Η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί ένα σύγχρονο και εξαιρετικά αποδοτικό τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας που μπορεί να εφαρμοστεί σε ανακαίνιση κατοικιών καθώς και σε διαφορά αλλά κτίρια. Μπορεί να έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη τα τελευταία χρόνια αλλά το σύστημα αυτό θέρμανσης έχει τις ρίζες του και πρωτοπαρουσιάστηκε στην αρχαιότητα και πιο συγκεκριμένα κατά την Ρωμαϊκή εποχή όπου και χρησιμοποιούταν με ιδιαίτερη επιτυχία. Αποτελεί αναμφισβήτητα ένα ολοκληρωμένο σύστημα θέρμανσης που σέβεται το περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα ενεργειακής απόδοσης.

Πολύ συχνά ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους ή τις επιχειρήσεις τους εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς λειτουργεί και για το πόσο αποδοτική λύση και επιλογή είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση. Η εξειδίκευση της εταιρείας που θα αναλάβει ένα τέτοιο έργο είναι εξαιρετικά απαραίτητη προκείμενου να σας ενημερώσει λεπτομερώς για το σύστημα αυτό καθώς και για να μελετήσει με επαγγελματισμό τον χώρο σας. Παρακάτω λοιπόν, ετοιμάσαμε για εσάς έναν ολοκληρωμένο κατάλογο με όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την ενδοδαπέδια θέρμανση

Τι είναι η ενδοδαπέδια θέρμανση;

Η ενδοδαπέδια θέρμανση συνιστά τις τελευταίες δεκαετίες τη δημοφιλέστερη εναλλακτική μέθοδο θέρμανσης ενός χώρου έναντι των συμβατικών συστημάτων. Η στροφή όλων μας και η κρατική και ευρωπαϊκή μέριμνα για ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον σπίτι που θα είναι ενεργειακά αποδοτικό χωρίς να καταναλώνει μεγάλα ποσά ενεργείας έφερε ακόμη περισσότερο στο προσκήνιο την ενδοδαπέδια θέρμανση. Με την επιλογή αυτή το δάπεδο της κατοικίας λειτουργεί ταυτόχρονα ως αγωγός και πομπός θερμότητας ή δροσισμού, διαμορφώνοντας ένα ευρείας κλίμακας και μεγάλης επιφάνειας θερμαντικό ή κλιματιστικό σώμα.

Στην ενδοδαπέδια θέρμανση η βασική διάταξη που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού είναι ίδια με αυτή του συμβατικού συστήματος που οι περισσότεροι γνωρίζουν. Δεν τίθεται περιορισμός στην επιλογή της καύσιμης ύλης(πετρέλαιο, ξύλο, υγραέριο κ.α.) η βασική διαφορά είναι ότι οι σωληνώσεις της θέρμανσης τοποθετούνται στο δάπεδο του σπιτιού σε συγκεκριμένη διάταξη με σκοπό να καλυφθούν όσο τον το δυνατόν περισσότερο οι διαθέσιμές επιφάνειες. Η τοποθέτηση και διάταξη αυτή δίνει την δυνατότητα στο σύστημα να κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα στους χώρους του σπιτιού σας.

Οι απώλειες ενέργειας είναι ελάχιστες ενώ επιτυγχάνεται η θέρμανση του χώρου με χαμηλή θερμοκρασία προσαγωγής του νερού. Έτσι εξοικονομείτε ενέργεια καθώς το νερό που κυκλοφορεί στο δάπεδο έχει μια θερμοκρασία από 30 έως 40 °C, μειώνοντας δραστικά το κόστος λειτουργίας της αντλίας θερμότητας καθώς και την κατανάλωση καύσιμης ύλης, πετυχαίνοντας έτσι υψηλά επίπεδα ενεργειακής απόδοσης. Η ενδοδαπέδια θέρμανση καταφέρνει να θερμάνει σταδιακά και ομοιόμορφα το δάπεδο όλου του σπιτιού σας.

Επιπλέον, το σύστημα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης και πιο συγκεκριμένα της αντλίας θερμότητας που χρησιμοποιείται σε αυτήν, είναι συμβατή και με την τη χρήση ηλιακής θερμικής ενέργειας, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την εξοικονόμηση ενέργειας. Ενώ σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα η αντλία στην ενδοδαπέδια θέρμανση δύναται να παράγει και κρύο νερό πράγμα που κάνει εφικτή την ψύξη του χώρου κατά τους θερμούς μήνες. Επομένως, με την τοποθέτηση ενδοδαπέδιας θέρμανσης δεν χρειάζεται να ξοδέψετε χρήματα για να αγοράσετε κλιματιστικό προκειμένου να καλύψετε την ανάγκη δροσισμού του σπιτιού σας κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Τέλος, αναφορικά με τους τύπους συστημάτων ενδοδαπέδιας θέρμανσης που χρησιμοποιούνται αυτοί διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες και με βάση τον τρόπο που παράγεται η θερμότητα που διαχέεται στο χώρο. Αυτά τα συστήματα διακρίνονται σε ηλεκτρικά, όπου χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενέργεια και υδραυλικά, όπου το νερό αφού θερμανθεί στην συνέχεια διαχέεται στο σύστημα της κεντρικής θέρμανσης της οικίας σας.

Πώς λειτουργεί η ενδοδαπέδια θέρμανση;

Η βασική λειτουργία της ενδοδαπέδιας θέρμανσης εστιάζει στην χρήση του δαπέδου ως θερμαντικό σώμα. Οι σωλήνες που τοποθετούνται στο δάπεδο κατανέμουν τη θερμότητα στους χώρους του σπιτιού σας με χαμηλότερη θερμοκρασία νερού προσαγωγής. Η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί ένα σύστημα θέρμανσης που δεν απαιτεί θερμαντικά σώματα, πράγμα που σημαίνει ότι εξοικονομείται χώρος μέσα στην κατοικία σας αλλά και η λειτουργιά του συστήματος αυτού είναι πιο οικονομική σε σχέση με τα άλλα συμβατικά συστήματα.

Η πυκνή και μελετημένη διάστρωση των σωλήνων κοντά στους εξωτερικούς τοίχους αναχαιτίζει το ψύχος, ενώ η αραιότερη διάστρωση τους στο εσωτερικό των δωματίων επιτρέπει την χαμηλότερη μετάδοση θερμικών φορτίων. Οι σωληνώσεις αυτές κατανέμουν τη θερμότητα εκεί όπου είναι απαραίτητο και όχι για παράδειγμα στους εξωτερικούς τοίχους. Χαρακτηρίζονται επίσης για την υψηλή απόδοση τους και με τη χαμηλότερη θερμοκρασία του νερού προσαγωγής.

Επομένως, η λειτουργία του συστήματος αυτού επιτυγχάνει να θερμάνει το δάπεδο σταδιακά και ομοιόμορφα ενώ και ο αέρας θερμαίνεται εξίσου ομαλά  από κάτω προς τα πάνω και έτσι δεν υπάρχει συγκέντρωση της θέρμανσης κοντά στα σώματα. Το θερμό νερό διατρέχει αρμονικά όλο το πάτωμα προσφέροντας σε όλο σας το σπίτι ένα υγιεινό, άνετο και κυρίως θερμοκρασιακά ευχάριστο περιβάλλον.

Επίσης, σε ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης, οι βασικές διατάξεις που εφαρμόζονται είναι παρόμοιες με αυτές των συμβατικών συστημάτων: καυστήρας, λέβητας, κυκλοφορητής, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε καύσιμο (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ). Η βασική διαφορά που φέρει και το αποδοτικότερο αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι οι τελικοί αποδέκτες του ζεστού νερού δεν είναι τα σώματα καλοριφέρ αλλά το ίδιο το δάπεδο, το οποίο λειτουργεί ως θερμαντικό σώμα. Αυτό έχοντας θερμανθεί από κάτω, δια μέσω του συστήματος των σωληνώσεων  μεταφέρει το ζεστό νερό σε όλες του τις επιφάνειες.

Η διαδικασία εγκατάστασης ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης παρουσιάζει όπως αναφέραμε και παραπάνω κοινά σημεία με την εγκατάσταση ενός συμβατικού συστήματος. Η πλήρης μελέτη της εγκατάστασης καθώς και οι ανάγκες του κάθε ιδιοκτήτη αποτελούν την βάση για την σωστή τοποθέτηση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές με βασική προϋπόθεση όλων και ως βασικό στάδιο την αρχική ευθυγράμμιση του δαπέδου με χρήση τσιμεντοκονίας. Οι ειδικές θερμομονωτικές και ηχομονωτικές πλάκες τοποθετούνται πάνω στο μπετόν του δαπέδου και σε όλη του την επιφάνεια. Ένας ενιαίος σωλήνας δικτυωμένου πολυαιθυλενίου υψηλής αντοχής τοποθετείται στέρεα σε όλη την επιφάνεια των πλακών. Το σύστημα πλακών και σωλήνα καλύπτεται με ειδικό θερμομπετόν. Πάνω στο ειδικό θερμομπετόν τοποθετείται το δάπεδο που έχετε επιλέξει με βάση τα  γούστα σας και την αισθητική σας. Αυτό μπορεί να είναι  μάρμαρο, γρανίτης,laminate, ξύλο, πλακάκια κ.ά.

Το φινίρισμα του δαπέδου λοιπόν αποτελεί και το τελευταίο στάδιο της εφαρμογής της ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Δεν υπάρχουν περιορισμοί και οι επιλογές είναι πολλές. Η βασικότερη διαφορά μεταξύ των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κάλυψη του δαπέδου είναι η θερμική αγωγιμότητα του καθένα από αυτά. Για παράδειγμα το μάρμαρο, η πέτρα και το πλακάκι προτιμούνται ιδιαίτερα διότι έχουν υψηλή θερμική αγωγιμότητα και έτσι η θερμότητα μεταφέρεται γρήγορα στην επιφάνεια του δαπέδου και επιπλέον έχουν μεγάλη διάρκεια εκπομπής.

Το κόστος εφαρμογής της ενδοδαπέδιας θέρμανσης

Το κόστος εγκατάστασης της ενδοδαπέδιας θέρμανσης απασχολεί πολλούς ιδιοκτήτες που θέλουν να την εφαρμόσουν στην ανακαίνιση των κατοικιών τους. Η κατασκευή και τοποθέτηση λοιπόν ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι κατά κανόνα ακριβότερη από την κατασκευή ενός συμβατικού συστήματος θέρμανσης, λόγω του κόστους χρήσης του θερμομπετόν και της μόνωσης αυτού. Ωστόσο, το κόστος αυτό αποσβήνεται γρήγορα, εξαιτίας του χαμηλότερου κόστους λειτουργίας του ενδοδαπέδιου συστήματος, σε σχέση με το κόστος των καλοριφέρ, και των μειωμένων εξόδων συντήρησης αυτού.

Το κόστος μπορεί να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντα επιλογής ενδοδαπέδιας θέρμανσης εφόσον κάποιος δεν διαθέτει το απαιτούμενο κεφάλαιο ή δεν σκέφτεται την μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση από την επένδυση αυτή. Όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονισθεί ότι η λειτουργιά της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι αρκετά οικονομικότερη από αυτή του καλοριφέρ. Η ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργεί περίπου 35% οικονομικότερα από τη συμβατική θέρμανση, λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας νερού προσαγωγής στους σωλήνες  Επίσης, παρατηρούνται λιγότερες απώλειες στις σωληνώσεις και στους χώρους της οροφής, των τοίχων και του αερισμού, καθώς δε χρειάζεται να θερμανθεί ο αέρας.

Αναφορικά με την συντήρηση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης αυτή καλό θα είναι, όπως σε όλα τα συστήματα θέρμανσης, να γίνεται τακτικά. Η ενδοδαπέδια θέρμανση ωστόσο έχει ελάχιστες ως καθόλου μελλοντικές απαιτήσεις με βασική προϋπόθεση φυσικά την σωστή εγκατάσταση του συστήματος που μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα εμφάνισης βλαβών.

Επιπλέον, το κόστος εργασίας για την εγκατάσταση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης διαμορφώνεται αναλογικά με τα τετραγωνικά και τις απαιτήσεις του χώρου. Οι βασικότεροι παράγοντες καθορισμού του κόστους της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι κυρίως το μέγεθος της επιφάνειας που θα καλυφθεί και αν θα γίνει εξ αρχής σε καινούργιο κτίριο ή σε παλιό στο πλαίσιο μιας γενικής ανακαίνισης. Επίσης συμπεριλαμβάνεται το κόστος για τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και το κόστος της όλης εργασίας από το συνεργείο που θα αναλάβει το έργο. Τέλος, το κόστος επηρεάζεται και από το είδος της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, ανάμεσα στην ηλεκτρική ή υδραυλική θέρμανση, με την δεύτερη να είναι ακριβότερη αλλά έχει χαμηλότερη κατανάλωση κατά τη λειτουργία της.

Τα πλεονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης

Η ενδοδαπέδια θέρμανση παρουσιάζει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά τα πιο σημαντικά:

  1. Χαμηλό λειτουργικό κόστος και εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 25% ως 35% σε σχέση με τα θερμαντικά σώματα, γιατί η θερμοκρασία του νερού προσαγωγής κυμαίνεται μεταξύ 35-40οC, συνεπώς απαιτείται λιγότερη κατανάλωση σε καύσιμο.
  1. Μπορεί να γίνει εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως της ηλιακής ενέργειας και των νέων τεχνολογιών (αντλίες θερμότητας) με αποτέλεσμα τηνεξοικονόμηση ενέργειας έως και 60%.
  1. Προσφέρει ιδανική και ομοιόμορφη κατανομή θερμοκρασίας στο χώρο, καθώς οι σωληνώσεις καλύπτουν το σύνολο του δαπέδου, με αποτέλεσμα να μην παρατηρούνται ψυχρά σημεία ή υψηλές ταχύτητες αέρα στο χώρο.
  2. Χαμηλό κόστος συντήρησης με ελάχιστες πιθανότητες εμφάνισης βλαβών.
  3. Εξοικονόμηση και ύπαρξη περισσότερου χώρου, ηχομόνωσης και καλαισθησίας, δεδομένου ότι δεν απαιτείται η ύπαρξη θερμαντικών σωμάτων ή εμφανών σωληνώσεων στο χώρο, προσφέροντας περισσότερη πρακτικότητα. Με όλα αυτά να συνιστούν ιδανικά στοιχεία για σύγχρονες κατοικίες με ελεύθερη διαρρύθμιση.
  1. Γρήγορη απόσβεση του αρχικού κόστους χάρις τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμου, του μειωμένου κόστους συντήρησης και της μεγάλης αντοχής που χαρακτηρίζει την ενδοδαπέδια θέρμανση.
  2. Ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας σε όλα τα δωμάτια καθώς και άνετες συνθήκες διαβίωσης. Με την υγρασία του χώρου να διατηρείται σε κανονικά και σταθερά επίπεδα.
  3. Καθαριότητα και υγιεινό περιβάλλον, καθώς δεν δημιουργούνται ρεύματα αέρα και συνεπώς δεν ξηραίνεται η ατμόσφαιρα και δεν υπάρχει κίνηση σωματιδίων σκόνης.
  4. Το σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για το δροσισμό κατά τους ζεστούς μήνες αντικαθιστώντας τη χρήση κλιματιστικών, εάν τροφοδοτηθεί με κρύο νερό.
  5. Θερμαίνει με ευχάριστο τρόπο ενώ είναι εύκολη και στη ρύθμιση και στο χειρισμό.

Τα μειονεκτήματα της ενδοδαπέδιας θέρμανσης

  1. Χαρακτηρίζεται από σχετικά υψηλό κόστος εγκατάστασης, ειδικά η υδραυλική, με βάση πάντα τις ανάγκες και τις δυνατότητες του κάθε κτιρίου που επρόκειτο να εγκατασταθεί.
  2. Συνιστά ένα σύστημα υψηλής αδράνειας, κατά συνέπεια απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο λειτουργίας για τη μεταβολή της θερμοκρασίας του χώρου. Έτσι, από τη στιγμή που θέτουμε σε λειτουργία το σύστημα, είναι απαραίτητο να περάσει κάποια ώρα μέχρι να θερμανθεί ο χώρος μας.
  1. Πολλές πηγές αναφέρουν ότι αυξάνει το πάχος της πλάκας και επιβάλλει περιορισμούς, αναφορικά με τα υλικά και τον τρόπο εφαρμογής του φινιρίσματος, την τοποθέτηση σωληνώσεων ύδρευσης ,αποχέτευσης και τη χρήση χαλιών.
  2. Έχει απαιτήσεις τακτικής συντήρησης, σε ετήσια βάση. Με αυτό να αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος, λόγω της συνθήκης υψηλής αδράνειας της.
  3. Είναι ασύμφορη η εγκατάσταση σε περιοχές με ήπιο κλίμα ή τακτικές εναλλαγές καιρικών συνθηκών καθώς προορίζεται για εφαρμογές θέρμανσης με αρκετές ώρες λειτουργίας ημερησίως προκειμένου να είναι ενεργειακά αποδοτική και να εξυπηρετεί τις ανάγκες του χώρου μας.
  1. Τέλος, δεν επιτρέπεται η χρήση χαλιών, μοκετών κλπ στο δάπεδο και αυτό για πολλούς συνιστά ένα αρνητικό χαρακτηριστικό.

Ολοκληρώνοντας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι το κάθε κτίριο έχει τις δικές του απαιτήσεις και τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά για αυτό και πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη για να αποφασιστεί η τοποθέτηση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Το κάθε έργο επιβάλλεται να έχει μελετηθεί από ένα έμπειρο συνεργείο που έχει γνώσεις στο τρόπο τοποθέτησης της ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Η εγκατάσταση αυτής εξαρτάται από τις ανάγκες του χώρου κατοικίας, το περιβάλλον, τις δομικές απαιτήσεις του κτίσματος και τις επιλογές του εκάστοτε πελάτη. Η σωστή εγκατάσταση ενός συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης εγγυάται τη σωστή και μακρόχρονη λειτουργία ενός συστήματος θέρμανσης και δροσισμό. Ελπίζουμε να σας δώσαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορείς σχετικά με την ενδοδαπέδια θέρμανση.