Η εξωτερική ανακαίνιση σπιτιού περιλαμβάνει μία σημαντική εργασία ανακαινίσεις όπως το βάψιμο εξωτερικών τοίχων.

Θέλεις να βάψεις τους εξωτερικούς σου τοίχους;

Ποιο χρώμα ταιριάζει περισσότερο στο σπίτι σου, και την σειρά των εργασιών;

Διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα μάθεις ό,τι χρειάζεσαι για τον ελαιοχρωματισμό εξωτερικών χώρων. Θα αποκτήσεις όχι μόνο τις βασικές αλλά όλες τις γνώσεις που χρειάζεσαι για να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα.

Το χρώμα είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της ζωής μας. Γι’ αυτό ενδιαφερόμαστε για τα χρώματα στο περιβάλλον μας. Είτε αυτά αφορούν τα ρούχα μας, τη διακόσμηση του σπιτιού μας, ή κάτι άλλο.

Τα χρώματα έχουν την απίστευτη ικανότητα να μπορούν να μας αλλάξουν την διάθεση. Άλλα χρώματα μας χαλαρώνουν, άλλα μας γεμίζουν ενέργεια, άλλα βοηθούν στη συγκέντρωση και άλλα μας κάνουν χαρούμενους. Για αυτόν τον λόγο λοιπόν θα πρέπει να ασχολούμαστε τόσο με το χρώμα στο εσωτερικό του σπιτιού μας όσο και στο εξωτερικό του.

Σπάνια θα δεις εξωτερικό βάψιμο κτηρίου που να διαφέρει από το λευκό, το εκρού ή το γκρι.

Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι το βάψιμο του εξωτερικού του σπιτιού είναι μια πολυέξοδη διαδικασία (τουλάχιστον σε σχέση με το εσωτερικό του σπιτιού), ή απλώς φοβόμαστε να ξεφύγουμε από τις κλασσικές, συνηθισμένες επιλογές.

Θεωρούμε πως αυτά τα χρώματα είναι μια ασφαλής επιλογή, που δεν θα μετανιώσεις με το πέρασμα του χρόνου. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις όμως δεν είναι να επιλέξεις την ασφαλή επιλογή. Το καλύτερο είναι να διαλέξεις αυτή που ταιριάζει περισσότερο στο κτήριο και το περιβάλλον του.

Επιλογή Χρώματος

Η επιλογή χρώματος για το βάψιμο των εξωτερικών τοίχων του σπιτιού σου δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση. Γενικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρακάτω συμβουλές, που θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις το τέλειο χρώμα για τους τοίχους σου.

Ανοιχτά και φωτεινά χρώματα. Η επιλογή μιας ανοιχτής απόχρωσης τύπου κρεμ για τους εξωτερικούς χώρους είναι αρκετά καλή και έξυπνη. Προσδίδει μια αίσθηση αρχοντιάς και πολυτέλειας.

Τα ανοιχτά χώματα όπως το λευκό και το κρεμ δίνουν όγκο και μέγεθος. Έτσι το σπίτι ή η πολυκατοικία σου φαίνεται οπτικά μεγαλύτερη και πιο ογκώδης.

Χρήση πολλών και διάφορων χρωμάτων. Φυσικά και δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσεις μόνο ένα χρώμα για το βάψιμο όλων των εξωτερικών σου τοίχων. Μπορείς φυσικά να παίξεις με διχρωμίες.

Πρέπει όμως να γνωρίζεις κάποια πράγματα. Σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή, ο καλός συνδυασμός στα κατάλληλα σημεία είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά. Θα κάνει δηλαδή το σπίτι σου πιο ελκυστικό και αισθητικό. Όπως κατάλαβες, θα πρέπει να προσέξεις που θα τοποθετήσεις το κάθε χρώμα, ώστε το αποτέλεσμα να φαίνεται οργανωμένο και προσεγμένο.

Σε περίπτωση που θέλεις να χρησιμοποιήσεις παραπάνω από ένα χρώμα στους εξωτερικούς σου τοίχους, θα είναι καλύτερα να ακολουθείς τον εξής κανόνα: με το πιο σκούρο χρώμα βάφουμε την επιφάνεια του τοίχου που είναι σε βάθος στην πρόσοψη, (δηλαδή βρίσκεται πιο πίσω).

Για παράδειγμα, σε μια σκεπαστή βεράντα ή μπαλκόνι, ο τοίχος ο οποίος σκιάζεται θα μπορούσε να βαφτεί με ένα διαφορετικό, πιο σκούρο ή ακόμα και πιο έντονο χρώμα από τον υπόλοιπο τοίχο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον κανόνα πετυχαίνεις ένα πιο οργανωμένο και αρμονικό αποτέλεσμα, καθώς ο παρατηρητής αντιλαμβάνεται καλύτερα την διάταξη των όγκων στον χώρο χωρίς να μπερδεύεται ή να κουράζεται.

Θα μπορούσες επίσης να βάψεις με διαφορετικό χρώμα και ολόκληρους όγκους που ξεχωρίζουν από το κυρίως σώμα του κτηρίου. Για παράδειγμα, ο εξωτερικός χώρος του κλιμακοστάσιου σε μια πολυκατοικία, μπορεί να βαφτεί με διαφορετικό χρώμα. Αυτό θα προσφέρει μια αίσθηση οργάνωσης και αρμονίας στον παρατηρητή, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

Χρήση του χρώματος ως βασικό στοιχείο και όχι ως διακοσμητικό. Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική, υπάρχει μια τάση να χρησιμοποιείται το χρώμα όχι ως δευτερεύων στοιχείο του κτηρίου και της οικοδομής. Αντίθετα, θεωρείται πρωτεύων και πολύ σημαντικό στοιχείο για την ανάδειξη της σύνθεσης και της οικοδομής του κτηρίου.

Γι’ αυτό τον λόγο, συγκεκριμένα δομικά στοιχεία του κτηρίου όπως κολώνες και δοκάρια, είναι συνήθως βαμμένα σε συγκεκριμένα χρώματα.

Άλλες σύγχρονες τάσεις είναι το βάψιμο των λεπτομερειών της οικοδομής. Για παράδειγμα τις υδρορροές, τις καμινάδες και άλλα, με διαφορετικό χρώμα από το κυρίως σώμα του κτηρίου. Αυτό τις κάνει να ξεχωρίζουν, και έτσι υπάρχει ένα όμορφο και αισθητικό τελικό αποτέλεσμα.

Θα μπορούσες επίσης να βάψεις με διαφορετικό χρώμα από αυτό του κυρίως σώματος το κτηρίου τα παράθυρα και τις πόρτες.

Αυτή η τακτική γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα όταν αυτά βάφονται με ένα ιδιαίτερο χρώμα.

Για παράδειγμα το πράσινο χρώμα της ελιάς, το κυπαρίσσι, το γκρι ή την φυσική απόχρωση του ξύλου ή του αλουμινίου. Αυτή η χρωματική εναλλαγή στις προσόψεις των εξωτερικών τοίχων προσδίδει ένα παραπάνω ενδιαφέρον στοιχείο.

Προσδίδει επίσης διαφορετικότητα και μοναδικότητα στη συνολική εικόνα του κτηρίου. Θα μπορούσες να κάνεις το ίδιο και με τα κουφώματα, τα οποία μπορείς να βάψεις και κάποιο άλλο ιδιαίτερο χρώμα.

Βιοκλιματικός παράγοντας. Για την επιλογή των χρωμάτων των εξωτερικών τοίχων του σπιτιού σου, θα πρέπει επίσης να σκεφτείς και τον βιοκλιματικό παράγοντα. Θα πρέπει δηλαδή να ξέρεις ποιες μεριές/προσόψεις του κτηρίου «βλέπει» περισσότερο ο ήλιος. Για παράδειγμα νότιες ή δυτικές πλευρές που το καλοκαίρι δεν σκιάζονται, θα ήταν καλό να βαφτούν με πιο ανοιχτά χρώματα. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να μην απορροφούν τόσο το φως και τη θερμότητα του ήλιου και να μην θερμαίνεται περισσότερο το εσωτερικό του σπιτιού.

Παλιότερα κτήρια. Εάν στην διάθεσή σου έχεις ένα κτήριο με αρχιτεκτονική μιας παλιότερης εποχής, καλό θα ήταν να αναδείξεις τα στοιχεία της. Για να το κάνεις αυτό θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις χρώματα που ταιριάζουν σε αυτά τα σπίτια.

Θα μπορούσες επίσης να λάβεις υπ’ όψη και το γενικότερο ύφος της γειτονιάς σου. Να βάψεις δηλαδή το σπίτι σου με τέτοιο χρώμα ώστε να έχει κοινό ύφος με τα υπόλοιπα σπίτια της περιοχής. Μπορείς λοιπόν να πάρεις ιδέες από τα γειτονικά σπίτια, και να διαλέξεις ένα χρώμα παρόμοιο με των υπολοίπων. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η εικόνα της περιοχής ως σύνολο.

Εάν το σπίτι σου βρίσκεσαι κοντά σε πράσινο, θα μπορούσες να πάρεις ιδέες από τα χρώματα της φύσης. Να διαλέξεις δηλαδή αποχρώσεις του πράσινου, του κεραμιδί, της ώχρας και γενικότερα πιο γήινων χρωμάτων.

Εάν πάλι βρίσκεται κοντά σε θάλασσα, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις μερικές από τις αμέτρητες αποχρώσεις του μπλε και του γαλάζιου. Όλοι ξέρουμε ότι τα φυσικά χρώματα είναι πολύ αγαπητά.

 

Best προτάσεις για βάψιμο εξωτερικών χώρων

Λευκό χρώμα

Ένα από τα αγαπημένα και πολύ κλασσικά χρώματα που θα δεις στα σπίτια. Είναι ένα χρώμα κλασσικό, καθαρό και ουδέτερο, και σπάνια θα δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις. Το λευκό επίσης δεν απορροφά τη θερμότητα του ήλιου και έτσι δεν θα ζεσταίνεται το σπίτι το καλοκαίρι. Ωστόσο, το λευκό λερώνεται εύκολα. Φυσικά, είναι πολύ δύσκολο να το συντηρείς και να το φροντίζεις συχνά και όσο χρειάζεται.

Τόνοι ώχρα

Επίσης μια κλασσική αλλά και διαχρονική επιλογή. Κλασσικό χρώμα το οποίο σπάνια θα απογοητεύσει. Γενικότερα, ταιριάζει με οποιοδήποτε στυλ διακόσμησης θέλεις να χρησιμοποιήσεις για το σπίτι σου. Είτε προτιμήσεις να χρησιμοποιήσεις παραδοσιακά ξύλινα κουφώματα, είτε πιο μοντέρνα και σύγχρονα κουφώματα αλουμινίου, τα χρώματα σε αποχρώσεις ώχρα θα ταιριάξουν τέλεια με την εμφάνιση του σπιτιού σου.

Αποχρώσεις σομόν

Μια σχετικά ιδιαίτερη και πιο σπάνια επιλογή για βάψιμο εξωτερικών τοίχων του σπιτιού.

Αυτό το χρώμα προσδίδει ένα ύφος και έναν τόνο πολυτέλειας και αρχοντιάς, και πολλές φορές εντυπωσιάζει τον παρατηρητή. Όμως, αυτά τα χρώματα δεν θα τα συναντήσεις συχνά στους δρόμους της χώρας μας.

Γι’ αυτό θα πρέπει να σιγουρευτείς ότι θα ταιριάζουν τόσο στο κτήριό σου όσο και στο τριγύρω περιβάλλον. Εάν ζεις κάπου μακριά από την πόλη, το σομόν θα είναι η τέλεια επιλογή. Εάν μένεις κοντά σε θάλασσα ή σε βουνό για παράδειγμα, αυτές οι αποχρώσεις θα εντυπωσιάσουν.

Γκρι

Ένα από τα κορυφαία και πιο διαδιδόμενα χρώματα της αγοράς για βάψιμο τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού σπιτιού. Είναι ένα χρώμα το οποίο εύκολα συνδυάζεται. Συνδυάζεται δηλαδή με όλους τους τύπους των κουφωμάτων, το τριγύρω περιβάλλον και άλλα στοιχεία όπως την πέτρα και το ξύλο. Σε περίπτωση λοιπόν που θα ήθελες εύκολα να συνδυάσεις διαφόρων ειδών στοιχεία, το γκρι είναι η καλύτερη επιλογή.

Συνδυασμός Χρωμάτων σε Εξωτερικούς Χώρους

Μια ιδιαίτερη επιλογή είναι να συνδυάσεις δύο ή παραπάνω χρώματα για τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού σου. Δηλαδή για παράδειγμα, να βάψεις μια πλευρά του σπιτιού σου με ένα ανοιχτό χρώμα, και την άλλη με ένα πιο σκούρο. Θα μπορούσες να τονίσεις στοιχεία του σπιτιού σου βάφοντάς τα με ένα διαφορετικό χρώμα από αυτό του κυρίως σώματος του κτηρίου.

Στοιχεία όπως κολώνες, μαρκίζες, παραθυρόφυλλα και τα λοιπά. Αν για παράδειγμα το κυρίως σώμα του κτηρίου έχει κάποιο ανοιχτό χρώμα, θα μπορούσες αυτά τα στοιχεία να τα βάψεις με ένα πιο σκούρο χρώμα ή μια πιο σκούρα απόχρωση του ίδιου χρώματος. Καλό θα ήταν να διαλέξεις ένα ανοιχτό χρώμα για τις πλευρές του σπιτιού που βλέπει περισσότερο ο ήλιος, ώστε να μη θερμαίνεται το σπίτι το καλοκαίρι.