Είναι γνωστό, πως μια ανακαίνιση , ειδικά στην Θεσσαλονίκη, δεν είναι απλό πράγμα. Αν μένετε στην Θεσσαλονίκη, τότε είστε σίγουρα εξοικειωμένοι με τον όρο «μπάνιο μινιατούρα».

Είναι γεγονός , πως πολλά παλιά σπίτια έχουν ανακαινισθεί και εκμοντερνιστεί τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά είναι δύσκολο, χρονοβόρο και ακριβό να αλλάξει κανείς ολόκληρη την αρχιτεκτονική και διαρρύθμισή ενός σπιτιού.

Συνεπώς πρέπει κανείς να γνωρίζει πως να ανακαινίσει εργονομικά αλλά και χωρίς μεγάλο κόστος ένα σπίτι και συγκεκριμένα το μπάνιο του που ίσως να μην υπερβαίνει τα δύο τετραγωνικά μέτρα.

Ας λάβουμε υπόψιν μας λοιπόν τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου μπάνιου. Πιθανότατα το ταβάνι δεν θα ξεπερνά τα 3 μέτρα και, η διαρρύθμιση του δωματίου σε σχέση με την πόρτα ίσως να μην είναι πρακτική.

Μπορεί η μπανιέρα να είναι πολύ μεγάλη για τον χώρο. Το αποτέλεσμα είναι μπαίνοντας στο μπάνιο να μην έχουμε την άνεση να κινηθούμε , ούτε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες μας. Πώς λοιπόν αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα;

Αρχικά, πρέπει να μετρήσετε τις ακριβείς διαστάσεις του δωματίου. Στη συνέχεια πρέπει να αποφασίσετε τί ακριβώς δεν σας εξυπηρετεί πλέον. Η πιο εύκολη λύση είναι να αντικαταστήσουμε τη μπανιέρα με μια ντουζιέρα γωνιακή.

Πλέον δεν είναι διαδεδομένα τα αφρόλουτρα, καθώς είναι χρονοβόρα και δεν ταιριάζουν με τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής των περισσότερων ανθρώπων. Αυτό καθιστά τις μπανιέρες να είναι ένα πράγμα του παρελθόντος που ίσως πρέπει να φύγει.

Η επιλογή της σωστής ντουζιέρας είναι άλλη υπόθεση.

Υπάρχουν πολλά είδη ντουζιέρας, πολλά σχέδια που είναι φτιαγμένες από πολλά διαφορετικά υλικά. Μια από τις επιλογές σας είναι δίσκος ντους από τούβλο, από κεραμικά πλακίδια, από ακρυλικό ή και χάλυβα.

Έπειτα  τα τοιχώματα της ντουζιέρας θα μπορούσαν να είναι από πλακάκι, αλλά και από ειδικό γυαλί.

Ίσως πόρτες ταλάντευσης να σας εξυπηρετούν, καθώς είναι σε προσιτή τιμή. Κάτι που σίγουρα θα σας βοηθήσει στην επιλογή ντουζιέρας είναι πως σε μικρούς χώρους εξυπηρετούν καλύτερα ντουζιέρες που έχουν σχεδιαστεί γραμμικά, χωρίς πολλές καμπύλες, καθώς αυτές χρησιμοποιούν πολύ χώρο. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείτε αλλά αν έχετε επιλέξει τι θα κάνετε με τα παραπάνω είστε σίγουρα σε μια καλή αρχή.

Το επόμενο βήμα είναι να εξετάσετε τον νεροχύτη σας. Αρχικά σκεφτείτε αν προτιμάτε νεροχύτη ή νιπτήρα. Και οι δύο επιλογές είναι καλές αλλά εξαρτάται από το προσωπικό σας γούστο και το αν σας το επιτρέπει ο χώρος σας το τί θα διαλέξετε. Πιθανότατα θα χρειάζεται όμως ο νιπτήρας ή νεροχύτης σας να αντικατασταθεί από μια πιο μοντέρνα εκδοχή του.

Εάν δεν μπορείτε να αλλάξετε θέση τον νεροχύτη λόγω των σωληνώσεων τότε αντικαταστήστε τον με ένα πιο εξυπηρετικό για εσάς. Φυσικά πρέπει να επιλέξετε έναν νεροχύτη ο οποίος είναι σε χρωματική και αρχιτεκτονική αρμονία με τη ντουζιέρα σας. Ένας νεροχύτης με απλή τετράγωνη ή ορθογώνια παραλληλόγραμμη σχεδίαση ίσως να είναι καλύτερη επιλογή για ένα μικρό μπάνιο, καθώς αυτά είναι σχήματα που βολεύουν στη καθημερινότητα και στη χρήση.

Ο περισσότερος κόσμος έχει καλάθι ρούχων και πλυντήρια ή και στεγνωτήρια στο μπάνιο του. Και τα τρία πιάνουν σίγουρα πολύ χώρο σε ένα μπάνιο. Η καλύτερη επιλογή είναι να τα αντικαταστήσετε με μικρότερα και πιο πρακτικά εναλλακτικά τους. Μια άλλη επιλογή είναι να αντικαταστήσετε το πλυντήριό σας με ένα tumb.

Υπάρχουν κι άλλες επιλογές που είναι μικρές και θα σας εξυπηρετήσουν. Με λίγη έρευνα και ερωτήσεις σε ειδικούς θα επιλέξετε σίγουρα το ιδανικό μοντέλο για εσάς. Φυσικά εάν έχετε τον χώρο στο υπόλοιπο σπίτι, θα μπορούσατε να τα μεταφέρετε τα μηχανήματα αυτά σε ένα άλλο δωμάτιο. Έτσι θα εξοικονομήσετε ακόμα περισσότερο χώρο.

Συνεχίζοντας, μπορείτε να εμπνευστείτε από φωτογραφίες σε περιοδικά ή σε οποιαδήποτε διαδικτυακή πλατφόρμα χρησιμοποιείτε. Αποφασίστε τα χρώματα και το υλικό που προτιμάτε για το μπάνιο σας. Τώρα καλό θα ήταν να πάτε σε ένα κατάστημα με υδραυλικά εξαρτήματα και να επιλέξετε ποια θα αγοράσετε.

Αυτή είναι μια σοβαρή διαδικασία καθώς πρέπει να έχετε κάνει έρευνα , ή και ίσως να έχετε συμβουλευτεί κάποιον εκ των προτέρων ώστε να μην αγοράσετε προϊόντα που θα αχρηστευθούν.

Αφού τα έχετε κάνει αυτά, σκεφτείτε πώς θα διακοσμήσετε τον χώρο. Για να φαίνεται ένα δωμάτιο μεγαλύτερο από ότι είναι δεν φτάνει μόνο να έχετε εργονομία αλλά και έξυπνη διακόσμηση. Πώς λοιπόν μπορείτε με τη διακόσμηση που θα κάνετε να δώσετε την ψευδαίσθηση ότι το μπάνιο σας είναι μεγαλύτερο ;

Γενικά οι μεγάλοι καθρέπτες δίνουν την εντύπωση ότι ένα δωμάτιο είναι πιο ευρύχωρο από ότι είναι πραγματικά. Επιπλέον η επιλογή των χρωμάτων που θα κάνετε είναι σίγουρα ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες.  Επιλέγοντας σκούρα χρώματα δίνετε την εντύπωση ότι το δωμάτιο είναι κλειστό,  μικρό και χωρίς φως. Εάν επιλέξετε όμως ανοιχτά χρώματα δίνετε την εντύπωση ότι το δωμάτιο είναι μεγαλύτερο, φωτεινό και ευδιάθετο.

Στα πιο ευχάριστα χρώματα για μπάνιο ανήκουν τα παστέλ, καθώς είναι φωτεινά, ζωηρά και χαριτωμένα. Οποιοδήποτε θερμό και ανοιχτό σε απόχρωση χρώμα ταιριάζει σε ένα μικρό μπάνιο, καθώς αυτά είναι χρώματα που «ανοίγουν» έναν χώρο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ματ, σκούρα και ψυχρά χρώματα, καθώς αυτά δεν θα πετύχουν το σκοπό σας.

Συμπληρωματικός παράγοντας του χρώματος του μπάνιου σας είναι και ο φωτισμός που θα επιλέξετε. Ένας ψυχρός φωτισμός όπως αυτός των λαμπών φθορίου είναι μια κακή επιλογή. Αυτός ο φωτισμός θα τονίσει το μικρό μέγεθος του μπάνιου αλλά και ταυτόχρονα θα τονίσει και τις ατέλειες στο χώρο αλλά και πάνω σας.

Η επιλογή ενός φωτισμού θερμού αλλά ταυτόχρονα ανοιχτού, όχι ακριβώς κίτρινου, είναι ιδανική για το μικρό σας μπάνιο. Αυτός είναι ένας φωτισμός που θα ζεσταίνει τον χώρο και θα δίνει μια θετική αύρα. Ταυτόχρονα ο ζεστός αυτός φωτισμός θα κρύβει τις ατέλειες στον χώρο σας, αν υπάρχουν.

Για να εξοικονομήσετε και χρήματα μπορείτε να αγοράσετε λάμπες LED, καθώς είναι φθηνές και δεν καίνε σχεδόν καθόλου ρεύμα. Επιπλέον πολλές φορές οι λάμπες LED έχουν πιο ισχυρό φωτισμό από τις κλασσικές λάμπες.

Άλλος ένας τρόπος να δώσετε διάσταση στο μπάνιο μινιατούρα είναι να χρησιμοποιήσετε κρυφό φωτισμό. Τοποθετώντας λάμπες πίσω από επιφάνειες και έπιπλα έτσι ώστε να δημιουργήσουν έναν ήπιο φωτισμό, θα δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση ότι τα έπιπλά σας είναι μεγάλα. Φυσικά ο φωτισμός των λαμπών αυτών θα είναι συμπληρωματικός στον κύριο φωτισμό του μπάνιου.

Εάν έχετε πολλά εργαλεία υδραυλικά, και μικροπράγματα μπάνιου, όπως νεσεσέρ, καλλυντικά, σαμπουάν, αφρόλουτρα, και τα συναφή, τότε καλό είναι να βρείτε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους για αυτά. Έτσι δεν θα πιάνουν χώρο και δεν θα κάνουν το μπάνιο σας να φαίνεται ακατάστατο.

Κάτι ακόμα πιο σημαντικό είναι η διακόσμηση που θα κάνετε να είναι λειτουργική. Δηλαδή να αγοράσετε έπιπλα που να ομορφαίνουν τον χώρο σας αλλά και ταυτόχρονα να εξυπηρετούν παραπάνω από έναν σκοπό. Για παράδειγμα, μια κρεμάστρα για πετσέτες που ταυτόχρονα τις ζεσταίνει. Ή ένα έπιπλο με ράφια που έχει καθρέπτη για να ετοιμάζεστε. Πάνω σε αυτό το έπιπλο μπορείτε να έχετε δοχεία για τα καλλυντικά σας και τα προϊόντα της προσωπικής σας υγιεινής.

Αυτό που πρέπει να σκεφτείτε μετά είναι το φινίρισμα του μπάνιου. Καθώς είναι ένα δωμάτιο με πολλή υγρασία που υπόκειται μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας καθημερινά, αυτό είναι ένα βήμα που πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας. Καλές επιλογές θα ήταν ανθεκτικές στην υγρασία ταπετσαρίες, η χρήση κεραμικών πλακακιών, μια αδιάβροχη βαφή και πλαστικά πλαίσια. Ένα επιπλέον καλό υλικό για μπάνιο είναι το κεραμίδι, καθώς είναι ανθεκτικό γενικά αλλά και στην υγρασία.

Ένα άλλο κόλπο για να κάνετε το μπάνιο να φαίνεται μεγαλύτερο από ότι είναι, είναι να χρησιμοποιήσετε μικρά πλακάκια αντί για μεγάλα. Η χρήση λίγων αλλά μεγάλων πλακακιών θα τονίσει πόσο λίγων τετραγωνικών μέτρων είναι στ’ αλήθεια στο μπάνιο σας.

Για να επιτύχετε έναν εργονομικό σχεδιασμό για το μπάνιο σας οφείλετε να εκμεταλλευτείτε την γεωμετρία. Με τις σωστές μετρήσεις και τους κατάλληλους υπολογισμούς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε πιθανό εκατοστό του μπάνιου σας. Υπολογίζοντας με ακρίβεια και μεθοδικότητα τον χώρο σας και τα έπιπλα και μηχανήματα που θέλετε να τοποθετήσετε σε αυτόν θα εξοικονομήσετε περισσότερο χώρο. Επιπλέον θα μπορέσετε να δημιουργήσετε την εντύπωση, το οπτικό εφέ, ότι ο χώρος είναι μεγάλος και πως όλα χωράνε τέλεια για αυτόν τον λόγο.

Συνοψίζοντας, η ανακαίνιση και η διακόσμηση ενός μπάνιου μινιατούρα είναι μια διαδικασία που θέλει πολλούς υπολογισμούς και έξυπνες κινήσεις. Έτσι μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί τον χώρο και να τον κάνει εργονομικό και όμορφο ταυτόχρονα. Με τις σωστές μετρήσεις, την χρήση γεωμετρικών γνώσεων, την γενική έρευνα αλλά και το αρχιτεκτονικό γούστο του, ο καθένας μπορεί να μετατρέψει ένα όχι και τόσο όμορφο, μικρό μπάνιο, σε ένα εύκολο στη χρήση, μοντέρνο και καλαίσθητο χώρο.