Η κουζίνα αποτελεί έναν χώρο με μεγάλη σημασία για ένα σπίτι για αυτό και ήρθε η ώρα να πείτε το μεγάλο ναι και να κάνετε πράξη την ριζική ανακαίνιση κουζίνας Θεσσαλονίκη. Μπορεί η κουζίνα σας να είναι πολύ παλιά και να μην είναι πια καθόλου λειτουργική και αισθητικά να μην σας αρέσει η διακόσμηση της. Υπάρχουν τρόποι και ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να δημιουργήσετε ένα νέο, όμορφο και κυρίως χαρούμενο χώρο τόσο για εσάς όσο και για όλη την οικογένεια σας.

Εμείς συγκεντρώσαμε ιδέες, προτάσεις και όλα τα στάδια που περιλαμβάνει μια ριζική αλλαγή κουζίνας ώστε να σας κατευθύνουμε με τον καλύτερο τρόπο. Βασικά στοιχεία που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι η αισθητική και το ύφος που θέλετε να έχει καθώς και οι λειτουργία που θέλετε να σας προσφέρει σε καθημερινή βάση. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν βήμα βήμα τον οδηγό μας.

Το κόστος μιας ολικής αλλαγής κουζίνας

Φυσικά και το κόστος για μια αλλαγή κουζίνας αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί τους περισσότερους από μας. Το κόστος καθορίζεται στο μεγαλύτερο βαθμό του από τις παρεμβάσεις και αλλαγές που θέλετε να κάνετε στην κουζίνα σας. Αν μιλάμε για μια ριζική αλλαγή, τότε υπολογίστε ένα πόσο άνω των 2.000€.

Οι βασικές εργασίες που περιλαμβάνει μια ριζική αλλαγή κουζίνας είναι η αντικατάσταση των επίπλων και του δαπέδου και η εκ νέου εγκατάσταση των ηλεκτρολογικών και υδραυλικών συστημάτων. Αυτές οι εργασίες λαμβάνουν χώρα με βασική παράμετρο πάντα την παλαιότητα της κουζίνας. Έπειτα σειρά έχει η αντικατάσταση των επίπλων της κουζίνας. Το είδος και τα υλικά των επίπλων που θα επιλέξετε θα διαμορφώσουν σημαντική και το τελικό κόστος.

Αναμφίβολα η ποιότητα και το υλικό κατασκευής τους είναι στοιχεία που ανεβάζουν το κόστος μια ανακαίνισης κουζίνας αλλά κατά βάση αυτά σας εγγυούνται και μεγαλύτερη αντοχή και διάρκεια ζωής. Ενώ το μέγεθος της κουζίνας, τα τετραγωνικά μέτρα του δαπέδου και των τοίχων, επηρεάζουν επίσης το κόστος και από άποψη ποσότητας υλικών που θα χρειαστούν καθώς και από άποψη χρόνου που απαιτείται για τις εργασίες που θα γίνουν.

Αλλαγή κουζίνας: Ποιες βασικές εργασίες περιλαμβάνει;

Πριν από όλα είναι βασικό να καθορίσουμε τις βασικές εργασίες που περιλαμβάνει μια ριζική αλλαγή της κουζίνας μας. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε όλες τις απαραίτητες και βασικές εργασίες.

  1. Αλλαγή των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών συστημάτων: Αν η κουζίνα σας είναι πολύ παλιά και παρουσιάζει συχνά προβλήματα με τα ηλεκτρολογικά και υδραυλικά της συστήματα τότε σας παροτρύνουμε να προχωρήσετε σε μια αντικατάσταση αυτών. Αν δεν έχετε προβλήματα τέτοιας φύσεως τότε μπορείτε να παραλείψετε το στάδιο αυτό.

 

  1. Νέο δάπεδο: Πολύ συχνά σε μια ολική ανακαίνιση κουζίνας, τοποθετείται και καινούριο δάπεδο με σύγχρονα υλικά και μοντέρνα αισθητική. Αν ωστόσο το δάπεδο αυτής είναι καλοδιατηρημένο και κατασκευασμένο με υλικά διαχρονικά και ποιοτικά όπως μάρμαρο, ξύλο ή και μωσαϊκό τότε μπορείτε να το διατηρήσετε ως έχει.

 

  1. Νέα πλακάκια: Η αντικατάσταση των πλακιδίων πάνω από τον πάγκο της κουζίνας σας αλλά και του νεροχύτη αποτελούν από τις πρώτες και πιο συχνές αλλαγές που γίνονται σε μια ανακαίνιση κουζίνας. Αυτές οι αλλαγές θα δώσουν στην κουζίνα σας μια άλλη εικόνα και θα διαμορφώσουν ένα νέο και χαρούμενο χώρο. Φυσικά, η προσθήκη ενός νέου και σύγχρονου νεροχύτη θα κάνει ακόμα πιο αισθητή την αλλαγή.

 

  1. Αντικατάσταση επίπλων κουζίνας: Τα έπιπλα κουζίνας είναι το τραπέζι με τις καρέκλες, τα ντουλάπια, ο πάγκος εργασίας, οι αποθηκευτικοί χώροι, τα ράφια, η νησίδα αν υπάρχει που έχει το ρόλο τραπεζίου και άλλα μικροέπιπλα. Τα κουρτινόξυλα, ο φωτισμός και ο νεροχύτης θεωρούνται επιπλέον στοιχεία που ολοκληρώνουν την κουζίνα.

 

Βασικό στάδιο μιας ριζικής ανακαίνισης κουζίνας είναι η τοποθέτηση νέων επίπλων μετά την αφαίρεση των παλαιών, εντοιχισμένων ή ελεύθερων. Αυτά έχουν διαβρωθεί με τον καιρό και απαιτούν μια αλλαγή και από αισθητική άποψη καθώς και από άποψη λειτουργικότητας. Μπορείτε να μην αλλάξετε όλα τα παραπάνω αλλά ότι εσείς επιθυμείτε. Μπορείτε επίσης, να απευθυνθείτε σε μια έμπειρη εταιρεία και εκείνη να σας συμβουλέψει κατάλληλα.

 

  1. Βάψιμο τοίχων: Ο χώρος της κουζίνας στο μεγαλύτερο μέρος του επενδύεται με πλακάκια ώστε να προστατευτεί από την υγρασία και τους υδρατμούς. Το υπόλοιπο μέρος, βάφεται με ειδικές βαφές που δεν ξεφτίζουν από την υγρασία και χαρακτηρίζονται για την αντοχή τους στο χρόνο. Οι επιλογές σε χρώματα είναι αμέτρητες και γίνονται με βάση το γούστο σας και το ύφος που θέλετε να φέρει η κουζίνα σας.

 

  1. Ένωση κουζίνας με σαλόνι: Τέλος, μια ακόμη εργασία που μπορεί να περιλαμβάνει μια ριζική αλλαγή κουζίνας είναι η ένωση αυτής με το σαλόνι. Για μια τέτοια παρέμβαση και αλλαγή είναι εξαιρετικά σημαντικό να μελετηθεί ο χώρος από ειδικού μηχανικούς ώστε να σα ενημερώσουν για τις δυνατότητες και για τον σωστό σχεδιασμό αυτού.

Ποια η διάρκεια της αλλαγής κουζίνας

Το χρονικό διάστημα που απαιτείται, για να ολοκληρωθεί η ριζική αλλαγή της κουζίνας, εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων. Αρχικά, από την εταιρεία και το συνεργείο με το οποίο θα συνεργαστείτε, τις εργασίες που θα γίνουν, τα έπιπλα κουζίνας και τον χρόνο για την κατασκευή και την παραγγελία τους και φυσικά από το μέγεθος της κουζίνας σας.

Ύφος και στυλ νέας κουζίνας

Αντιλαμβάνεστε ότι είναι σημαντικό και απαραίτητο πριν την όποια αλλαγή και παρέμβαση να καταλήξετε στο στυλ διακόσμησης και το ύφος που θέλετε να έχει η νέα σας κουζίνα. Μπορεί να σας αρέσει μια boho κουζίνα, μια minimal σε ασπρόμαυρες αποχρώσεις, μια κλασική κουζίνα ή μια κουζίνα με vintage ύφος. Εμπνευστείτε και αποφασίστε το ύφος που θέλετε να έχει η δίκια σας κουζίνα και συζητήστε με την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο για του τρόπους και τις επιλογές που υπάρχουν για να την κάνετε πράξη.

Δάπεδο κουζίνας

Υπάρχουν ποικίλα υλικά για να επιλέξετε για το δάπεδο της κουζίνας σας ώστε αυτό να ταιριάξει στη συνολική ανακαίνιση και στα έπιπλα που έχετε επιλέξει. Κατά βάση στη αλλαγή και επιλογή του δαπέδου, έχει μεγάλη σημασία η αποφυγή της ολισθηρότητας για αυτό και πρέπει να επιλέγονται ματ πλακάκια. Προτείνουμε, επίσης να αποφεύγονται τα χαλάκια που μπορεί να σας κάνουν να γλιστρήσετε.

Μερικές από τις προτάσεις μας για το δάπεδο της κουζίνα σας είναι οι ακόλουθες:

  • Κεραμικά πλακάκια: Τα κεραμικά πλακάκια καθαρίζονται εύκολα και είναι ανθεκτικά στις καθημερινές δουλειές της κουζίνας. Τοποθετούνται γρήγορα και έχουν χαμηλό κόστος. Από άποψη αισθητικής είναι μοναδικά και προσδίδουν διαχρονικό ύφος σε μα κουζίνα. Οι κλασικές κουζίνες συνήθης έχουν κλασικά πλακάκια σε γήινους τόνους.
  • Πλαστικά πλακάκια: Τα πλαστικά πλακάκια είναι εύκολα στην εγκατάσταση, μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και πάνω από το υπάρχον δάπεδο, δεν απαιτούν πολλές και εξειδικευμένες εργασίες. Θα τα βρείτε σε πολλά σχέδια και μεγέθη σε μια τεράστια ποικιλία που διευρύνεται συνεχώς. Η ποιότητά τους ωστόσο είναι χαμηλή, κάτι που όπως καταλαβαίνετε επηρεάζει το αισθητικό αποτέλεσμα αλλά και το πρακτικό τους στοιχειό καθώς έχουν μικρή διάρκεια ζωής.
  • Laminate: Το laminate χρειάζεται αρκετή προσοχή, διότι λερώνεται και γρατζουνίζεται εύκολα, ενώ δεν είναι εύκολο και στην τοποθέτηση του. Αισθητικά μοιάζει με το ξύλο, κάτι που προσδίδει στυλ στο χώρο, συνιστώντας ταυτόχρονα και μια πολύ οικονομική επιλογή.
  • Μάρμαρο: Το μάρμαρο επιστρέφει στις μοντέρνες κουζίνες του σήμερα πιο δυναμικά από ποτέ. Είναι μια πανέμορφη επιλογή που όμως είναι ακριβή καθώς το μάρμαρο ως πρώτη ύλη είναι κοστοβόρο. Προφέρει στον χώρο την αίσθηση πολυτέλειας ενώ πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι απαιτεί ειδικές γνώσεις τοποθέτησης και εμπειρία.

Επιλογή των χρωμάτων της κουζίνας

Δίχως αμφιβολία υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία στα χρώματα της κουζίνας τόσο για τους τοίχους, τα πλακάκια, το δάπεδο καθώς και για τα έπιπλα. Η αισθητική σας και οι απαιτήσεις σας για την ατμόσφαιρα και το ύφος της κουζίνας σας θα καθορίσουν και την επιλογή των χρωμάτων.

Μπορείτε να επιλέξετε έντονα χρώματα, όπως  πράσινο, μπλε, κόκκινο και κίτρινο, που μπορούν να μπουν σε διάφορα σημεία, όπως κουρτίνες, πλακίδια, καρέκλες, ντουλάπια ή ράφια, ακόμα και στις συσκευές, όπως στο ψυγείο. Συνδυασμένα με κάποιο ουδέτερο ή γήινο χρώμα, όπως το μπεζ ή το λευκό, δημιουργούν μια υπέροχη σύνθεση, με αρμονία και όμορφη αισθητική.

Αν αγαπάτε τα κλασικά κεραμικά διακοσμητικά πλακάκια επιλέξτε να έχουν ιδιαιτέρα μοτίβα και να ταιριάζουν χρωματικά με την υπόλοιπη κουζίνα. Καλό είναι να σκεφτείτε την συνολκή τελική εικόνα και καταλήξετε σε μια όμορφη και διαχρονική επιλογή.

Αν αγαπάτε τα χαρούμενα χρώματα τότε σίγουρα οι έντονες αποχρώσεις θα δημιουργήσουν μια country/cottage κουζίνα. Ενώ αν είστε λάτρεις της κλασικής κουζίνας, με διαχρονικές πινελιές και στοιχεία έχετε πολλές επιλογές όσον αφορά τη διακόσμηση και τη διαρρύθμιση.  Το ξύλο συνιστά μια διαχρονική και κομψή επιλογή για τα έπιπλα της κουζίνας, δημιουργώντας την αίσθηση θαλπωρής και ζεστασιάς.

Το ξύλο λοιπόν όπως και τα κεραμικά πλακίδια είναι στοιχεία που συναντάμε στις κλασικές κουζίνες. Ενώ τα γήινα χρώματα, τα floral μοτίβα και τα περίτεχνα σχέδια δημιουργούν μια ακαταμάχητα όμορφη και vintage κουζίνα.

Ο κατάλληλος φωτισμός για την κουζίνα σας

Ο φωτισμός παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο κατά την αλλαγή της εικόνας μιας κουζίνας. Πρέπει να είναι πρακτικός αλλά και ζεστός. Ένας χαμηλός φωτισμός καλό είναι να αποφεύγεται στην κουζίνα, αλλά δεν αρκεί ούτε μονό ένα έντονο φωτιστικό οροφής, γιατί το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει πολλές σκιές. Θέλουμε η κουζίνα μας να μας εξυπηρετεί όταν μαγειρεύουμε αλλά και όταν τρώμε με την οικογένεια μας και με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Τοποθετήστε διάφορα σποτ φωτισμού σε διάφορα σημεία, όπως πάνω από το νεροχύτη, πάνω από τις εστίες του φούρνου και μέσα στα ντουλάπια, για να είναι ορατό κάθε σκοτεινό σημείο. Κάλο είναι να μελετήσουμε σωστά το χώρο και να τοποθετήσουμε φως σε διαφορά σημεία ανάλογα με τις ανάγκες μας μέσα στον χώρο.

Διακοσμητικές τάσεις στον χώρο της κουζίνας

Τα ζεστά διακοσμητικά στοιχεία είναι σημαντικά για την δημιουργία μιας όμορφης και εναρμονισμένης εικόνας στον χώρο της κουζίνας. Σήμερα οι πολύ minimal και μοντέρνες κουζίνες πολλές φορές μοιάζουν κενές και ψυχρές. Τα ζεστά στοιχειά όμως μπορούν να αλλάξουν την εικόνα αυτήν. Τοποθετήστε λοιπόν, όμορφες κουρτίνες και διακοσμητικά καλάθια μέσα στα οποία θα τοποθετείτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας.

Προσθέστε επίσης φυτά εσωτερικού χώρου που δημιουργούν μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα και εντάξτε μπρούτζινα στοιχεία για μια πιο ρετρό άποψη. Ο μπρούτζος ως μέταλλο ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή αισθητική του. Στη σύγχρονη διακόσμηση, οι μπρούτζινες λεπτομέρειες στα χερούλια και τα σκεύη αναδεικνύουν μια βιομηχανική διακόσμηση ιδιαίτερα αγαπητή τα τελευταία χρόνια ειδικά για τον χώρο της κουζίνας. Αυτά τα στοιχεία μας θυμίζουν τις vintage κουζίνες μιας άλλης εποχής.

Μια ακόμη τάση με ιδιαίτερη αισθητική είναι τα ανοιχτά ράφια στην κουζίνα. Αντί για κλειστά ντουλάπια που δεν προσφέρουν κάτι νέο στον χώρο και τον κάνουν να δείχνει μικρότερος, τα ανοιχτά ράφια είναι πιο μοντέρνα και χαρούμενα. Επιπλέον, σας επιτρέπουν έξτρα διακοσμητικές επιλογές στην κουζίνα, όπως το βάψιμο της πλάτης με κάποιο ιδιαίτερο χρώμα ή την επένδυση με μια ιδιαίτερη ταπετσαρία.

Τα ανοιχτά ράφια επίσης σας δίνουν την δυνατότητα να κάνετε τον χώρο σας να μοιάζει μεγαλύτερο αλλά και να θαυμάζετε καθημερινά τα όμορφα κεραμικά σας σκευή. Αφαιρέστε λοιπόν, τελείως τα πορτάκια και αλλάξτε στυλ, μετατρέποντας τα ντουλάπια σας σε ανοιχτούς χώρους αποθήκευσης. Μια ακόμη επιλογή είναι να επενδύσετε σε γυάλινα ράφια με ή χωρίς πορτάκια, μια πρόταση που σίγουρα θα ανανεώσει την κουζίνα σας.

Χρήσιμες συμβουλές οργάνωσης

Μια χρήσιμη συμβουλή ιδιαίτερα για τους μικρούς χώρους είναι να αξιοποιούμε τον κάθετο χώρο. Αυτός πολύ συχνά μένει ανεκμετάλλευτος και ειδικά στην κουζίνα θα μας λύσει τα χέρια. Τα ράφια λοιπόν αλλά και τα ντουλάπια μπορούν να φθάνουν μέχρι ψηλά. Φυσικά, θα πρέπει να οργανώσετε πολύ σωστά το τι θα βάλετε σε αυτά προκειμένου σαν επιλογή να σας βολεύει και όχι να σας δυσκολεύει μέσα στην καθημερινότητα σας.

Η τάξη και η καλή οργάνωση είναι το παν σε κάθε χώρο του σπιτιού για αυτό και σας συμβουλεύουμε να τοποθετήσετε τα βαριά αντικείμενα σε χαμηλά ράφια. Επιπλέον, είναι σημαντικό σε μια ριζική αλλαγή κουζίνας να μεριμνήσουμε για την δημιουργία επιπλέον αποθηκευτικών χώρων. Η αποθήκευση άλλωστε σε κάθε δωμάτιο και σε κάθε μέγεθος χώρου είναι πρωταρχικής σημασίας.

Επενδύεστε σε έναν καλό σχεδιασμό του νέου χώρου της κουζίνας σας και ζητήστε επιπλέον λύσεις και προτάσεις αποθήκευσης. Συρτάρια και ράφια κάτω και δίπλα από το τραπέζι, καλάθια και κουτιά θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε καλύτερα τον χώρο σας.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη άποψη και εικόνα για το τι περιλαμβάνει μια ριζική αλλαγή κουζίνας. Με τις τελικές αποφάσεις να εξαρτώνται από εσάς και τις καθημερινές σας ανάγκες για τον χώρο αυτό του σπιτιού.