Το μπάνιο αποτελεί έναν από τους βασικούς χώρους μιας κατοικίας και σε μια ολική ή μερική ανακαίνιση σπιτιού συνιστά από τους πρώτους χώρους στον οποίο γίνονται αλλαγές. Η ανακαίνιση μπάνιου περιλαμβάνει πολλά στάδια και πολλές επιλογές. Τα πλακάκια μπάνιου αποτελούν μια από αυτές. Είναι πολύ σημαντικό επομένως να επιλέξεις ποιοτικά και με όμορφη αισθητική πλακάκια για το μπάνιο σου καθώς αυτά θα καλύψουν και την μεγαλύτερη επιφάνεια αυτού.

Τα πλακάκια μπάνιου λοιπόν αποτελούν την βασικότερη αγορά που θα κανείς για το νέο σου μπάνιο. Στην αγορά υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία με διαφορετικά υλικά και στυλ. Αυτά που θα επιλέξεις θα αποτελέσουν την βάση της διακόσμησης του μπάνιου σου.

Το διασημότερο υλικό για την επένδυση των τοίχων και των δαπέδων του μπάνιου είναι το κεραμικό πλακάκι με υάλωση καθώς και οι κεραμικές ψηφίδες. Αυτά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και μπορεί να τα βρεις σε μια ευρεία ποικιλία χρωμάτων, μοτίβων και υφών. Εμείς παρακάτω ετοιμάσαμε ένα ολοκληρωμένο κείμενο ώστε να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις ποια πλακάκια να διαλέξεις για το μπάνιο σου.

Θα βρεις διαφορετικές επιλογές, τάσεις και στυλ σε μοντέρνες γραμμές για να έχεις μια ολοκληρωμένη άποψη πριν κανείς την τελική επιλογή σου. Θα μάθεις ποιες είναι οι πιο διάσημες την περίοδο αυτή και φυσικά έχεις την δυνατότητα να κάνεις mix & match και να επιλέξεις διαφορετικά στυλ και σχέδια στα πλακάκια του μπάνιου σου.

Minimal πλακάκια για ένα βιομηχανικού τύπου μπάνιο

Το βιομηχανικό στυλ διακόσμησης και διαμόρφωσης χώρων αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο γνωστά στυλ ανακαίνισης για το μπάνιο. Είναι minimal και συγχρόνως έχει μια πολύ διακριτική, σχεδόν κλασική προσέγγιση. Μπορείς να επιλέξεις για το μπάνιου σου πλακάκια σε γήινες αποχρώσεις και η τοποθέτηση τους να μην γίνει σε όλη την επιφάνεια του μπάνιου.

Η μονοχρωμία συνιστά το βασικό χαρακτηριστικό σε ένα τέτοιο μοντέρνο μπάνιο. Μπορείς να επιλέξεις μακρόστενα  πλακάκια για το δάπεδο ή τους τοίχους και να αφήσεις τον υπόλοιπο χώρο απλό. Μπορείς επίσης να επενδύσεις και την μπανιέρα με τις ίδιες αποχρώσεις. Από τις πιο μοντέρνες επιλογές είναι οι αποχρώσεις του γκρι και φυσικά του λευκού.

Πλακάκια με νερά μαρμάρου

Τα πλακάκια με σχέδιο μάρμαρο αποτελούν μια διαχρονική πρόταση και επιλογή για την επένδυση του μπάνιου. Τα πλακάκια αυτά δίνουν μια κομψότητα και αίσθηση καθαριότητας στο μπάνιο σου. Η αισθητική που προσφέρουν στον χώρο είναι εξαιρετικά υψηλή με μια νότα πολυτέλειας. Υπάρχουν πλακάκια από μάρμαρο τα οποία είναι αρκετά πιο ακριβά από τα αλλά πλακάκια μπάνιου για αυτό και δεν επιλέγονται πολύ συχνά.

Παρόλα αυτά μπορείς να επιλέξεις πλακάκια τύπου μάρμαρο τα οποία κάνουν τα χαρακτηριστικά νερά και σχήματα των μαρμάρινων. Μπορείς να επενδύσεις τον τοίχο της μπανιέρα με μακρόστενα μαρμαροπλακάκια. Αυτά τα κομμάτια μαρμάρου μπορεί να διαφέρουν μεταξύ τους, τόσο στα νερά όσο και στα χρώματα αλλά το στοιχείο αυτό προσθέτει ενδιαφέρον και ποικιλία στο χώρο. Η ποικιλία αυτού του είδους πλακιδίων είναι πολύ μεγάλη, σε πολύ καλές τιμές και με πολύ καλή ποιότητα.

Για ένα ακόμη πιο μοντέρνο και ζωηρό μπάνιο μπορείς φυσικά να επιλέξεις την τοποθέτηση κομματιών μαρμάρου ή μαρμαροπλακάκια σε διαφορετικά χρώματα και σχεδία. Το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό και πρωτότυπο. Το σημαντικό σε κάθε επιλογή σου είναι να υπάρχει μια γενικότερη αρμόνια σε όλη την διακόσμηση και στο ύφος του μπάνιου σου.

Πλακάκια με διαφορετικά χρώματα και σχέδια

Χρώματα

Τα τελευταία χρόνια προτιμώνται όλο και περίστερο από ιδιοκτήτες σπιτιών η τοποθέτηση πλακιδίων σε διαφορετικά σχέδια και χρώματα. Η εναλλαγή αυτή δίνει στο μπάνιο μια σύγχρονη και ιδιαίτερα φρέσκια προσέγγιση. Το σημαντικό που πρέπει να προσέξεις κάνοντας μια τέτοια επιλογή είναι τα χρώματα να μην είναι τελείως αντίθετα μεταξύ τους αλλά να ανήκουν στην ίδια χρωματική παλέτα.

Η εικόνα του μπάνιου θα αναβαθμιστεί ενώ παρά την διαφορά χρωμάτων θα επικρατεί μια ηρεμία και ισορροπία στον χώρο. Όμορφες αποχρώσεις του μπλε αποτελούν από τις πιο διάσημες επιλογές σε πλακάκια για την ανακαίνιση ενός μπάνιου. Από την άλλη μπορείς να τολμήσεις να τοποθετήσεις τις πιο ανοιχτές αποχρώσεις εναλλάξ με τις πιο σκούρες αλλά και κάτι ακόμα πιο πρωτότυπο.

Αυτό που μπορείς να επιλέξεις, παίρνοντας ιδέες και από διάφορες εικόνες από το διαδίκτυο, είναι να τοποθετήσεις την πιο κλειστή απόχρωση στην μια μεριά του τοίχου και την πιο ανοιχτή απόχρωση των πλακιδίων στην άλλη μεριά. Στην κάθε μεριά μπορείς να τολμήσεις να τοποθετήσεις μακρόστενα πλακάκια ή μερικά από αυτά να τοποθετηθούν κάθετα.

Σχέδια

Τα ποικίλα σχέδια αποτελούν μια τάση που επίσης κυριαρχεί στα πλακάκια του μπάνιου. Τα σχέδια προσφέρουν μια ζωντάνια στο μπάνιο και αυτόματα δημιουργούν την αίσθηση ενός πιο παραδοσιακού μπάνιου όπως στις περιοχές των Κυκλάδων, της Νότιας Ιταλίας και της γαλλική εξοχής. Γεωμετρικά μοτίβα, σχέδια με έντονα χρώματα ή και με ουδέτερα. Πολλές ιδέες και προτάσεις υπάρχουν πλέον για κάποιον που θέλει να δημιουργήσει ένα πιο vintage μπάνιο.

Σχέδια με ψηφίδες

Τα σχέδια με ψηφίδες αποτελούν μια ακόμη υπέροχη ιδέα για την ανακαίνιση του μπάνιου σου. Οι ψηφίδες μας φέρνουν στο μυαλό την Μεσόγειο και τα δρομάκια που έχουν επενδυθεί με λευκά βότσαλα. Αν είσαι λάτρης του μεσογειακού στυλ μπορείς να επιλέξεις να σχηματίσεις ένα σχέδιο στο πάτωμα ή στους τοίχους του μπάνιου σου. Η επένδυση μπορεί να γίνει με κεραμικές ψηφίδες σε ότι αποχρώσεις χρωμάτων εσύ επιθυμείς.

Για μια all time classic αισθητική και διακόσμηση τα γήινα χρώματα αποτελούν αναμφίβολα την καλύτερη επιλογή. Οι ψηφίδες αποτελούν μια τεχνοτροπία αρκετά πιο δύσκολη από την τοποθέτηση πλακιδίων αλλά το αποτέλεσμα τους είναι εντυπωσιακό και μοναδικό. Όλο και περισσότερα μοντέρνα μπάνια έχουν επενδυθεί με ψηφίδες σε κάποιο μέρος του. Μπορείς για παράδειγμα να τοποθετήσεις ψηφίδες στην ντουζιέρα ή γύρω από τον νιπτήρα και τον καθρέπτη.

Επίσης μπορείς να επιλέξεις μόνο έναν τοίχο στον οποίο θα τοποθετήσεις ψηφίδες ή απλά να δημιουργήσεις ένα σχέδιο στο δάπεδο. Το υπόλοιπο μπάνιο μπορεί να επενδυθεί με όμορφα πλακάκια στις ίδιες πάντα αποχρώσεις για ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

Industrial και μοντέρνο μπάνιο με subway και ασπρόμαυρα πλακάκια

Τα πολύ γνωστά subway πλακάκια αποτελούν επάξια μια από τις καλύτερες επιλογές για ένα σύγχρονο μπάνιο. Δίνουν μια άκρως μοντέρνα όψη και νότα στο μπάνιο με πολλούς να τα επιλέγουν για το κορυφαίο τους design. Ενώ η δημοφιλία τους αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Μπορείς να τοποθετήσεις άσπρα subway πλακάκια στον χώρο της μπανιέρας ή της ντουζιέρας μαζί με πλακάκια με ασπρόμαυρο μοτίβο. Ο συνδυασμός αυτός θα φέρει έναν κομψό αλλά και ρετρό ύφος στο μπάνιο σου κάνοντας το πιο σύγχρονο από ποτέ.

Αν είσαι λάτρης επομένως αυτής της αισθητικής σου προτείνουμε να το επιλέξεις και για το δικό σου μπάνιο καθώς το τελικό αποτέλεσμα θα σε εντυπωσιάσει.

Σχέδια με πλακάκια λέπια, όψη δέρματος και ξύλου

Αυτές οι ιδέες είναι αρκετά πιο σύγχρονες και πρωτότυπες και ξεφεύγουν από τις κλασικές και minimal ιδέες. Τα πλακάκια λέπια πιο συγκεκριμένα είναι μια τάση που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνιση της στον χώρο του μπάνιου. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και μπορεί να τα βρεις σε πολλά χρώματα. Η τοποθέτηση τους μπορεί να γίνει και σε τοίχους και σε δάπεδο ενώ δίπλα από καθρέφτη η όψη τους είναι μοναδική.

Φυσικά μπορεί να συνδύασες τα πλακάκια λέπια και με άλλα είδη πλακιδίων επιλέγοντας ωστόσο παρόμοιες αποχρώσεις. Το παιχνίδι των όψεων και της διαφοράς στο σχήμα και τα σχέδια θα κάνει το μπάνιο σου σίγουρα να ξεχωρίσει. Αν ανήκεις σε αυτούς που τους αρέσει να τολμούν τότε η επιλογή αυτή θα σε γεμίσει ικανοποίηση.

Επιπλέον, μπορείς να επιλέξεις πλακάκια που μοιάζουν με δέρμα ή με ξύλο. Τα πρώτα μπορείς να τα τοποθετήσεις στους τοίχους και τα άλλα στο πάτωμα για ένα πιο ζεστό αποτέλεσμα. Ότι και αν επιλέξεις σε συμβουλεύουμε να δεις πολλές εικόνες ώστε να καταλήξεις στα σχέδια και στα είδη πλακιδίων που σου αρέσουν και που σε βάθος χρόνου θα σε ικανοποιούν αισθητικά.

Σχέδια με εξάγωνο πλακάκι

Τα σχέδια με εξάγωνο πλακάκι είναι μια ακόμη ιδέα μοντέρνων πλακιδίων μπάνιου. Είναι μια τάση που έχει μπει δυναμικά στην αγορά και επιλέγεται όλο και περισσότερο. Το αποτέλεσμα τους είναι αδιαμφισβήτητα κάτι το διαφορετικό αλλά πολύ όμορφο. Τα εξάγωνα πλακάκια μπορούν επίσης να συνδυαστούν με πολλές αποχρώσεις και σχέδια.

Επένδυση με πλακάκια που μοιάζουν με χτιστό τοίχο

Τα μεγάλα πλακάκια σε γήινα χρώματα καθώς και η στοίχιση πλακιδίων με τρόπο που να θυμίζει χτιστό τοίχο αποτελούν ιδέες που θα δώσουν μια αίσθηση κομψότητας και επαφής με την φύση στο μπάνιο σου. Περιοχές όπως η μπανιέρα ή το δάπεδο μπορούν να επενδυθούν με τουβλάκι ώστε να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τον σχεδιασμό του μπάνιου.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλακάκια και αλλά υλικά συνδυαστικά που να μοιάζουν με φυσικά πετρώματα. Οι τεχνητοί λίθοι σε συνδυασμό με πλακάκια με νερά μάρμαρου ή άλλα φυσικά μοτίβα θα δημιουργήσουν μια κορυφαία εικόνα απλότητας και ομορφιάς στο μπάνιο σου. Η διακόσμηση και η επένδυση με φυσικές πέτρες ή ακόμη και με τεχνητές σίγουρα είναι μια επιλογή με διαχρονικότητα και καλαισθησία για ένα μπάνιο που θέλουμε να εκπέμπει ηρεμία και χαλάρωση.

Συμπερασματικά, αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου πριν την επιλογή του όποιου σχεδίου και στυλ πλακιδίων μπάνιου είναι ότι οι επιφάνειες του μπάνιου πρέπει να επενδύονται με ποιοτικά υλικά που αποτρέπουν την εισχώρηση νερού στο υπόστρωμα του δαπέδου και στους τοίχους. Η ποιότητα τους θα εγγυηθεί την ανθεκτικότητα τους στην υγρασία και στην αποτροπή ανάπτυξης μυκήτων και βακτηρίων. Ελπίζουμε λοιπόν να πήρες έμπνευση ώστε να επιλέξεις τα ιδανικά πλακάκια και για την ανακαίνιση του δικού σου μπάνιου.