Θες να μάθεις πως να κάνεις την τέλεια αναμόρφωση κατοικίας Θεσσαλονίκη;

Θες συμβουλές και ιδέες για τα τέλεια αποτελέσματα; Χρειάζεσαι έναν αναλυτικό οδηγό για να ξέρεις βήμα-βήμα τις διαδικασίες και τις εργασίες για να τις κάνεις σωστά και γρήγορα;

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις για το πως να κάνεις την τέλεια ανακαίνιση χωρίς προβλήματα και δυσκολίες.

Όσο και αν νομίζεις πως η παλιά μονοκατοικία σου δεν θα καταφέρει ποτέ να γίνει τόσο εντυπωσιακή όσο άλλες, πιο μοντέρνες κατασκευές, κάνεις λάθος. Παρά τις εξωτερικές και εσωτερικές «βλάβες» που μπορεί να παρουσιάζει το σπίτι σου, υπάρχει λύση.

Μια καλά οργανωμένη και σωστή ανακαίνιση, μπορεί να διορθώσει αυτές τις βλάβες. Μπορεί, και καταφέρνει, να δημιουργήσει μία τελείως διαφορετική εικόνα του σπιτιού σου. Μια ανανεωμένη, εξελιγμένη έκδοση της παλιάς σου μονοκατοικίας. Άρα, τα παλιά αλλά ανακαινισμένα σπίτια δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από καινούριες κατασκευές.

Πριν προχωρήσεις βέβαια σε ένα τόσο δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα, θα ήταν καλό να ξέρεις κάποια βασικά πράγματα.

Από εργασίες, πρώτες δουλειές, εν δυνάμει προβλήματα, λύσεις βλαβών και λοιπά.

Πρώτες Σκέψεις για Ανακαίνιση Παλιάς Μονοκατοικίας

Ίσως έχεις κάποιες αμφιβολίες, ή κάποιες δεύτερες σκέψεις όσον αφορά την ανακαίνιση. Δεν είσαι μόνος.

Το αν η ανακαίνιση είναι καλή ιδέα ή όχι εξαρτάται από το πως σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το αναβαθμισμένο σπίτι. Αν ο σκοπός σου είναι η πώλησή του, τότε δεν συνιστάται. Αν πάλι όμως το θες για κατοίκιση, σε ένα ασφαλές και αναβαθμισμένο περιβάλλον, τότε είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Όσον αφορά την πώλησή του, ίσως η ανανέωση ενός παλιού σπιτιού ή διαμερίσματος να μην είναι και η καλύτερη ιδέα. Εδώ εννοείται η πώληση και όχι ενοικίαση. Ειδικά αν το ακίνητο βρίσκεται σε κάποια περιοχή η οποία δυστυχώς η ευτυχώς στην μέρες μας θεωρείται «κατώτερη» ή και «υποβαθμισμένη».

Αυτό γιατί δεν θα έχεις αρκετό κέρδος, και έτσι δεν υπάρχει νόημα ανακαίνισης, και σπατάλης κεφαλαίου.

Όσον αφορά ασφαλή κατοίκηση, ωστόσο, η συντήρηση ενός παλιού σπιτιού μπορεί να είναι μία πολύ καλή και αρκετά οικονομική ιδέα. Μπορεί να φοβάσαι πως ένα παλιό σπίτι είναι αρκετά επίφοβο, και ενδέχεται να υπάρχουν πολλές βλάβες. Ή μπορεί να φοβάσαι μήπως το κόστος είναι τελικά μεγαλύτερο από την αγορά ή την ενοικίαση ενός καινούριου σπιτιού. Ή ακόμα πώς όλη η διαδικασία θα είναι μάταιη. Αυτό ίσως συμβεί γιατί το τελικό αποτέλεσμα ίσως και να μην σε ικανοποιήσει και οι κόποι σου αποδειχθούν ανώφελη.

Μην ανησυχείς! Ο σκοπός της ανακαίνισης στην τελική, είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και ευχάριστα κατοικήσιμο περιβάλλον. Όλα αυτά, σε μια καλύτερη τιμή και σε μικρότερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με άλλες επιλογές.

Συχνά Προβλήματα

Εάν έχεις αναλάβει την ανακαίνιση ενός αρκετά παλιού σπιτιού, (50 χρονών και πάνω) πρέπει να προσέχεις πολύ.

Σκελετός του Κτηρίου.

Ο σκελετός του κτηρίου σε περιπτώσεις που το κτήριο είναι παλιό, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος. Ειδικά αν το σπίτι είναι ισόγειο ή διώροφη μονοκατοικία.

Θα υπάρχουν αδιαμφησβήτητα πολλές διαβρώσεις στα μπετό των τοίχων. Για παράδειγμα, μπορεί να μην υπάρχουν μονώσεις στους τοίχους, ταράτσες και λοιπά. Και φυσικά, το κτήριο είναι πολύ πιθανό να μην είχε καμία προστασία ενάντια στις καιρικές συνθήκες.

Υδραυλικές Εγκαταστάσεις.

Ένα από τα προβλήματα που απαιτούν άμεση λύση, είναι οι υδραυλικές εγκαταστάσεις. Δεν είναι σπάνια τα προβλήματα και οι επιπλοκές που συμβαίνουν λόγω των παλιών συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης. Σε τόσο παλιά σπίτια, τα δίκτυα είναι φτιαγμένα από πηλό, το οποία και φυσιολογικά θα έχει σπάσει σε διάφορα σημεία.

Υπάρχει περίπτωση επίσης να έχει κολλήσει λάσπη ή ακόμα και άμμος ανάμεσα στους σωλήνες. Γι’ αυτό η πρώτη εργασία που πρέπει να γίνει κατά την ανακίνηση, είναι η αλλαγή των υδραυλικών.

Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις.

Επίσης πολύ βαρυσήμαντο πρόβλημα. Προφανώς εφόσον είναι παλιό, απαιτείται να αλλαχτεί όλο. Τα καλώδια μπορεί να έχουν βραχυκυκλώσει λόγω της υγρασίας που μπορεί να περάσει από σημεία και ρωγμές στον τοίχο. Μπορεί ακόμα και να έχουν ξεραθεί, λόγω παλαιότητας, και να σπάνε με το παραμικρό. Επίσης τα παλιότερα καλώδια δεν έχουν την διατομή που απαιτείται για καινούριες συσκευές. Με λίγα λόγια, πρέπει να αλλαχτεί όλο το ηλεκτρολογικό δίκτυο.

Απαραίτητες Εργασίες Ανακαίνιση Παλιάς Μονοκατοικίας

Οι πρώτες εργασίες που πρέπει να κάνεις είναι φυσικά απαραίτητες. Θα ήταν καλό να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις χωρίς καμία καθυστέρηση. Με αυτόν τον τρόπο η ανακαίνιση θα είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη.

Μονώσεις. Ελάχιστα αν όχι κανένα παλιό σπίτι δεν έχει μονώσεις. Ούτε σε τοίχους, ούτε σε ταράτσες, ούτε στα δάπεδα του ισογείου. Η μόνωση πλέον είναι απαραίτητη και πρέπει να περιλαμβάνεται σε όλες τις ανακαινίσεις κτηρίων.

Κουφώματα. Τα παλιά ξύλινα κουφώματα είναι φυσικό να έχουν χαλάσει και να έχουν διαβρωθεί. Επειδή τα κουφώματα είναι βασικό στοιχείο ενός κτηρίου και πολύ σημαντικό για τη θερμομόνωσή του, πρέπει να αλλαχτούν άμεσα. Εγκαθιστώντας λοιπόν καινούρια, μοντέρνα κουφώματα εξοικονομείς ενέργεια και χρήματα στο μέλλον.

Φθαρμένα Πλακάκια. Μπορεί να είναι μία καλή ιδέα η διατήρηση των πλακακιών όταν αυτά είναι σε καλή κατάσταση. Όμως, όσο καλή είναι αυτή η ιδέα, τόσο κακή είναι και η διατήρησή τους όταν είναι φθαρμένα. Προφανώς κανείς δεν θέλει ελλαττωματικά πλακάκια πατώματος, κουζίνας ή μπάνιου.

Η καλύτερη λύση σε αυτό το πρόβλημα θα ήταν η αντικατάσταση των φθαρμένων πλακακιών, με καινούρια. Δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη δουλειά, όμως είναι αδιαμφησβήτητα απαραίτητη. Γι’ αυτόν τον λόγο κιόλας υπάρχουν και οι μάστορες και τεχνικοί.

Τι Μπορείς να Διατηρήσεις από το Σπίτι

Όπως αναφέρθηκε και πριν, κάθε παλιό σπίτι έχει μία ιδιαίτερη αίγλη. Έχει μια ιστορία, μια ταυτότητα, που δηλώνουν την παράδοση και την ιστορία του. Θα ήταν κρίμα να ανακατασκεύαζες όλο το κτίσμα από την αρχή, καταστρέφοντας όλη αυτή την ιδιαίτερη ομορφιά. Προτίμησε λοιπόν να δείξεις σεβασμό και να διατηρήσεις κάποια στοιχεία του σπιτιού. Μερικά από αυτά θα μπορούσαν να είναι:

Ξύλινα Κουφώματα

Σίγουρα τα παλιά κουφώματα προσδίδουν ένα άλλο τόνο στο σπίτι. Θ μπορούσες να τα διατηρήσεις, λοιπόν. Η μετατροπή τους σε ενεργειακά θα ήταν μία πάρα πολύ χρήσιμη και πρακτική ιδέα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις και μόνωση παραθύρων αλλά και την ομορφιά των παλιών, παραδοσιακών κουφωμάτων.

Όλα αυτά φυσικά θα μπορείς να τα έχεις πιο φτηνά, και να μειώσεις το πλήθος των μπαζών.

Φυσικά, τα κουφώματα θα πρέπει να είναι άκρως καλοδιατηρημένα. Θα πρέπει να λειτουργούν στην εντέλεια. Εφόσον είναι χρήσιμα, μπορείς να τα μετατρέψεις σε ενεργειακά. Εάν πάλι έχουν διαβρωθεί ή έχουν χαλάσει από τον πολύ καιρό, προτίμησε να τα πετάξεις.

Τα παλιά, ξύλινα κουφώματα προσφέρουν επίσης αντοχή και ανθεκτικότητα. Συντήρηση των κουφωμάτων, η οποία θα προσφέρει την πλήρη λειτουργικότητά τους, αποτελεί την επισκευή των μηχανισμών κίνησης και κλεισίματος και η αντικατάσταση των περιμετρικών μηχανισμών.

Με την μετατροπή των ξύλινων κουφωμάτων σε ενεργειακά, εξασφαλίζεις επιπλέον στεγανοποίηση, θερμομόνωση και καλύτερη διατήρηση θερμότητας μέσα στο σπίτι.

Διαχωριστικά

Όσο και αν σου φαίνεται απίθανο, τα διαχωριστικά δεν μικραίνουν τον χώρο. Αυτός είναι ένας μύθος.

Αντιθέτως, τα διαχωριστικά μπορούν να βοηθήσουν στην πιο εύκολη και οργανωμένη κατανομή του χώρου. Και φυσικά, μία καλή και οργανωμένη κατανομή βοηθάει στην ευκολότερη διακόσμηση του χώρου στη συνέχεια.

Μία άλλη επιλογή θα ήταν, αντί να τα γκρεμίσεις και να τα πετάξεις, να τα αλλάξεις. Μπορείς να τα αναβαθμίσεις με κάποια κατασκευή από γυψοσανίδα, για παράδειγμα. Έτσι, θα αλλάξει εντελώς το ύφος και ο τόνος του δωματίου, αλλά και όλου του σπιτιού στην συνέχεια.

Πάτωμα – Πλακάκια

Πριν σκεφτείς την αντικατάσταση των πλακακιών, θα ήταν καλό να κοιτάξεις αν είναι ακόμα λειτουργικά. Είτε αυτά είναι πλακάκια δαπέδου, είτε του πάγκου της κουζίνας είτε του μπάνιου. Τα πλακάκια των παλιότερων σπιτιών έχουν φτιαχτεί από καλές, ανθεκτικές πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα πέτρα, μάρμαρο, και λοιπά.

Θα ήταν εύλογο λοιπόν αντί να σπαταλήσεις παραπάνω χρήματα στην αγορά καινούριων, να τα αντικαταστήσεις. Έτσι εξοικονομείς και χρόνο, και χρήματα, και διατηρείς ένα ακόμα λειτουργικό κομμάτι του σπιτιού. Το μόνο που θα χρειαστούν τα ήδη άψογα πλακάκια είναι λίγο τρίψιμο και ένα απλό γυάλισμα.

Αυτές οι δουλειές είναι αρκετές για να διορθώσουν οποιαδήποτε ατέλεια ή διάβρωση που μπορεί να εντοπίσεις. Θα τα μετατρέψουν και θα έχεις αναβαθμισμένα, αισθητικά πλακάκια, αποφεύγοντας την δημιουργία περαιτέρω μπάζων.

«Είδη» Ανακαίνισης

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ανακαινίσεις ένα σπίτι. Είτε αυτό είναι μερική ανακαίνιση (ενός ή μερικών δωματίων για παράδειγμα) ή μια γενική ανακαίνιση (όλου του σπιτιού.

Τι όμως χρειάζεσαι εσύ; Χρειάζεσαι μία μερική ή γενική ανακαίνιση; Για να απαντήσεις, θα πρέπει να ελέγξεις ποια στοιχεία κάθε δωματίου είναι ποιοτικά και λειτουργούν, και δεν χρειάζονται απαραίτητα αλλαγή.

Θα πρέπει όμως να προσέχεις και να βάλεις προτεραιότητες. Η ποιότητα έρχεται πάντα πρώτη.

Προτίμησε να κάνεις τμηματικά την αναμόρφωση (δωμάτιο-δωμάτιο). Δεν χρειάζεται να βιαστείς. Απέφυγε να κάνεις εργασίες σε όλο το σπίτι ταυτόχρονα. Περιόρισε τις εργασίες σε ένα ή το πολύ δύο δωμάτια. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα, αφού θα δίνεις περισσότερη σημασία σε λεπτομέρειες του δωματίου.

Για παράδειγμα, θα μπορούσες να ξεκινήσεις με το μπάνιο. Άλλαξε τα υδραυλικά, και επικεντρώσου στην συντήρηση ή αγορά καινούριων επίπλων και πλακακιών.

Εφόσον το μπάνιο έχει τελειώσει και είναι ολοκληρωμένο, συνέχισε με τα υπόλοιπα δωμάτιο χρησιμοποιώντας το ίδιο μοτίβο. Θα ήταν προτιμότερο γενικότερα να υπάρχουν λιγότεροι χώροι αλλά πλήρως λειτουργικοί και όμορφοι, παρά πολλοί με βλάβες και δυσλειτουργίες.

Οι περισσότεροι προτιμούν μια γενική αναμόρφωση σπιτιού. Αυτό συμφέρει, γιατί είναι πιο σίγουρη και περιλαμβάνει ουσιαστικά επισκευές σε όλο τον χώρο, αντί για μερικές τμηματικές ανανεώσεις.

Αναβαθμίζεται δηλαδή ολόκληρο το σπίτι ή διαμέρισμα και όλες οι εργασίες συνήθως ανατίθενται σε  ένα συγκεκριμένη εταιρία ανακαινίσεων. Αυτό είναι ένα αρκετά σημαντικό, γιατί περιλαμβάνει και αρκετά πλεονεκτήματα.

Για παράδειγμα, έχεις έναν συγκεκριμένο, αμετάβλητο προϋπολογισμό, συγκεκριμένο όγκο εργασίας και ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στην τελική όμως, η απόφαση είναι εντελώς δική σου, ανάλογα φυσικά με το τι χρειάζεσαι.

Ποιες Είναι Ακριβώς οι Διαδικασίες για μια Τέλεια Ανακαίνιση;

Χωρίς καμία αμφιβολία μία ανακαίνιση είναι ένα περίπλοκο και δύσκολο έργο, το οποίο σίγουρα απαιτεί πολλή δουλειά, προσοχή και αφοσίωση. Αν δεν δώσεις όση προσοχή και επιμέλεια απαιτείται, το έργο σου και η δουλειά σου μπορούν εύκολα να αποδειχθούν μάταια.

Πρέπει λοιπόν να είσαι σίγουρος πως μπορείς να κάνεις ένα τόσο μεγάλο και σύνθετο έργο. Αλλιώς, θα ήταν καλύτερο να απευθυνθείς σε ένα ειδικό γραφείο. Έτσι, θα ξέρεις εκ των προτέρων περίπου το χρόνο, τις εργασίες και χρήματα που θα χρειαστεί.

Επίσης, κατά πάσα πιθανότητα το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αρκετά καλύτερο, πιο λειτουργικό και επαγγελματικό, μιας και ασχολήθηκαν επαγγελματίες.

Οι κύριες δουλείες και εργασίες είναι οι εξής:

  1. Έλεγχος ανθεκτικότητας/ τρωτότητας του κτηρίου και των θεμελίων
  2. Εγκατάσταση οικολογικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  3. Χρήση νέων και οικολογικών υλικών, το οποίο θα μειώσει και το κόστος του συνολικού έργου
  4. Έλεγχος και εν δυνάμει συντήρηση μονώσεων και στεγών, υπογείων, θεμελίων και δαπέδων καθώς και υδρορροών- έλεγχος για πιθανή υγρασία
  5. Μετατροπή παλαιών ξύλινων κουφωμάτων σε ενεργειακά, μετατροπή τζαμιών σε ενεργειακά επίσης
  6. Συντήρηση ή/και ανανέωση πλακακιών δαπέδου, πάγκων κουζίνας και μπάνιου
  7. Εγκατάσταση λαμπτήρων νέας τεχνολογίας (για παράδειγμα LEDε μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση)
  8. Έλεγχος και εν δυνάμει συντήρηση θερμομόνωσης, ηχομόνωσης υγρομόνωσης
  9. Χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας (για παράδειγμα φωτοβολταϊκά συστήματα, ηλιακοί θερμοσίφωνες)

Κάτι το οποίο δεν πρέπει σίγουρα να αγνοήσεις, είναι η έγκριση όλων αυτών των αποκαταστάσεων και εργασιών από ένα πολεοδομικό γραφείο. Είναι πολύ σημαντικό οι εργασίες αυτές να εγκριθούν, αλλιώς μπορεί να έχεις άσχημες αλλά σημαντικές νομικές συνέπιες.

Έτσι, καλό θα ήταν λοιπόν πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε διαδικασία, να φροντίσεις να έχουν εγκριθεί όλα τα σχέδιά σου.

Κόστος Ανακαίνισης

Προφανώς και θα αναρωτιέσαι, πόσο περίπου θα σου κοστίσει ένα τέτοιο έργο. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος μέτρησης του κόστος μιας ανακατασκευής ενός κτηρίου, είναι €/τ.μ.. Δηλαδή, πόσο κοστίζει (ο μέσος όρος) κάθε τετραγωνικό μέτρο της ανακατασκευής.

Το κόστος για παράδειγμα μίας εντελώς καινούριας κατασκευής κοστίζει από 800 μέχρι και 1000€ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η τιμή είναι τόσο ψηλή, γιατί οι εργασίες ξεκινάνε από τα θεμέλια. Μια τέτοια τιμή ισχύει συνήθως για μέσες, αισθητικές και λειτουργικές κατασκευές χωρίς υπερβολές και «περιττές» πολυτέλειες.

Φυσικά και η τιμή αυτή θα αλλάζει ανάλογα με την τοποθεσία. Η ίδια δουλεία, δηλαδή, σε μέρη όπως την Σαντορίνη ή την Χαλκιδική θα κοστίζουν παραπάνω, περίπου 1250-1500€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Όσον αφορά της ανακαίνισης και τις αποκαταστάσεις, το κόστος κυμαίνεται από 150-400€ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αυτό επίσης εξαρτάται από το μέγεθος του χώρου αλλά και το πλήθος των κατασκευών και επιδιορθώσεων.

Δηλαδή, την αρχική κατάσταση του ακινήτου και συνεπώς τις εργασίες που απαιτούνται για μια ολοκληρωμένη ανακατασκευή.

Για παράδειγμα, η αποκατάσταση ενός διαμερίσματος 50 μπορεί να κοστίζει από 50×150=7500€ έως και 50×400=20.000€, με μέση τιμή τα 13.750€.