Τα είδη θέρμανσης σπιτιού ποικίλουν και αν πρόκειται να αλλάξεις σύστημα κεντρικής θέρμανσης ή αν σκέφτεστε να κάνεις αναβάθμιση σπιτιού Θεσσαλονίκη τότε πρέπει να μελετήσεις όλες τις διαθέσιμες επιλογές.  Είναι σημαντικό να ενημερωθείς για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μιας από αυτές.

Οι περισσότεροι από μας κάνουμε έρευνα αγοράς πριν επιλέξουμε τι σύστημα θέρμανσης θα εγκαταστήσουμε στο σπίτι μας, αναζητώντας πάντα οικονομικές λύσεις και εναλλακτικές επιλογές χωρίς μεγάλο κόστος τόσο για μας όσο και για το ίδιο το περιβάλλον. Είναι σημαντικά να μεριμνούμε με τις επιλογές μας για την προστασία του περιβάλλοντος  καθώς και για την δημιουργία μια όμορφης ατμόσφαιρας μέσα στο σπίτι μας.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τις πιο δημοφιλείς και συμφέρουσες επιλογές προκειμένου να επιλέξεις αυτή που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου και που θεωρείς πιο αποδοτική για το δικό σου σπίτι.

1.Φυσικό αέριο: Μια από τις καλύτερες επιλογές σε είδη θέρμανσης

Το φυσικό αέριο αποτελεί αναμφισβήτητα μία από τις πιο οικονομικές λύσεις για τη θέρμανση του σπιτιού σου. Το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου επεκτείνεται συνεχώς και αν έχεις την δυνατότητα να το επιλέξεις τότε μην το σκεφτείς.

Φιλικό προς το περιβάλλον

Το φυσικό αέριο συνιστά το φιλικότερο συμβατικό καύσιμο τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον άνθρωπο και παρουσιάζει ελάχιστο κίνδυνο έκρηξης εφόσον υπάρξει κάποια διαρροή. Επίσης είναι εξαιρετικά φιλικό στο περιβάλλον επειδή με την καύση του προκαλεί τη λιγότερη δυνατή ρύπανση σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα καύσιμα. Είναι πολύ εύκολο στην χρήση του ενώ δεν απαιτείται ανεφοδιασμός καυσίμων. Αφού γίνει η σύνδεση με το δίκτυο το φυσικό αέριο θα βρίσκεται στη διάθεση σου άμεσα.

Επιπρόσθετα, το φυσικό αέριο μπορεί να αντικαταστήσει όλες τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, καθώς παρουσιάζει πολλές χρήσεις στο σπίτι πέρα από τη θέρμανση του σπιτιού. Ανάμεσα στις σημαντικότερες είναι το μαγείρεμα, ο κλιματισμός και η παροχή ζεστού νερού.

Οικονομία

Από άποψη κόστους το φυσικό αέριο συγκριτικά με το πετρέλαιο προσφέρει εξοικονόμηση θέρμανσης που ξεκινάει από 30% και μπορεί να ξεπεράσει το 40%. Ενώ για την παροχή ζεστού νερού και το μαγείρεμα η εξοικονόμηση συγκριτικά με τον ηλεκτρισμό ξεπερνά το 70%. Αν έχεις λοιπόν την δυνατότητα αλλαγής από λέβητα πετρελαίου σε φυσικό αέριο σου συστήνουμε ανεπιφύλακτα να το κάνεις.

Ο λέβητας του φυσικού αερίου συνίσταται να έχει μια σταθερή θερμοκρασία μεταξύ 19 και 21 βαθμών Κελσίου. Τέλος, χαρακτηρίζεται από χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης, προσφέρει εξοικονόμηση στον χώρο ενώ μπορεί να γίνει και αυτόματη εναλλαγή από φυσικό αέριο σε υγραέριο και αντίστροφα όποτε το επιλέξεις.

  1. Καυστήρας Πετρελαίου: Λύσεις για καλύτερη απόδοση

Μια μεγάλη μερίδα διαμερισμάτων και κατοικιών στην Ελλάδα έχουν καυστήρα πετρελαίου. Ο λέβητας πετρελαίου και η αυτόνομη θέρμανση ειδικά τα τελευταία χρόνια είναι από τις πιο ακριβές επιλογές θέρμανσης. Μπορείς να μειώσεις ωστόσο το κόστος λειτουργίας του συστήματος κάνοντας κάποιες μικρές  αλλαγές χαμηλού κόστους.

Για πολλούς όμως είναι δύσκολο να αλλάξουν σε κάποιο άλλο είδος θέρμανση για αυτό και υπάρχουν τρόποι ώστε η θέρμανση με πετρέλαιο να γίνει και πιο οικονομική και πιο αποδοτική. Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό και καθοριστικό να γίνεται τακτικός καθαρισμός και συντήρηση του καυστήρα. Αυτό θα κάνει και πιο αποδοτική την χρήση πετρελαίου για την θέρμανση του σπιτιού σου αλλά θα μειώσει επίσης και τα έξοδα θέρμανσης.

Τρόποι μείωσης κόστους και αύξησης απόδοσης λέβητα

Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι οι οποίοι είναι ωφέλιμοι και για την μείωση των θερμικών απωλειών προς το περιβάλλον αλλά για το ετήσιο προϋπολογισμό σου σε έξοδα θέρμανσης. Ένας τρόπος εξοικονόμησης χρημάτων και μεγαλύτερης απόδοσης είναι η συντήρηση του λέβητα-καυστήρα σε τακτική βάση.

Απευθύνσου στον τεχνικό σου υπεύθυνο και ζήτησε του να ρυθμίσει τον λέβητα στην ελάχιστη θερμική ισχύ που μπορεί να λειτουργήσει με υψηλή απόδοση. Η εξοικονόμηση που προσφέρει μια τέτοια παρέμβαση ανέρχεται σε ποσοστό 5-15% αναλόγως της κατάστασης και της χρονολογίας του λέβητα. Αν αναρωτιέσαι ποσό θα κοστίσει η διαδικασία αυτή η απάντηση είναι γύρω στα 100 με 200 ευρώ και πραγματικά είναι αποτελεσματική.

Στην συνέχεια, εξίσου σημαντικό είναι να γίνει εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης. Αυτό ρυθμίζει αυτόματα τη θερμοκρασία του νερού θέρμανσης ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Πιο συγκεκριμένα όσο η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει τόσο αυξάνεται η θερμότητα που  προσφέρεται στους χώρους. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να εξοικονομήσεις άμεσα ποσοστό από 15-30% ενώ το κόστος εγκατάστασης του συστήματος αυτού ανέρχεται στα 1000 με 1500 ευρώ.

Τέλος, μια ακόμη αλλαγή που μπορείς να κάνεις είναι να τοποθετήσεις θερμοστατικές κεφαλές σε κάθε σώμα-καλοριφέρ ξεχωριστά και το κόστος τους είναι πολύ μικρό. Αυτές τις ρυθμίζεις ανάλογα με τις απαιτήσεις και ανάγκες για θέρμανση του κάθε χώρου. Η εξοικονόμηση καυσίμου με την εναλλακτική αυτή χρήση φτάνει έως και το 30%.

3.Κλιματισμός και τους χειμερινούς μήνες

Μπορεί να πιστεύεις ότι το κλιματιστικό χρησιμεύει μόνο το καλοκαίρι αλλά πολλοί το χρησιμοποιούν και για θέρμανση τους κρύους μήνες. Είναι μια λύση που μπορεί να συμφέρει σε σχέση με την χρήση κεντρικής θέρμανσης, από άποψη απόδοσης όμως δεν η καλύτερη επιλογή. Επίσης, τα κλιματιστικά ξηραίνουν την ατμόσφαιρα του χώρου και για αυτό συστήνεται η ενεργοποίηση της λειτουργίας αφύγρανσης, εφόσον διαθέτει, ή η αγορά ενός αφυγραντήρα.

Σε κάθε περίπτωση κύριο ρόλο στην απόδοση του κλιματιστικού και την εξοικονόμηση ενέργειας παίζει η μόνωση του χώρου. Μελέτησε όλες τις διαθέσιμες επιλογές αν ακόμα δεν έχεις εγκαταστήσει κλιματιστικό στον χώρο και επικεντρώσου στα χαρακτηριστικά τους, όπως για παράδειγμα η κατανάλωση ρεύματος και τα φίλτρα τους,  καθώς επίσης και τον κατασκευαστή τους.

Τα κλιματιστικά με τεχνολογία Inverter μπορεί να κοστίζουν παραπάνω από τα συμβατά αλλά μακροπρόθεσμα θα κάνεις απόσβεση καθώς καταναλώνουν 40% λιγότερη ενέργεια. Σημαντικότατο στοιχειό που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι τα τετραγωνικά του κάθε δωματίου. Συμβουλέψου έναν ειδικό ώστε να κάνεις την πιο συμφέρουσα και κατάλληλη αγορά για τους χώρους του σπιτιού σου.

4.Σόμπες Pellet: Μια από τις διασημότερες επιλογές

Οι σόμπες pellet αποτελούν μια πρόταση θέρμανσης που όλο και περισσότεροι επιλέγουν για το σπίτι τους. Οι σόμπες αυτές είναι συσκευές τελευταίας τεχνολογίας που εξασφαλίζουν πολύ υψηλή απόδοση, αυτονομία θέρμανσης καθώς και μειωμένους ρύπους. Συγκεκριμένα το pellet βγάζει λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα από ότι το ξύλο. Οι παράγοντες αυτοί λοιπόν, είναι εξαιρετικά σημαντικοί για ένα σύστημα θέρμανσης.

Οι σόμπες pellet διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, τις αερόθερμες και τις σόμπες pellet νερού ή καλοριφέρ. Οι πρώτες μέσω της καύσης του pellet, παράγουν ζεστό αέρα τον οποίο διαχέουν στο χώρο ενώ οι δεύτερες προσφέρουν την ίδια λειτουργία με έναν λέβητα. Πιο αναλυτικά, οι σόμπες pellet νερού ή καλοριφέρ συνδέονται με το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού, ζεσταίνουν το νερό, μέσω της καύσης pellet. Έπειτα το νερό διοχετεύεται στα θερμαντικά σώματα του σπιτιού και ζεσταίνει όλα τα δωμάτια.

Οι σόμπες Pellet αποτελούν αναμφίβολα μια από τις καλύτερες επιλογές θέρμανσης για ένα σπίτι. Η κατανάλωση καυσίμου είναι αρκετά χαμηλή, με την εξοικονόμηση να ξεκινά από το 40% φτάνοντας ως και το 60% σε σύγκριση με το πετρέλαιο.

Σε σύγκριση με τις απλές σόμπες ξύλου, οι σόμπες pellet έχουν έως και 5 φορές μεγαλύτερη απόδοση ενώ έχουν σαφώς λιγότερους ρύπους. Μπορεί να είναι πιο ακριβές από τις σόμπες ξύλου αλλά η απόδοση και η ποιότητα θέρμανσης τους είναι σαφώς καλύτερη, με την λειτουργία τους να γίνεται με ηλεκτρικό ρεύμα.

 5.Αντλία θερμότητας: Μια ακόμη αποδοτική πρόταση

Η αντλία θερμότητας για πολλούς αποτελεί μια ακριβή επιλογή θέρμανσης και αυτό γιατί έχει υψηλό κόστος εγκατάστασης. Ωστόσο από άποψη εξοικονόμησης αποτελεί μια από τις πιο οικονομικές λύσεις. Αν κατασκευάζεις το νέο σου σπίτι μπορείς εύκολα να επιλέξεις να τοποθετήσεις αντλία θερμότητας καθώς δεν καίει κάποιο καύσιμο, λειτουργεί με ρεύμα και κάνει χρήση του ζεστού αέρα από το περιβάλλον.

Η σύνδεση της γίνεται με τα θερμαντικά σώματα αλλά η πιο σωστή επιλογή είναι να συνδεθεί με μονάδες fan coil, που μπορούν να βγάζουν και ψύξη και θέρμανση. Αυτό το χαρακτηριστικό της είναι ιδιαιτέρα σημαντικό καθώς δεν χρειάζεται να εγκαταστήσεις κάποιο άλλο σύστημα  θέρμανσης ή ψύξης στο σπίτι σου, αλλά ούτε και θερμοσίφωνα διότι σου προσφέρει πάντα ζεστό νερό. Το κόστος της αντλίας θερμότητας είναι γύρω στα 6.500 ευρώ και ο χρόνος απόσβεσης υπολογίζεται στα 8 χρόνια.

  1. Θέρμανση με τζάκι παραδοσιακό ή ενεργειακό

Το παραδοσιακό τζάκι δεν αποτελεί μια αποδοτική επιλογή θέρμανσης σπιτιού. Δεν ζεσταίνει το σπίτι παρά μόνο οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά του, αφήνοντας μάλιστα τον κρύο αέρα να εισχωρήσει μέσα στο σπίτι.

Μια λύση λοιπόν, αν σου αρέσει η ζεστασιά και η αισθητική που προσφέρει το τζάκι, είναι να το μετατρέψεις σε ενεργειακό, κάνοντας το άμεσα αποτελεσματικό και αποδοτικό ως προς την θέρμανση του σπιτιού σου. Να σημειώσουμε ότι ένα συμβατικό τζάκι μεταφέρει μόνο το 15% της θερμότητας που παράγουν τα ξύλα, ενώ το ενεργειακό το 70 -80% της θερμότητας. Αντιλαμβάνεσαι επομένως την τεράστια διαφορά.

7.Θερμοπομπός ή Αερόθερμο 

Η λειτουργία του θερμοπομπού γίνεται με ρεύμα με τη φυσική ροή του αέρα. Τραβάει από κάτω και να βγάζει από πάνω τον ζεσταμένο αέρα. Δεν ξηραίνει την ατμόσφαιρα ενώ ρυθμίζοντας τον εξοικονομείς ενέργεια. Το αερόθερμο από την άλλη είναι μια ακόμη επιλογή που κατανέμει χωρίς ρεύματα αέρα.

  1. Θέρμανση στο μπάνιο

Για την θέρμανση του μπάνιου σου μπορείς να επιλέξεις μια θερμάστρα ακτινοβολίας η όποια σου προσφέρει γρήγορη αύξηση της θερμοκρασίας του μπάνιου. Μια ακόμη επιλογή είναι και ο ταχυθερμαντήρας  που είναι μια συσκευή που τοποθετείται δίπλα στη βρύση της ντουζιέρας ζεσταίνοντας το νερό του μπάνιου για όση ώρα αυτό τρέχει.

Ελπίζουμε να σε ενημερώσαμε για τα είδη θέρμανσης σπιτιού και να σε βοηθήσαμε ώστε να κάνεις την καλύτερη επιλογή με βάση τις ανάγκες του χώρου σου και τον προϋπολογισμό σου.