Ανανέωση σπιτιού Θεσσαλονίκη παίρνοντας έμπνευση από τις παρακάτω 9 πανέμορφες ιδέες διακόσμησης και αναδιαμόρφωσης που σας προτείνουμε. Το σαλόνι αποτελεί δίχως αμφιβολία άλλωστε τον χώρο μέσα στον οποίο συγκεντρώνονται όλα τα μέλη της οικογένειας και που χαλαρώνετε περνώντας όμορφα και διασκεδαστικά τον χρόνο σας με τους συγγενείς και φίλους σας. Σημαντικό είναι επομένως να νιώθετε άνετα, χαλαροί και γεμάτοι ηρεμία μέσα στον χώρο αυτό του σπιτιού σας.

Πάρτε επομένως ιδέες και ανανεώστε δημιουργικά και αποδοτικά και το δικό σας σαλόνι δημιουργώντας ένα χαλαρό και φιλόξενο χώρο για εσάς, την οικογένεια σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Πρώτη ιδέα για να ανανεώσετε το σαλόνι σας:  Η κατάλληλη επιλογή καναπέ

Ο καναπές είναι το βασικό και το κεντρικό κομμάτι ενός σαλονιού. Αποτελεί τον πυρήνα του καθιστικού σας για αυτό και είναι σημαντικό να μην παραμελήσετε να δώσετε την πρέπουσα σημασία στην επιλογή του κατάλληλου για το σαλόνι σας καναπέ. Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να φέρει είναι να είναι αναπαυτικός και να σας βολεύει στο να κάθεστε, να βλέπετε τηλεόραση και ταινίες, να ξαπλώνετε άνετα, να χαλαρώνετε και φυσικά ακόμα και να κοιμάστε.

Η επιλογή του θα γίνει και με βάση τον διαθέσιμο χώρο σας και με γνώμονα να ενσωματωθεί στο χώρο πρακτικά και λειτουργικά και όχι να τον κλείνει και να δυσκολεύει τις κινήσεις σας. Η ποικιλία σε καναπέδες από διάφορες εταιρείες είναι αναρίθμητες. Κλασικού τύπου, σε σχήμα γωνιάς, διθέσιος και πολλές ακόμη επιλογές. Θα σας συμβουλεύαμε για παραπάνω εξοικονόμηση χώρου και για λόγους αποθήκευσης να επιλέξετε έναν καναπέ με εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο. Φυσικά αυτό εξαρτάται από τις δικές σας ανάγκες αλλά μια τέτοια επιλογή σίγουρα θα σας φάνει χρήσιμη.

Τέλος, αν έχετε ήδη έναν άνετο και όμορφο καναπέ μπορείτε να επενδύσετε στην ανανέωση του επιλέγοντας σε όμορφα χρώματα και σε διαφορετικές υφές ριχτάρια και μαξιλάρια. Ενισχύστε τον με μερικά μαξιλάρια σε floral σχέδια ή σε γήινους τόνους, ανάλογα με την υπόλοιπη διακόσμηση του σαλονιού σας και δώστε του άμεσα έξτρα στιλ και άνεση.

Δεύτερη ιδέα για να ανανεώσετε το σαλόνι σας:  Αλλάξτε την διαρρύθμιση των επίπλων σας

Η αλλαγή της διαρρύθμισης των επίπλων στο σαλόνι σας αποτελεί μια εξαιρετική ιδέα ώστε να το ανανεώσετε άμεσα, εύκολα και το βασικότερο όλων χωρίς κανένα κόστος. Μπορεί να σας κουράζει ή να σας προκαλεί σύγχυση η ιδέα του να μεταφέρετε τα έπιπλα σας αλλά πιστέψτε μας το τελικό αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.

Αρχικά αλλάξτε θέση στον καναπέ και στο τραπεζάκι του σαλονιού σας. Η αλλαγή απλά μια πλευράς μπορεί να φέρει και άλλον αέρα στο χώρο. Επιθυμείτε ισορροπία μέσω της τοποθέτησης των επίπλων καθώς αυτό αποτελεί και τον σημαντικότερο παράγοντα για την καλύτερη διακόσμηση κάθε χώρου. Τοποθετήστε τις πολυθρόνες σας κοντά με το τραπέζι και τον καναπέ ώστε όταν έρχονται οι καλεσμένοι σας  να βρίσκεστε όλοι κοντά για να κουβεντιάζετε. Γενικότερα επειδή κάθε σαλόνι είναι διαφορετικό βασική συμβουλή μας είναι να πειραματιστείτε με την αλλαγή της διαρρύθμισης των επίπλων σας. Έτσι θα ανακαλύψετε νέες προοπτικές και θα φέρετε φρέσκο αέρα στον χώρο. Στην διαδικασία αυτήν θα πρέπει να λάβετε υπόψη το μέγεθος και την τοποθέτηση και των μικροεπίπλων σας.

Τέλος, όταν οργανώνετε την διαρρύθμιση των επίπλων στο σαλόνι σας σημαντικός παράγοντας και μέλημα σας θα πρέπει να είναι η ροή της κυκλοφορίας. Οι καλεσμένοι σας δεν πρέπει να σκοντάφτουν στα έπιπλα ή να δυσκολεύονται να κινηθούν μέσα στο σαλόνι σας. Δημιουργήστε λοιπόν μια διαδρομή ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να περπατούν άνετα και εύκολα.

Τρίτη ιδέα: Αλλαγή του δαπέδου του σαλονιού σας

Η αλλαγή στο δάπεδο του σαλονιού σας σαφώς και συνιστά μια μεγάλη αλλαγή και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ανακαίνισης. Παρόλα αυτά αποτελεί μια πολύ έξυπνη και παραγωγική ιδέα για να ανανεώσετε το σαλόνι, ειδικά αν το σπίτι όπου μένετε σας ανήκει. Αλλάζοντας δάπεδο θα κάνετε τον χώρο να φαίνεται και πιο μεγάλος και πιο μοντέρνος. Καθαριότητα και αρμονία θα ντύσει όλο τον χώρο ενώ σίγουρα θα εκπλαγείτε με την αλλαγή που θα φέρει και στην διάθεση σας.

Αλλάζοντας το στυλ και το χρώμα του δαπέδου θα δημιουργήσετε και διαφορετικές αισθήσεις. Ένας γεωμετρικός σχεδιασμός είναι μια μεγάλη τάση επιλέγοντας πλακάκια ή ένα laminate δάπεδο. Δώστε έμφαση στις αποχρώσεις που θα έχει το δάπεδο σας ώστε να ταιριάζουν αρμόνικα και εύκολα με τον υπόλοιπο χώρο.

Τέταρτη ιδέα: Ήρεμα και απαλά χρώματα ή έντονοι συνδυασμοί

Είναι σημαντικό και ευεργετικό για τη  γενική αισθητική και αρμονία του σαλονιού αλλά και την ψυχολογία σας να επιλέξετε για το σαλόνι σας χρώματα που σας ηρεμούν και όχι που σας προκαλούν ένταση. Τα ανοιχτά χρώματα και οι απαλές αποχρώσεις είναι ιδανικές για ένα σαλόνι, κάνοντας το να είναι φιλόξενο και άνετο. Οι γήινες και απαλές αποχρώσεις ηρεμούν και χαλαρώνουν κάνοντας σας να αποφορτίζεστε στο χώρο αυτό του σπιτιού σας.

Μπορείτε ωστόσο να βάλετε αν σας αρέσει χρώμα στο σαλόνι σας αλλά χωρίς να το παρακάνετε, επιλέγοντας να βάψετε σε έντονο χρώμα μονάχα έναν από τους τοίχους του. Αποχρώσεις του χρυσού και του κίτρινου προσθέτουν πολυτέλεια ενώ συνιστούν μοναδικές επιλογές και από άποψη καλής ενεργείας, δηλαδή φενγκ σούι διότι είναι αποχρώσεις που ζεσταίνουν τον χώρο, κάνοντας τον πιο οικείο και φιλόξενο. Από την άλλη λοιπόν έντονες αποχρώσεις όπως αυτές του μπλε και του πρασίνου μπορούν να δημιουργήσουν ένα ταξιδιάρικο και κοντά στην φύση ύφος. Η τελική επιλογή εξαρτάται από εσάς και τα γούστα σας.

Σε γενικές  γραμμές παρόλα αυτά η αλλαγή των χρωμάτων είναι από τους ευκολότερους, ταχύτερους και οικονομικότερους τρόπους για να αλλάξετε εντελώς το σαλόνι σας. Μια ακόμη ιδέα είναι ο συνδυασμός χρωμάτων και ενός τοίχου ή παραπάνω με ταπετσαρία.  Με την επιλογή μιας όμορφης ταπετσαρίας αλλάζει εύκολα η οπτική του τοίχου. Υπάρχουν ταπετσαρίες σε πολλά σχέδια και χρώματα και με διαφορετικές υφές, ενώ μπορείτε να τυπώσετε και το δικό σας σχέδιο.

Πέμπτη ιδέα: Φωτιστικά και φυσικό φώς

Πολύ συχνά στην διακόσμηση και ανανέωση του σπιτιού μας παραμελούμε ή δεν δίνουμε μεγάλη σημασία στον φωτισμό του σαλονιού μας. Είτε μικρό είτε μεγάλο το σαλόνι μας πρέπει να έχει έναν όμορφο φωτισμό ώστε να είναι λειτουργικό και να αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η αισθητική και η διακόσμηση του. Το σαλόνι λοιπόν, πρέπει να δέχεται άπλετο φως. Αν έχετε μεγάλα παράθυρα και μπαλκονόπορτες μεριμνήστε ώστε να εκμεταλλεύεστε με τον καλύτερο τρόπο το φυσικό φως, τοποθετώντας κατάλληλα τα έπιπλα σας.

Αν το σαλόνι σας δεν έχει πολύ φως προσθέστε παραπάνω φωτιστικά, κεριά και δυνατές λάμπες με μοντέρνο σχεδιασμό. Διακοσμήστε το σαλόνι σας και συγχρόνως προσφέρετε στον χώρο τον πιο αποδοτικό φωτισμό χωρίς να είναι πολύ έντονος και να σας κουράζει καθώς όπως αναφέραμε το σαλόνι θέλουμε να αποπνέει ηρεμία και χαλάρωση. Μπορείτε επίσης να επενδύσετε σε επιδαπέδιους φωτισμούς αλλά και σε Led φώτα που είναι από τις πιο σύγχρονες τάσεις στην διακόσμηση.

Έκτη ιδέα: Μικρές και ζεστές γωνιές

Μια ακόμη πανέμορφη ιδέα για να ανανεώσετε το σαλόνι σας είναι να δημιουργήσετε μικρές και ζεστές γωνιές. Μπορείτε με ένα μικρό τραπεζάκι και ένα vintage φωτιστικό να έχετε αρωματικά κεριά και όμορφα βιβλία και δίπλα μια πολυθρόνα ώστε να χαλαρώνετε διαβάζοντας τα βιβλία σας. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε μια πράσινη γωνιά με μερικά φυτά εσωτερικού χώρου και πουφ και εκεί να χαλαρώνετε παίζοντας επιτραπέζια με τους φίλους σας.

Σκεφτείτε τι θα σας άρεσε να εντάξετε στο σαλόνι σας και κάντε το πράξη. Τέλος, φυσικά και λόγω της εποχής που διανύουμε μπορείτε να δημιουργήσετε στο σαλόνι σας ένα ήρεμο και οργανωμένο home office με βάση το γούστο και τις ανάγκες σας ανανεώνοντας έτσι άμεσα την διάθεση σας αλλά και την παραγωγικότητα σας.

Έβδομη ιδέα: Διακοσμητικές προτάσεις

Είναι σημαντικό να επιλέξτε ένα ενιαίο στυλ διακόσμησης και να ανανεώσετε με βάση αυτό το σαλόνι σας. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η τέλεια αρμονία και ισορροπία στον χώρο. Μια ακόμη ιδέα για να πετύχετε μια ενιαία διακόσμηση στο σαλόνι σας είναι να επενδύσετε σε μια ενιαία χρωματική παλέτα. Τα διακοσμητικά στοιχεία είναι επίσης σημαντικά για αυτό και κάντε επιλογές λιτές και με πρακτική άποψη. Βρείτε λοιπόν το ιδανικό για το σαλόνι σας χαλί που θα το ντύσει και θα το ζεστάνει. Τα χαλιά άλλωστε δίνουν στιλ στο σαλόνι σας και μπορούν να χρησιμεύσουν και ως διαχωριστικά στοιχεία, εφόσον είναι αυτό ενιαίο με την κουζίνα ή την τραπεζαρία σας.

Ωστόσο μην το παρακάνετε με τα χαλιά γιατί μετά θα έχετε έναν φορτωμένο χώρο που θα σας δυσκολεύει και στην καθημερινότητα σας. Επιπλέον, βάλτε έργα τέχνης και πινάκες σε διαφορά σημεία του σαλονιού σας. Τα έργα τέχνης ενισχύουν πολύ το στιλ ενός σαλονιού, εκφράζουν την προσωπικότητα σας και σας δημιουργούν θετικά συναισθήματα. Ένα έργο τέχνης μπορεί στην κυριολεξία να μεταμορφώσει έναν χώρο και να του δώσει τον χαρακτήρα που εσείς θέλετε να δείξετε.

Ελπίζουμε οι παραπάνω ιδέες μας να σας έδωσαν έμπνευση και κίνητρο για να ανανεώσετε το σαλόνι σας. Πολλές φόρες το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να πούμε το ναι και όλα τα άλλα θα ακολουθούσουν. Να έχετε στο μυαλό σας τον κανόνα του «less is more», με την πιο λιτή διακόσμηση να αποτελεί και μια συμβουλή για να πετύχετε και ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Αν πιστεύετε ότι το σαλόνι σας απαιτεί κάτι πιο δραστικό μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία της επιλογής σας και να προβείτε σε μια ανακαίνιση που θα αλλάξει ριζικά το σαλόνι σας.