Ανακαίνιση κουζίνας – 10 Πράγματα που πρέπει να θυμάστε

Η κουζίνα σε ένα σπίτι είναι η κεντρική περιοχή που είναι πάντα γεμάτη δραστηριότητα. Παλαιότερα, η κουζίνα ήταν το μέρος όπου η φωτιά διατηρούταν ζωντανή από την αυγή έως το σούρουπο όχι μόνο για να μαγειρέψει τα γεύματα για την οικογένεια αλλά και για να διατηρηθεί ζεστή σε περιόδους υγρού και κρύου καιρού.

Ζούμε σε υπερσύγχρονες εποχές σήμερα, όπου τα σπίτια μας έχουν σχεδιαστεί με μοντέρνο τρόπο για να εκφράσουν  τις προτιμήσεις  του ιδιοκτήτη. Οι περισσότεροι αναλαμβάνουν τη δουλειά των τροποποιήσεων και των ανακαινίσεων της κουζίνας ως έργο “κάντο μόνος σου” για να δώσουν χώρο στις δημιουργικές ιδέες και τη φαντασία τους.

Η αναδιαμόρφωση ή η  ανακαίνιση της κουζίνας είναι μια πολύ δημοφιλής ιδέα των λάτρεων του σκεπτικού “κάντο μόνος σου” (Do it yourself) που ακούγεται ελκυστική για πολλούς ανθρώπους, ακόμη και ερασιτέχνες χωρίς προηγούμενη εμπειρία ανακαίνισης ή αναδιαμόρφωσης.

Αν και είναι ένας μάλλον δημιουργικός και οικονομικά αποδοτικός τρόπος για τον επανασχεδιασμό αυτής της περιοχής ενός σπιτιού που διατηρεί αναμνήσεις για μια ζωή, είναι σημαντικό να θυμάστε μερικούς πολύ βασικούς αλλά ζωτικούς παράγοντες που συνάδουν με την ανακαίνιση της κουζίνας.

1. Ανακαίνιση κουζίνας – Μην «πηγαίνετε μόνος»

– ακόμα κι αν είστε φανατικός του να τα κάνετε όλα μόνοι σας, το να συμβουλευτείτε έναν ειδικό σχεδιασμού ή ανακαίνισης προτού ξεκινήσετε το έργο θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε το σχέδιο ανακαίνισης και να φέρετε νέες ιδέες και προτάσεις που μπορεί να έχετε αμελήσει.

2. Θυμηθείτε τον προϋπολογισμό – διαθέστε τα οικονομικά λαμβάνοντας υπόψη τα επιπλέον ή νέα χαρακτηριστικά που απαιτούνται. πράγματα όπως τα ερμάρια μπορούν να καλύψουν το ένα τρίτο του συνολικού κόστους.

3. Περιορίζοντας λύσεις αποθεματοποίησης – αποθήκευση ντουλαπιών, διαχωριστικά συρταριών, αποσύρματα ντουλαπιών είναι πολύ λογικές και αποτελεσματικές λύσεις αποθήκευσης κουζίνας που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν ξεκινήσετε.

4. Μην το απεικονίζετε ως μια απλή αναβάθμιση – η ανακαίνιση της κουζίνας είναι μια σημαντική δαπάνη και αυτή θα πρέπει να είναι ικανή να κάνει την κουζίνα σας να διαρκέσει αρκετά χρόνια, οπότε δώστε βαρύτητα σε παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, η κοινωνικοποίηση κ.λπ. που θα αντικατοπτρίζονται στο συνολικό σχεδιασμό.

5. Μην ξεχνάτε ποτέ τη «μεγάλη εικόνα» – κάθε στοιχείο είναι σημαντικό στην ανακαίνιση – δάπεδο, χρώμα τοίχου, υλικό, συσκευές και ούτω καθεξής γιατί πρέπει όλα στο τέλος να ενωθούν και να ταιριάξουν μεταξύ τους.

6. Προτεραιότητα ροής εργασίας – το «τρίγωνο εργασίας» σε μια κουζίνα περιστρέφεται γύρω από το ψυγείο, το νεροχύτη και την ηλεκτρική κουζίνα. Ως εκ τούτου, η τοποθέτηση τους πρέπει να προγραμματιστεί με προσεκτικό σχέδιο για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας τους.

7. Σκεφτείτε πως θα κερδίσετε χώρο – αυτό είναι ένα απολύτως ζωτικό στοιχείο σε έναν καλό σχεδιασμό κουζίνας. Οι επεκτάσεις μπορούν να παρέχονται από αναδιπλούμενους πάγκους, υποστηρίγματα ραφιών και ούτω καθεξής.

8. Θυμηθείτε να επιλέξετε πρώτα συσκευές – η επιλογή συσκευών πριν από την αλλαγή κουζίνας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς πρέπει να συνδεθεί με τον επανασχεδιασμό του χώρου.

9. Προστατέψτε άλλους χώρους – οποιαδήποτε ανακαίνιση σπιτιού στον επανασχεδιασμό πρέπει να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία τοίχων, επιφανειών και άλλων περιοχών από σταλαγματιές βαφής, αναδιαμόρφωση υλικού και συντρίμμια.

10. Καλή διασκέδαση – μια κουζίνα είναι επίσης ένας χώρος που μπορεί να είναι όμορφος και διασκεδαστικός, εκτός από κομψά έπιπλα, ντουλάπια, πλακάκια κ.ο.κ.  σιγουρέψτε οτι θα απολαμβάνετε τις ώρες και τις στιγμές σας σε αυτό το σπουδαίο χώρο του σπιτιού σας.