Η διαδικασία για την ανακαίνιση σπιτιού η υγρασία του σπιτιού αποτελεί ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων στα διαμερίσματα και στις κατοικίες τους. Η υγρασία προκαλείται λόγω πολλών παραγόντων, με τον σημαντικότερο την διαφορά μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας. Είναι πολύ σημαντικό επομένως ο χώρος μας να έχει μια σταθερή θερμοκρασία.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μεριμνήσεις για την αντιμετώπιση της υγρασίας του σπιτιού σου και να λάβεις τα κατάλληλα μέτρα. Θυμήσου ότι ως ιδανικό επίπεδο υγρασίας ορίζεται αυτό ανάμεσο στο 40% με 50%. Παρακάτω θα ενημερωθείς για το τι μετρά πρέπει να πάρεις ενώ θα σου δώσουμε χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετώπισης την υγρασία άμεσα και αποτελεσματικά.

Υγρασία σπιτιού: Τι είναι και τι πρέπει πρώτα να ελέγξεις;

Η υγρασία είναι η ποσότητα των υδρατμών του αέρα που βρίσκεται γύρω μας. Το καλό επίπεδο υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού μας εξασφαλίζεται από τη δημιουργία της ιδανικής ατμόσφαιρας και σε συνθήκες θέρμανσης καθώς και σε συνθήκες ψύξης. Οι καλοκαιρινοί μήνες θα πρέπει να είναι γεμάτοι δροσιά ενώ ο χειμώνας γεμάτος ζεστή. Έτσι επιδιώκεται και η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την υγιεινή διαβίωση των ατόμων μέσα σε ένα σπίτι.

Απαραίτητοι έλεγχοι για την υγρασία του σπιτιού

Είναι πρωταρχικής σημασίας να ελέγξεις ότι οι υδραυλικές εγκαταστάσεις του σπιτιού σου δουλεύουν σωστά και δεν φέρουν κάποια βλάβη η οποία με την σειρά της οδηγεί σε διαρροή. Ένα από τα πρώτα σημάδια υγρασίας είναι στους τοίχους σου, εκεί όπου σωλήνες περνούν. Αυτό σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα κάποια διαρροή σε σωλήνα η οποία και πρέπει να επισκευαστεί άμεσα ώστε να αντιμετωπίσεις ριζικά την υγρασία.

Άλλο σημάδι είναι το ξεφλούδισμα σε ταβάνια και τοίχους. Σε ταβάνι μπορεί να σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του επάνω διαμερίσματος ή η ταράτσα , στην περίπτωση μονοκατοικίας φέρει διαρροές. Η ύπαρξη αλάτων και η εμφάνιση μούχλας αποτελούν επίσης ενδείξεις υγρασίας για ένα σπίτι. Η μούχλα συνήθως εμφανίζεται στους χώρους του μπάνιου και της κουζίνας όπου οι υδρατμοί συσσωρεύονται αρκετά συχνά.

Τέλος, αν στην περιοχή οπού ζεις τα ποσοστό υγρασίας είναι ιδιαίτερα υψηλά και αντιμετωπίζετε μεγάλο πρόβλημα υγρασίας και μούχλας μέσα στα σπίτι σας, θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβεις σοβαρά μέτρα.

Τι μέτρα αντιμετώπισης της υγρασίας πρέπει να πάρεις;

  1. Καθημερινός αερισμός του σπιτιού: Είναι καθοριστικής σημασίας ο τακτικός και καθημερινός αερισμός των χώρων του σπιτιού για την αντιμετώπιση της υγρασίας και την διατήρηση μιας υγιούς ατμόσφαιρας. Οι κλειστοί χώροι είναι αυτοί που παρουσιάζουν τα υψηλοτέρα ποσοστό υγρασίας, όπως για παράδειγμα μια αποθήκη. 

Οι χώροι όπου συγκεντρώνονται πολλοί υδρατμοί, μπάνιο και κουζίνα, απαιτούν ακόμη συχνότερο αερισμό καθώς συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες υγρασίας. Για λίγη ώρα κάθε μέρα άφησε τους χώρους να αερίζονται. Υπάρχουν ειδικοί ανεμιστήρες εξαερισμού αν δεν υπάρχουν παράθυρα ή με τον κλασικό τρόπο αφήνεις τον απορροφητήρα της κουζίνας ανοιχτό και αντίστοιχα την πόρτα του μπάνιου ώστε να στεγνώσει ο χώρος.

  1. Εφοδιάσου με έναν αφυγραντήρα: Η αγορά ενός αφυγραντήρα έχει γίνει αναγκαία και σωτήρια, ειδικά σε περιοχές που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά υγρασίας. Είναι μια λύση άμεση, αποδοτική με την οποία θα δεις αμέσως διαφορά. Μπορείς επίσης να τον χρησιμοποιήσεις και για το στέγνωμα των ρούχων τον χειμώνα που έχει πολύ υγρασία. 

Υπάρχουν επίσης μοντέλα που διαθέτουν φίλτρα καθαρισμού του αέρα και εξουδετερώνουν βλαβερούς μικροοργανισμούς και κάνουν την ατμόσφαιρα ιδανική για εσένα και την οικογένεια σου. Η ποικιλία σε αφυγραντήρες είναι τεράστια και με πολλές τιμές ώστε να επιλέξεις αυτόν που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σου και στον προϋπολογισμό σου. Οι αφυγραντήρες με ιονιστή είναι οι πιο διάσημοι καθώς καθαρίζουν θεαματικά την ατμόσφαιρα.

Αναφορικά με την ισχύ του αφυγραντήρα, αυτή καθορίζεται κατά βάση από τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού σου, ενώ για να είσαι σίγουρος για την επιλογή σου μπορείς να ζητήσεις την συμβουλή και την καθοδήγηση ενός υπαλλήλου στο κατάστημα από το όποιο θα τον προμηθευτείς.

  1. Στεγανοποίηση και μόνωση: Η στεγανοποίηση είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της υγρασίας στο σπίτι σου και για την προστασία από την εμφάνιση αυτής. Η υγρασία εμφανίζεται συχνά στο ταβάνι ή στους τοίχους και αυτό οφείλεται στα νερά της βροχής.

Τα νερά αυτά λιμνάζουν σε κάποια σημεία στην ταράτσα αν αυτή δεν είναι σωστά μονωμένη. Η εξωτερική μόνωση λοιπόν παίζει σημαντικό ρόλο ώστε να αποτραπεί η εμφάνισης υγρασίας από το νερό της βροχής.

  1. Επένδυσε στην υγρομόνωση: Η υγρομόνωσηείναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί το ιδανικό επίπεδο υγρασίας. Σημάδια σε ταβάνι και τοίχους υποδηλώνουν ότι η ταράτσα σου πρέπει να μονωθεί με κατάλληλα υλικά. Εσωτερικά η υγρασία μπορεί να αντιμετωπιστεί με εσωτερική μόνωση και αποτελεσματικές λύσεις. Μια από αυτές είναι το βάψιμο των τοίχων του σπιτιού σου με ειδικά χρώματα που εμποδίζουν το σχηματισμό μούχλας στους τοίχους. 

Τα χρώματα αυτά μπορείς να τα προμηθευτείς από το χρωματοπωλείο της γειτονίας σου και με αυτά μπορείς απλά και οικονομικά να αντιμετωπίσεις την μούχλα και την υγρασία στους τοίχους του σπιτιού σου. Το αποτέλεσμα θα σε καταπλήξει και από άποψη αισθητικής αλλά και από άποψη απόδοσης. Χαρακτηριστικό είναι κατά τους χειμερινούς μήνες ότι σε χώρους με υψηλή υγρασία συμπυκνώνονται υδρατμοί πάνω στα παράθυρα και στα τζάμια. Όλη αυτή η υγρασία που μπορεί να είναι εγκλωβισμένη μέσα στον αέρα ταξιδεύει και περνά μέσα από τους τοίχους. Όλα αυτά είναι σημάδια πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μετρά.

  1. Σωστή χρήση του κλιματιστικού: Το κλιματιστικό σου αποτελεί μια συσκευή η οποία μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα της υγρασίας. Υπάρχουν κλιματιστικά τα οποία έχουν λειτουργία ύγρανσης και μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της υγρασίας μέσα σε ένα δωμάτιο. Χρησιμοποίησε την ρύθμιση αυτή για λίγη ώρα κάθε μέρα και θα δεις την ατμόσφαιρα στο σπίτι σου να γίνεται ιδανική. 

Υπάρχουν επίσης κλιματιστικά τελευταίας τεχνολογίας τα οποία  διαθέτουν  λειτουργίες καθαρισμό του αέρα καθώς έχουν ειδικά φίλτρα σωματιδίων υψηλής απόδοσης, όπως είναι τα φίλτρα HEPA. Τα φίλτρα αυτά είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία των ατόμων μέσα σε ένα σπίτι ή χώρο διότι συλλέγουν την μούχλα και άλλα αλλεργιογόνα στοιχεία από τον εξωτερικό αέρα από όπου και αν κυκλοφορούν μέσα στο σπίτι.

Από την άλλη αν δεν έχεις σε κάθε δωμάτιο κλιματιστικό υπάρχει λύση. Μπορείς να προμηθευτείς και να χρησιμοποιήσεις διάφορες φορητές θερμαντικές συσκευές. Για παράδειγμα οι θερμαστές που αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή και που μπορείς να τις τοποθετήσεις σε καθημερινή βάση στο δωμάτιο και αυτές θα ρυθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα υγρασίας του εκάστοτε χώρου.

Τέλος, μπορείς κατά τους χειμερινούς μήνες να χρησιμοποιήσεις χαλιά και μοκέτες ως μέσα αντιμετώπισης τη υγρασίας. Αυτά βοηθούν ώστε να διατηρείται η θερμότητα σε σταθερή επίπεδο καταπολεμώντας την υγρασία σε μεγάλο βαθμό. 

  1. Σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του σπιτιού σου: Η ρύθμιση της σωστής θερμοκρασίας μέσα σε ένα σπίτι είναι μια από τις σημαντικότερες λύσεις για να μειώσεις και να αντιμετωπίσεις δραστικά την υγρασία του σπιτιού σου. Η θερμοκρασία σαφώς και διαδραματίζει ένα σημαντικότατο ρόλο και συνίσταται να κυμαίνεται σταθερά στους 20 με 21 βαθμούς. Μπορεί κατά τους χειμερινούς μήνες να ρυθμίσεις και τον θερμοστάτη του καλοριφέρ σου στους ίδιους βαθμούς διατηρώντας την υγρασία σε κανονικά επίπεδα. 

Αν θες να ξέρεις πάντα και άμεσα σε τι θερμοκρασία βρίσκεται  το σπίτι σου μπορείς να αγοράσεις ένα θερμόμετρο χώρου. Αυτό θα σε ενημερώνει για την θερμοκρασία και θα ξέρεις τι μέτρα πρέπει να πάρεις για να δημιουργήσεις την ιδανική ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι σου. Ενώ υπάρχουν και τα υγρόμετρα τα οποία μετρούν το επίπεδο υγρασίας του χώρου, ώστε να ξέρεις πότε υπάρχει πρόβλημα. Όταν το επίπεδο υγρασίας ξεπερνά το 60%, τότε πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Σε χώρους και περιοχές που η υγρασία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα είναι γεγονός ότι η κατανάλωση ρεύματος αυξάνεται κατακόρυφα. Αν το σύστημα θέρμανσης σου δεν αποδίδει τότε καταλήγεις να ανεβάζεις ακόμα περισσότερο την θέρμανση αφού οι τοίχοι δεν μπορούν να συγκρατήσουν την θερμότητα στο εσωτερικό του σπιτιού. Αντιλαμβάνεσαι επομένως, ότι πέρα τον συσκευών και των εγκαταστάσεων που μπορούν άμεσα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υγρασία, σε κάποιες περιπτώσεις είναι σημαντικό και αναγκαίο να ληφθούν πιο ριζικές και μακροχρόνιες λύσεις. Όπως η σωστή εσωτερική και εξωτερική μόνωση του σπιτιού σου αλλά και η αντικατάσταση των κουφωμάτων σε ενεργειακά.

Η υγρασία και η ανάπτυξη μούχλας επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα ζωής μας, με τα συχνότερα σημάδια να είναι πόνοι στα κόκαλα και οι αλλεργίες οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορούν αν δημιουργήσουν σοβαρότερα προβλήματα. Η πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή υγρασία καθιστά τη διαβίωση δύσκολη και μερικές φορές ανυπόφορη, με όλη την οικογένεια να αντιμετωπίζει προβλήματα με βακτήρια, μικρόβια, ακάρεα κ.α.

  1. Τοποθέτησε φυτά εσωτερικού χώρου: Τα φυτά εσωτερικού χώρου τα τελευταία χρόνια επιλέγονται όλο και περισσότερο για την αντιμετώπιση της υγρασίας ενός σπιτιού. Αισθητικά δίνουν ένα άλλο ύφος στον χώρο αλλά και πρακτικά, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις συντήρησης, απορροφούν μέρος της υγρασίας του χώρου. Τέτοια φυτά είναι η μυρτιά, η δάφνη κ.α. Ενώ υπάρχουν άλλα που αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας, όπως η Σανσεβιέρια και ο κισσός.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της υγρασίας. Σημαντικό είναι σε κάθε περίπτωση να χρησιμοποιήσεις για την μεγαλύτερη προστασία του σπιτιού σου αντιμουχλικά, θερμομονωτικά χρώματα, ποιοτικά στεγνωτικά και να έχεις μεριμνήσει για την σωστή εσωτερική και εξωτερική μόνωση της κατοικίας σου.

Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε ώστε να λάβεις και εσύ τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγρασίας του σπιτιού σου και την βελτίωση της διαβίωσης σου μέσα σε αυτό.