Κατά την ανακαίνιση σπιτιού Θεσσαλονίκη, πολύ συχνά αλλάζει ολόκληρη η διαρρύθμιση του ακινήτου. Μια σημαντική αλλαγή είναι η ένωση δύο διαφορετικών χώρων με το ρίξιμο κάποιου τοίχου. Ωστόσο, το μέγεθος της εργασίας αυτής είναι μεγάλο και είναι σίγουρο πως θα έχετε πολλές απορίες σχετικά με αυτήν.

Αρχικά, για το ρίξιμο τοίχου το κόστος είναι αρκετά οικονομικό κι έτσι δεν θα ανεβάσει πολύ το συνολικό κόστος της ανακαίνισής σας.

Σε αυτό το άρθρο, σας δίνουμε όλα τα κομμάτια που πρέπει να προσέξετε κατά το γκρέμισμα ενός εσωτερικού τοίχου.

#1 Έκδοση Οικοδομικής Άδειας

Για το ρίξιμο τοίχου το κόστος μπορεί να γίνει λίγο πιο υψηλό, επειδή απαιτεί την έκδοση οικοδομικής άδειας από την πολεοδομία. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορείτε να ξεκινήσετε ένα τέτοιο έργο χωρίς άδεια. Ο μηχανικός που θα ασχοληθεί με την ανακαίνιση θα σας ενημερώσει για τα έγγραφα που πρέπει να συλλέξετε για την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Στη συνέχεια, θα αναλάβει ο ίδιος να επισκεφτεί την πολεοδομία για να ξεκινήσει το έργο.

Η ύπαρξη της άδειας σας προστατεύει πως κάποιο πιθανό πρόστιμο της αστυνομίας. Το ρίξιμο τοίχου προκαλεί αρκετή φασαρία που μπορεί να ενοχλήσει τους γείτονές σας. Έτσι, αν γίνει καταγγελία θα είστε απολύτως καλυμμένοι. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση κάποιου εργατικού ατυχήματος.

#2 Στατικότητα του Ακινήτου

Μια από τις πρώτες εύλογες απορίες είναι εάν το γκρέμισμα κάποιου εσωτερικού τοίχου θα επηρεάσει την στατικότητα του κτιρίου. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι απλή και για το λόγο αυτό απαιτείται η έμπειρη γνώμη ενός μηχανικού. Γενικά, οι τοίχοι από σκυρόδεμα με κολώνες και δοκάρια δεν συμβάλλουν στη μείωση της στατικότητας του ακινήτου. Ωστόσο, σε παλιά κτίρια πολλά προβλήματα της τοιχοποιίας θα περάσουν στον υπόλοιπο σκελετό, αν αφαιρεθεί ο τοίχος. Αυτό είναι κάτι που μόνο ένας εξειδικευμένος τεχνικός μπορεί να το διαπιστώσει.

#3 Επανεγκατάσταση των Υδραυλικών και Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων

Για το ρίξιμο τοίχου το κόστος περιλαμβάνει και όλες τις εργασίες που προκύπτουν μετά από το γκρέμισμα. Μια από αυτές είναι η επανεγκατάσταση των υδραυλικών σωληνώσεων και την ηλεκτρολογικών δικτύων. Εφόσον πρόκειται για έναν εσωτερικό τοίχο, είναι πιθανό πως στο εσωτερικό του περνούν σωληνώσεις για την θέρμανση και καλώδια ρεύματος που καταλήγουν σε πρίζες.

Για να εγκατασταθούν ξανά αυτά, αλλά και για να κρυφτούν, συνήθως χτίζεται μια κολώνα ή ένα δοκάρι από γυψοσανίδα. Αυτός είναι ένα απλός και οικονομικός τρόπος για να καλυφθούν όλα όσα ήταν ήδη κρυμμένα μέσα στον τοίχο. Κατά το γκρέμισμα του τοίχοι, πρέπει να είναι κλειστή η παροχή του ηλεκτρικού για να αποφευχθούν τα ατυχήματα. Ωστόσο, η παροχή του νερού πρέπει να παραμείνει ανοιχτή για να διαπιστώσετε κατευθείαν οποιοδήποτε σπάσιμο στις σωληνώσεις.

#4 Ομαλή Ένωση των Δωματίων

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, μετά από το γκρέμισμα των τοίχων θα δημιουργηθεί μια ανομοιογενής ζώνη μεταξύ των δωματίων. Οι τεχνικοί που θα ασχοληθούν με αυτή την εργασία θα ισιώσουν το δάπεδο και θα εφαρμόσουν το ίδιο υλικό με το υπόλοιπο δάπεδο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρήσετε μια υψομετρική διαφορά μεταξύ των δύο δωματίων. Αυτό θα περιπλέξει λίγο τη διαδικασία, μιας και θα χρειαστεί να έρθουν τα δωμάτια στο ίδιο ύψος. Σε αυτή την περίπτωση, για το ρίξιμο τοίχου το κόστος θα ανέβει.

#5 Προσωπική Ασφάλεια

Πέρα από τη στατικότητα του ακινήτου, υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι παράγοντες που απειλούν την προσωπική σας υγεία και ασφάλεια. Οι τεχνικοί θα σας ενημερώσουν για τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, αν το σπίτι σας είναι αρκετά παλιό και χρονολογείται πριν από τη δεκαετία του 1960 και πριν. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη  η χρήση μάσκας προσώπου και προστατευτικών γαντιών. Οι κατασκευές από εκείνες τις δεκαετίες περιελάμβαναν αμίαντο και ψευδάργυρο, υλικά που είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο.

#6 Διάφορα Μερεμέτια που Προκύπτουν

Για το ρίξιμο τοίχου το κόστος περιλαμβάνει και διάφορα άλλα μερεμέτια που προκύπτουν. Εκτός από το κενό στο πάτωμα, το γκρέμισμα του τοίχου δημιουργεί ανομοιογένειες και στους τοίχους που επικοινωνούσαν μαζί τους. Οι τεχνικοί θα ισιώσουν τους τοίχους, θα τους προετοιμάσουν, και θα τους βάψουν, ανάλογα με το χρώμα της επιλογής σας.

Ένα ακόμα σημαντικό μερεμέτι είναι τα μπάζα που θα βγουν από το ρίξιμο του τοίχου. Ο μηχανικός που θα αναλάβει το έργο θα φροντίσει να νοικιάσει έναν κάδο για τα μπάζα, αρκετά μεγάλο για τις ανάγκες τις κάθε περίπτωσης.

 

Για το ρίξιμο τοίχου το κόστος κυμαίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σπιτιού. Σε κάθε περίπτωση όμως, η εργασία αυτή θα πρέπει να γίνει μετά από συνεννόηση με έναν εξειδικευμένο μηχανικό. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε.

 

 

Εξωτερική Ανακαίνιση Σπιτιού Θεσσαλονίκη – Τι Περιλαμβάνει