, ή και κάποιο πρόχειρο πλάνο για το πώς θέλεις να δείχνει το τελικό αποτέλεσμα, το κόστος και τις διαδικασίες που θα χρειαστούν.

Αρχικά θα ήταν καλό να θυμάσαι πως παρά τις ίσως πολλές, εσωτερικές και εξωτερικές βλάβες και δυσλειτουργίες που μπορεί να παρουσιάζει το σπίτι, διατηρεί ακόμα μια σπουδαία ομορφιά και κάλλος.

Θα ήταν σώφρων λοιπόν αντί να προτιμήσεις να φτιάξεις όλο το σπίτι από την αρχή, να διατηρήσεις κάποια στοιχεία τα οποία όχι μόνο είναι όμορφα και δίνουν ένα διαφορετικό, παραδοσιακό ύφος στο σπίτι, αλλά είναι ακόμα αρκετά λειτουργικά.

Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείς χρόνο και χρήματα, και διατηρείς την παραδοσιακή πλευρά του ακινήτου, τιμώντας έμμεσα την παράδοση των παλαιών και την ταυτότητα του κτίσματος.

Στοιχεία του σπιτιού που μπορείς να διατηρήσεις είναι για παράδειγμα τα κουφώματα, τα διαχωριστικά και τα πλακάκια του πατώματος.

Βεβαίως υπάρχουν αρκετά άλλα πράγματα τα οποία απαιτούν αλλαγή και συντήρησή, και κυρίως οι τομείς του χώρου οι οποίοι εξασφαλίζουν ασφαλή και ευχάριστη διαβίωση, όπως για παράδειγμα τα υδραυλικά, τα ηλεκτρολογικά, και άλλα φθαρμένα στοιχεία της οικίας, όπως μερικά πλακάκια.

 

Τι να διατηρήσεις από το Σπίτι

 

Ξύλινα Κουφώματα

Αδιαμφησβήτητα τα παλιά ξύλινα κουφώματα προσδίδουν ένα διαφορετικό ύφος στο σπίτι.

Μια καλή ιδέα λοιπόν είναι να τα διατηρήσεις, και να τα μετατρέψεις σε ενεργειακά. Έτσι, θα έχεις όλα τα οφέλη- καλή μόνωση παραθύρων και την αίγλη των παλιών κουφωμάτων, και όλα αυτά, με λιγότερο κόστος (τις περισσότερες φορές) μειώνοντας επίσης το πλήθος των μπάζων.

Τα ξύλινα κουφώματα έχουν και άλλα πολλά προτερήματα- είναι πολύ ανθεκτικά, και προσφέρουν πολλή αντοχή.

Μια καλή συντήρηση των κουφωμάτων αυτών, η οποία θα προσφέρει την πλήρη λειτουργικότητά τους, είναι η επισκευή των μηχανισμών κίνησης και κλεισίματος και η αντικατάσταση των περιμετρικών μηχανισμών.

Με την μετατροπή των ξύλινων κουφωμάτων αλλά και των τζαμιών σε ενεργειακά, εξασφαλίζεις επιπλέον στεγανοποίηση, θερμομόνωση και καλύτερη διατήρηση θερμότητας μέσα στο σπίτι.

Διαχωριστικά 

Μία δυστυχώς συχνή παρανόηση είναι ότι τα διαχωριστικά (κυρίως στα πολύ παλιά, πέτρινα σπίτια) μικραίνουν τον χώρο.

Αυτό φυσικά, είναι λάθος- τα διαχωριστικά αντιθέτως, προσφέρουν μια πολύ έξυπνη και καλή κατανομή του χώρου.

Βοηθώντας όχι μόνο στην κατανομή των δωματίων αλλά και στην καλύτερη και πιο ευχάριστη και εύκολη διακόσμηση στη συνέχεια.

Αν δεν σου αρέσουν τα διαχωριστικά από την άλλη, μπορείς αντί να τα γκρεμίσεις, να τα αλλάξεις, και να τα μετατρέψεις και να τα εκσυγχρονίσεις με μία άλλη κατασκευή.

Για παράδειγμα, από γυψοσανίδα, προσδίδοντάς τους έναν τελείως διαφορετικό τόνο, και αλλάζοντας το ύφος όλου του δωματίου και συνεπώς όλου του σπιτιού, ενώ παράλληλα είναι πολύ χρήσιμα.

Πάτωμα – Πλακάκια 

Πριν σκεφτείς την αντικατάσταση των πλακακιών- είτε του πατώματος, είτε των πάγκων της κουζίνας ή  και του μπάνιου για παράδειγμά, θα ήταν καλό να κοιτάξεις αν είναι ακόμα λειτουργικά.

Τα πλακάκια των παλιότερων σπιτιών (τις περισσότερες φορές) έχουν φτιαχτεί από αρκετά καλές, ανθεκτικές πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα πέτρα, μάρμαρο, και λοιπά.

Αντί λοιπόν να ξοδέψεις περισσότερα χρήματα και να παράγεις περισσότερα μπάζα για την αντικατάστασή τους, αναλογίσου απλά την συντήρησή τους.

Ένα απλό τρίξιμο και γυάλισμα είναι αρκετά για να διορθώσουν οποιαδήποτε ατέλεια στο πάτωμα και στους πάγκους, και να τους κάνουν όχι μόνο πλήρως λειτουργικούς αλλά και ωραία.

 

Τι να αλλάξεις στο Σπίτι

 

Προφανώς και το πιο σημαντικό ερώτημα για την συντήρηση ενός παλιού σπιτιού, είναι το τι πραγματικά χρειάζεται αλλαγή. Εφόσον είπαμε ποια στοιχεία του ακινήτου θα ήταν καλό να διατηρήσουμε, ποια τελικά είναι αυτά που χρειάζονται όντως αντικατάσταση;

Αντικατάσταση χρειάζονται όλα τα στοιχεία τα οποία δεν είναι πλέον τόσο ασφαλή, εύχρηστα και υγιεινά. Για παράδειγμα,  τα πιο σημαντικά μέρη του σπιτιού που χρειάζονται αδιαμφησβήτητα αντικατάσταση είναι:

Υδραυλικά

Εδώ δεν είναι μόνο θέμα γενικής αναμόρφωσης, αλλά υγιεινής και λειτουργικότητας πάνω από όλα.

Η αντικατάσταση των υδραυλικών εγκαταστάσεων θα ήταν καλό να γίνει όσο πιο νωρίς είναι δυνατό στη σειρά των διαδικασιών, μιας και είναι πολύ σημαντικό έργο.

Η αντικατάσταση των υδραυλικών θα σου προσφέρει ξεγνοιασιά, και σίγουρα μια διαμονή χωρίς βλάβες, προβλήματα και δυσλειτουργίες στο μέλλον.

Ηλεκτρολογικά 

Η ανανέωση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, όπως και των υδραυλικών, είναι επίσης ένα από τα πιο σημαντικά έργα στην όλη διαδικασία, και έχουν σημαντική προτεραιότητα.

Η ανανέωση τους από νωρίς θα σου προσφέρει σιγουριά και ξεγνοιασιά, μιας και η περίπτωση να αντιμετωπίσεις ηλεκτρολογικά προβλήματα κατά την διάρκεια της μελλοντικής σου διανομής στο καινούριο σου σπίτι είναι μηδαμινή.

Επίσης, η αλλαγή των ηλεκτρολογικών σου δίνει παραπάνω ευκαιρίες για διακόσμηση, αφού μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε αμέτρητα φωτιστικά από μία μεγάλη γκάμα, για κάθε λαμπτήρα του σπιτιού σου.

Φθαρμένα Πλακάκια

Όσο καλή ιδέα είναι η διατήρηση των πλακακιών όταν αυτά είναι σε καλή κατάσταση, τόσο κακή είναι και η διατήρησή τους όταν είναι φθαρμένα.

Προφανώς κανείς δεν θέλει ελλαττωματικά πλακάκια πατώματος, κουζίνας ή μπάνιου. Η καλύτερη λύση σε αυτό το πρόβλημα θα ήταν η αντικατάσταση μόνο των φθαρμένων πλακακιών, με καινούρια, με vintage ύφος, ίδιο ή τουλάχιστον παρόμοιο με αυτά που έχει ήδη το σπίτι.

Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσεις το κόστος και τα μπάζα, διατηρώντας το ύφος και την ταυτότητα του παλιού, παραδοσιακού σπιτιού. Αν πάλι θες να αντικαταστήσεις όλα τα πλακάκια, κανένα πρόβλημα.

Η διαδικασία μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα, όμως γι’ αυτό υπάρχουν εταιρίες ανακαινίσεων που μπορούν να βοηθήσουν.

 

Ποιες είναι ακριβώς οι διαδικασίες τις αναμόρφωσης;

 

Ποιες είναι ακριβώς οι διαδικασίες τις αναμόρφωσης;

Ποιες είναι ακριβώς οι διαδικασίες τις αναμόρφωσης;

Χωρίς καμία αμφιβολία η ανακαίνιση ενός σπιτιού είναι ένα περίπλοκο και δύσκολο έργο, το οποίο σίγουρα απαιτεί πολλή δουλειά, προσοχή και αφοσίωση.

Αν δεν δώσεις όση προσοχή και επιμέλεια απαιτείται, το έργο σου και η δουλειά σου μπορούν εύκολα να ακυρωθούν και να αποδειχθούν μάταια.

Αν δεν είσαι σίγουρος λοιπόν πως μπορείς με βεβαιότητα να κάνεις ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο έργο, θα ήταν καλύτερο να απευθυνθείς σε ένα ειδικό γραφείο.

Έτσι, θα ξέρεις εκ των προτέρων περίπου πόσο καιρό, δουλεία και χρήματα θα χρειαστεί. Επίσης, κατά πάσα πιθανότητα το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αρκετά καλύτερο, πιο λειτουργικό και επαγγελματικό, μιας και ασχολούνται  επαγγελματίες.

Οι κύριες δουλείες και εργασίες είναι οι εξής:

  1. Έλεγχος ανθεκτικότητας/ τρωτότητας του κτηρίου και των θεμελίων
  2. Έλεγχος και εν δυνάμει συντήρηση μονώσεων και στεγών, υπογείων, θεμελίων και δαπέδων καθώς και υδρορροών- έλεγχος για πιθανή υγρασία
  3. Έλεγχος και εν δυνάμει συντήρηση θερμομόνωσης, ηχομόνωσης υγρομόνωσης
  4. Εγκατάσταση οικολογικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  5. Χρήση νέων και οικολογικών υλικών, το οποίο θα μειώσει και το κόστος του συνολικού έργου
  6. Μετατροπή παλαιών ξύλινων κουφωμάτων σε ενεργειακά, μετατροπή τζαμιών σε ενεργειακά επίσης
  7. Συντήρηση ή/και ανανέωση πλακακιών δαπέδου, πάγκων κουζίνας και μπάνιου
  8. Εγκατάσταση λαμπτήρων νέας τεχνολογίας (για παράδειγμα LEDε μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση)
  9. Χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας (για παράδειγμα φωτοβολταϊκά συστήματα, ηλιακοί θερμοσίφωνες)

Φυσικά όλα τα προαναφερόμενα (και ό,τι άλλη δουλεία χρειάζεται) θα ήταν καλό να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι τόσο λειτουργικό όσο και αισθητικό.

Κάτι το οποίο δεν πρέπει σίγουρα να αγνοήσεις, αφού είναι πολύ σημαντικό, είναι η έγκριση όλων αυτών των ανανεώσεων, αποκαταστάσεων και (ανα)κατασκευών από μια εταιρεία ανακαινίσεων. Είναι πολύ σημαντικό οι εργασίες αυτές να εγκριθούν, αλλιώς μπορεί να έχεις άσχημες αλλά σημαντικές νομικές συνέπιες. Καλό θα ήταν λοιπόν πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε εργασία ή διαδικασία, να φροντίσεις να έχουν εγκριθεί όλα τα σχέδιά σου.

 

Συχνά λάθη και Παρανοήσεις

 

Η αναμόρφωση ενός παλιού σπιτιού, όπως προαναφέραμε επανειλημμένως παραπάνω, είναι ένα δύσκολο, περίπλοκο και σύνθετο εγχείρημα. Χρειάζεται πολλή προσοχή και επιμέλεια για ένα όμορφο, σωστό αποτέλεσμα.

Δεν είναι σπάνιες ούτε λίγες οι φορές που παρατηρούνται λάθη πριν ή κατά την διάρκεια του έργου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν δυσλειτουργίες ή βλάβες στο σπίτι, ή το έργο να κοστίσει περισσότερο ή να διαρκέσει περισσότερο.

Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να προσέχεις και να αποφύγεις κάποια συγκεκριμένα και συχνά λάθη και παρανοήσεις ώστε να είσαι σίγουρος/η ότι θα έχεις ένα όμορφο και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Για παράδειγμα, ένα από τα συχνότερα αλλά και σημαντικότερα λάθη που παρατηρούνται σε διαδικασίες αναμορφώσεων, είναι η πεποίθηση πως μόνο ένας εργολάβος ή ένας μάστορας αρκεί για ολόκληρη την ανακατασκευή του χώρου.

Αυτό είναι ένα μεγάλο και σοβαρό λάθος, διότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν πολλές ασυνέπειες. Για παράδειγμα  το έργο σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί περισσότερα χρήματα, χρόνο και δουλειά από ότι υπολόγιζες.

Και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο συνιστάται ανεπιφύλακτα ο διορισμός ενός οργανωμένου τεχνικού γραφείου ανακαινίσεων  για τέτοιες δουλείες.

Αναθέτοντας λοιπόν όλη την δουλειά σε ένα γραφείο, θα έχεις εκ των προτέρων έναν συγκεκριμένο και σίγουρο προϋπολογισμό και χρονικό διάστημα εργασιών (τα οποία σπάνια αλλάζουν).

Θα έχεις επίσης ένα λειτουργικό αλλά και αισθητικό αποτέλεσμα, μιας και η δουλειά θα έχει γίνει από έμπειρους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν μελετήσει το έργο και τις διαδικασίες.

Ένα άλλο συχνό λάθος είναι οι ανακριβείς μετρήσεις του χώρου. Λανθασμένες μετρήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, όπως αγορά ανεπαρκών πρώτων υλών και υλικών. Αν δεν είσαι σίγουρος/η αν μπορείς ή αν έχεις μετρήσει τον χώρο σωστά και με ακρίβεια, καλύτερα να αφήσεις αυτή τη δουλειά στα χέρια των ειδικών.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, θα πρέπει να θυμάσαι πως θα πρέπει όλες οι δουλείες, οι πρώτες ύλες και τα υλικά να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο σε ένα σύνολο εργασιών. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις ένα σίγουρα λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Κόστος Αναμόρφωσης

 

Ένα από τα πιο σημαντικά και εύλογα ερωτήματα αυτού του έργου, είναι φυσικά το συνολικό κόστος αυτού. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μέτρησης του κόστος μιας ανακατασκευής (ή και κατασκευής) ενός κτηρίου, είναι €/. Δηλαδή, πόσο κοστίζει (ο μέσος όρος) κάθε τετραγωνικό μέτρο της κατασκευής.

Το κόστος για παράδειγμα μίας εντελώς καινούριας κατασκευής, η οποία ξεκινάει με την κατασκευή των θεμελίων, κοστίζει από 800 μέχρι και 1000€ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό ισχύει για μέσες, αισθητικές και λειτουργικές κατασκευές χωρίς υπερβολές και «περιττές» πολυτέλειες. Φυσικά και η τιμή αυτή θα αλλάζει ανάλογα με την τοποθεσία. Για παράδειγμα μία ίδια δουλεία σε μέρη όπως την Σαντορίνη, το Πήλιο ή την Χαλκιδική θα κοστίζουν αρκετά παραπάνω, περίπου 1250-1500€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Όσον αφορά της ανακαίνισης και τις αποκαταστάσεις, το κόστος κυμαίνεται από 150-400€ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό επίσης εξαρτάται από το μέγεθος του χώρου αλλά και το πλήθος των κατασκευών και επιδιορθώσεων -δηλαδή την αρχική κατάσταση του ακινήτου- που απαιτούνται για μια ολοκληρωμένη ανακατασκευή.

Για παράδειγμα, η αποκατάσταση ενός διαμερίσματος 50 μπορεί να κοστίζει από 50×150=7500€ έως και 50×400=20.000€, με μέση τιμή τα 13.750€.

Μία Επιτυχημένη Ανακαίνιση Παλιού Σπιτιού…

 

Μια επιτυχημένη και ολοκληρωμένη ανακίνηση παλιού χώρου χρειάζεται έναν προϋπολογισμό, ένα πλάνο, προσοχή και επιμέλεια. Αν αποφασίσεις να αποκαταστήσεις την κατοικία σου, θα πρέπει να το κάνεις εξ ολοκλήρου για εσένα και την οικογένεια σου, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσεις όχι μόνο έναν ασφαλές και λειτουργικό αλλά και όμορφο και αισθητικό χώρο για να μείνεις εσύ με ή χωρίς την οικογένειά σου.

Θα πρέπει λοιπόν να κάνεις μία επιτυχημένη ανακαίνιση, έτσι ώστε να μπορείς να μείνεις στον χώρο με ασφάλεια και για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χρειάζεται να υποχρεώνεσαι πληρώνεις κάθε τόσο χρήματα σε επισκευές, οι οποίες είναι προσωρινές λύσης.

Και να θυμάσαι, αν έχεις στην κατοχή σου μία παλιά μονοκατοικία ή ένα παλιό διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία, καιρός είναι να το ανακαινίσεις.

Θα αποκτήσεις λοιπόν έναν όμορφο και λειτουργικό χώρο ο οποίος αδιαμφησβήτητα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μια καινούρια κατασκευή ή ένα μοντέρνο σπίτι.

Μια επιτυχημένη ανακίνηση λοιπόν, ενός παλιού σπιτιού. Θα σου προσφέρει ακριβώς αυτό που θέλεις και χρειάζεσαι, ενώ είναι μια αρκετά πιο οικονομική και γρήγορη λύση από την κατασκευή ενός εντελώς καινούριου ακινήτου.

 

Ανακαίνιση Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης για την Αναβάθμιση του Σπιτιού σας